Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Innovate or Die

Kirjoitettu 14.12.18
Esseen kirjoittaja: Anton Vaulasvirta
Kirjapisteet: 2
Kirja: Innovate or Die
Kirjan kirjoittaja: Heli Leppä
Kategoriat: 3.1. Yrittäjien elämänkertoja ja yritysten historioita

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kirja pohjautuu valmistuneiden ihmisten kokemuksiin Tiimiakatemian ja sen jälkeiseltä ajalta. Se onkin mainiota antia Taivas + Helvetti – kirjojen tapaan, jossa pääsi sukeltamaan talon yrittäjien loistaviin (ja myös unohdettuihin) tarinoihin. Toimiessani vierailupäällikkönä Tiimiakatemialla vuoden 2018 ajan pyrin tutustumisten aikana välittämään Tiimiakatemian syvintä filosofiaa, ’Learn by doing’. On nimittäin melko hankalaa paketoida tällaista hirmumyrskyä muutamaan tuntiin, kun itsellänikin näiden ajatusmallien sisäistämiseen vierähti muutama vuosi. Akatemia on ollut ja on edelleenkin monitasoinen prosessi, josta on vaikea käsittää, kuinka se oikeastaan toimii. On helppo ymmärtää käyttämiämme työkaluja, toimintatapoja, osuuskuntatoimintaa ja oppimispolkua, mutta vaikeampaa on sisäistää niiden taustoja. Oppilaitoksia ja organisaatioita kiinnostaa usein se, kuinka yrittäjyyttä meillä opetetaan. Ei sitä opeteta, siihen opitaan.

Tiimiakatemian vuosien varrella on tehty aika paljon juttuja, joista osasta kuulee ohimennen puhuttavan ja suurin osa on jäänyt unholaan. Siksi Heli Lepän ”Innovate or Die” ja Iiris Nokan & Oona Tynkkysen ”Ystäväni Tiimiakatemia” kaltaiset kirjat ovat tärkeitä, jotta konkreettiset opit välittyisivät kauemmas kuin senhetkisen yhteisön tietoisuuteen. Network, Betonirock ja monet muut projektit, joista osasta on myös syntynyt vakituisia pestejä tiimiyrittäjille, ovat rakentaneet tarinaa Tiimiakatemialla. Monesti vierailijat ihmettelevät juttuja, mitä talossa tehdään ja etenkin toiset akatemiat harmittelevat sitä, miksei heillä tehdä tällaisia juttuja. Vastaus on kuitenkin aika selkeä: me peilaamme myös menneisyyttä ja niitä juttuja, joita täällä on tehty. Myös muiden kokemuksista ja tarinoista voidaan oppia, niin onnistumisista kuin epäonnistumisista. Kun voi verrata aiempaan, rohkaisee se myös itseä kokeilemaan ja tekemisen laajuus kasvaa lumipalloefektinä. Parasta Tiimiakatemiassa onkin se, kuinka yhteisö ja alumniverkosto ovat eräänlainen mentori.

Alussahan akatemialla oli tarkoituksena opettaa markkinointia pääaineena. Tiimiakatemian nykyinen päätuote eli yrittäjyys syntyi vasta myöhemmin, opiskelijoiden suorittaessa monenlaisia projekteja maailmanympärysmatkaansa varten. Aluksi oppimisen alustana oli yhdistykset, ja myöhemmin siirryttiin osuuskuntamalliin sen käytännöllisyyden takia. Muistan Partasen maininneen, että Tiimiakatemialla jokainen voi löytää oman elementtinsä – yrittäjyys on tekemisen työväline siihen, että voi toteuttaa niitä asioita, joita itse pitää tärkeinä ja kiinnostavina. Pohjimmaista tiimioppimisen ideaa ja ajatusmaailmaa onkin jo levitetty ympäri maailmaa, eniten Suomessa & Euroopassa.

Näin kolmen ja puolen vuoden jälkeen voi vielä hieman hämmästellen katsoa taaksepäin tapojamme oppia. Teoria käytäntöön, tekemällä oppiminen ja treeneissä tiedon jakaminen tuntui alussa haastavalta hommalta, vaikka ajatus siitä onkin melko simppeli. Treenisessiossa eli dialogiringissä (2 x 4 tuntia per viikko) oli mukana tiimiyritys, tiimivalmentaja sekä mahdolliset vierailijat yrityksistä tai muista tiimiyrityksistä. Dialogiringin aiheina on yleensä osuuskunnan eli tiimin kehityskohteet, tavoitteet, yrityksen talous, projektit, teorian jakaminen, reflektointi & asiakkuudet. Niin sanotun kollektiivisen ajattelun korkeakoulussa opettelimme ajattelemaan ja synnyttämään uutta tietoa yhdessä tiimiläisten kanssa – tällaisia treenituntejahan tulee Tiimiakatemian aikana täyteen yli 1000. Partasen mukaan alun perin yrittäjyys ei ollut päätavoite, vaan että ihmiset luottaisivat itseensä ja pääsisivät kokeilemaan erilaisia juttuja: oppimaan siis kokeillen yhdessä muiden kanssa!

 

 

Siksi Viisas pitää lujasti kiinni Yhdestä ja on mallina koko valtakunnalle.

Hän ei pidä itseään esillä. Siksi hän loistaa.

Hän ei ole olevinaan oikeassa. Siksi hän on huomattava.

Hän ei kehu itseään. Siksi hän menestyy.

Hän ei ylpeile. Siksi hän kestää.

Koska hän ei kilpaile, ei kukaan maailmassa voi kilpailla hänen kanssaan.

Vanha sanonta ‘antaa periksi on pysyä kokonaisena’ ei ole tyhjää puhetta.

Totisesti, kokonaisena voi pysyä vain palaamalla takaisin.

 Laotse: Dao de jing / Salaisuuksien tie

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!