Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Innostunut

Kirjoitettu 16.04.18
Esseen kirjoittaja: Vili Partanen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Innostus - Myötämanipuloinnin aakkoset
Kirjan kirjoittaja: Pauli Allto-Setälä, Mikael Saarinen
Kategoriat: 8.1. Filosofiaa, ajattelua ja mielikuvitusta yrittäjälle

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Seuraavaksi kerron teille polttoaineesta joka saa ihmiset sängyistään ylös ja tekemään asioita. Ei, se ei ole ole vasta tippunut kahvi, eikä edes nakkicroissantti. Tämä ”polttoaine” on enemmänkin aineetonta, eikä se maksa mitään. Sitä voi siirtää itseltä toiselle tai sitä voi saada käyttöönsä, jos oikein jaksaa keskittyä. Puhun innostuksesta. Harvoin tulee ajatelleeksi, kuinka kantava voima innostuneisuus voi olla elämän haasteissa, sekä työssä, että vapaa-ajalla. Tuskin edes päivisin ajattelen, olenko innostunut vai enkö, joinakin päivinä tuntuu vain, että hommat hoituvat lähes itsestään siinä kahvin hörppimisen ja jutustelun lomassa. Ehkä ne ovatkin niitä päiviä, kun olen intoa täynnä. Miksei jokainen päivä voisi olla samanlainen? Täynnä myönteisiä tunteita ja asioiden edistämistä. Siitä halusin ottaa selvää.

Päätin valita kirjan tällä kertaa kotihyllyn uumenista (ehkä innostuksen puutteen vuoksi en jaksanut raahautua kirjastoon) ja valintani ei ollut pettymys. Minulle oli hirmu hankalaa miettiä seuraavan esseen aihetta, mutta tajusin lopulta, että mikäs sen parempi kuin kirjoittaa ”Innostus” nimisen kirjan pohjalta ja miettiä samalla vaikka omaa innostusta tätä kevään kirjaurakkaa kohtaan. Kirjan mukaan innostus tarkoittaa energiaa, joka syntyy ilon, toisiin kohdistuvan yhteyden ja arvostuksen pohjalta. Innotusta on vaikea selittää lyhyesti, mutta esimerkiksi työympäristössä se voi näkyä positiivisuutena ja aikaansaamisena. Omasta mielestäni olen melko usein innostunut, tai ainakin luulen niin. Osittain se johtuu omasta persoonastani ja osittain minua ympäröivistä ihmisistä, voisin helposti kuvailla oman osuuskuntani työilmapiiriä vähintäänkin innostavaksi, ainakin suurimman osan ajasta. Uskalletaan tehdä ja luoda uutta, hyvänä esimerkkinä toimii Lutakon tanssisali ensiviikon keskiviikkona klo 18-01.

Miksi sitten hommat tuntuvat välillä tökkivän vaikka suurimmaksi osaksi tunnen olevani innostunut? Innostuksen valtavan liikkeen voi helposti myös pysäyttää kuin seinään, jolloin se on moninkertaisesti vaikeampi saada liikkeelle. Innostumiseen negatiivisesti vaikuttaa esimerkiksi tekemistä huomattavasti vaikeuttavat ongelmat, jotka katkaisevat flow-tilan ja tuovat negatiivisia ajatuksia päähän epäonnistumisesta. Negatiivisuus ylipäätään on myrkkyä innostukselle. En väitä, että tulisi olla yltiö positiivinen epäonnistumisten kohdalla, vaan reagoida epäonnistumisiin sillä tavalla, joka helpottaa innostuksen tiellä pysymistä. Kirjan mukaan ihmisillä on toimintakykyyn keskeisesti vaikuttava piirre nimeltä resilienssi. Se tarkoittaa käytännössä sitä, miten ihminen kestää vastoinkäymiset ja löytää tavat kiertää ne. Jokainen yksittäinen innostuminen ei tarkoita onnistumista ja aikaansaamista, vaan usein innostuksen voimaa koetellaan ja vain pitkäkestoinen innostus kantaa hedelmää.

Innostuksen esteistä pohtiessa keskiössä oli negatiivisuus, mutta sen ympärillä oli myös monta vaikuttavaa asiaa. Esimerkiksi erilaiset opitut taipumukset voivat tappaa innostuksen helposti. Ihan meidän ihmislajimme alkuajoilta kumpuava turvallisuudenhaluisuus on yksi ominaisuus mikä heikentää innostusta. Se voi vaikeuttaa ihmisillä luopumista turvallisiksi todetuista vanhoista toimintatavoista, joka estää uudistumista. Olen huomannut itse taipuvani melko usein tuttuihin ja turvallisiin valintoihin. Tänään kenkäostoksilla hypistelin pitkään samoja kenkiä jotka olin viime keväänä todennut mukaviksi ja hyviksi niiden ostoa harkitessa. Mieleeni kuitenkin tuli kirjan sanat juuri tästä turvallisuushakuisuudesta ja päätin jättää kengät kauppaan. Nyt esseetä kirjoittaessa olen tyytyväinen päätökseeni ja haluan soveltaa tätä muuhunkin.

Muut piirteet, jotka negatiivisesti vaikuttavat innostumiseen ovat kontrollishakuisuus, itsetuntohakuisuus, liittymishakuisuus ja auktoriteettihakuisuus. Jännää, että kaikki nuo ominaisuudet liittyvät jollain tapaa uuden välttelyyn ja sen pelkäämiseen, mitä muut ajattelevat itsestä. Avoimen ilmapiirin tukahduttaminen ja liika oman suorituksen ja muiden mielipiteiden miettiminen heikentävät innostusta. Oman tiimin työilmapiirin tästä voisi jotain ottaa, ja voisin esimerkiksi tehdä näistä jutuista lyhyehkön diaesityksen. Itseäni ainakin helpotti, kun nämä ehkä jopa ilmiselvät asiat oli puettu sanoiksi kirjan sivuille, jotta pystyy itse jäsentämään niitä paremmin.

Useimmiten kun ihminen hakeutuu psykologin vastaanotolle, hän on kadottanut innostuksensa. Esimerkiksi masennuksesta kärsivien ihmisten innostuneisuus on täysin maissa. Mistään ei tule mitään, ja iloa tekemiseen on vaikea löytää. Innostuksen levittäminen ympäröiviin ihmisiin olisi kuin toimisi tietyllä tapaa itse psykologina.

Virittäydy oikealle taajudelle

Myös kuten psykologisessa hoidossa, tärkeää on osata asettua innostettavan saappaisiin ja virittäytyä samalle aaltopituudelle. Terapiassa syntyy yhteisiä hetkiä, joita voidaan kutsua innostustekijöiksi. Myös missä tahansa innostustilanteessa on tärkeää löytää oma yhteinen taajuus ja saada innostettavan luottamus niin, että toinen kokee itsensä kohdatuksi ja ymmärretyksi. Kirjassa kuvataan esimerkiksi työympäristössä mahdollista skenaariota, jossa eri aaltopituudella olevan innostamisyritys menee metsään. Liian innokkaasti uuden projektin esittely eri aaltopituudella oleville ihmisille aiheuttaa heissä vastarintaa, mikä voi tappaa alkuperäisenkin innostujan innostuksen.

Kiitä

Ihminen kokee itsensä keskimääräisesti viisaammaksi taitavammaksi kuin ympärillään olevat ihmiset. Kirja ehdottaa tämän harhaluulon tukemista ja mikä olisi sen parempi tapa kuin kiittää tehdystä työstä. Kiitoksen ja kiitollisuuden esittäminen kasvattaa kiitetyn itsetuntoa ja kiitetyt myös kiittivät enemmän sen jälkeen, kun heille oli osoitettu kiitollisuutta. Tästä lähtee aikaan helposti positiivinen lumipalloefekti.

Innostavan kulttuurin luominen

Innostava ympäristö huokuu positiivisuutta, eikä lannista. Tietyt arvot toistuvat jokaisessa menestyvässä ja samalla innostavassa yhteisössä ja organisaatiossa. Esimerkiksi jo aiemmin mainittu avoimuus on tärkeässä roolissa innostuksen ylläpitämiselle. Avoimuus myös korreloi rohkeuden kanssa, joka esimerkiksi tarkoittaa omien mielipiteiden ja ajatusten esilletuontia, myös uuden koittaminen kuuluu tähän. Yksilöiden väliset merkitykselliset kohtaamiset kasvattavat luottamusta ja positiivista ajattelua. Kaikki positiiviset asiat linkittyvät vahvasti toisiinsa, ja täytyy tarkasti varoa, ettei lyttää niitä negatiivisillä.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!