Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Inspiroitunut – Miten johtaa ja menestyä muuttuvassa työelämässä?

Kirjoitettu 29.01.19
Esseen kirjoittaja: Ida-Maria Muilu
Kirjapisteet: 2
Kirja: Inspiroitunut - Miten johtaa ja menestyä muuttuvassa työelämässä?
Kirjan kirjoittaja: Petteri Kilpinen
Kategoriat: 4. Johtaminen

Inspiroitunut - Miten johtaa ja menestyä muuttuvassa työelämässä?, 5.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Petteri Kilpisen kirja Inspiroitunut kertoo kuinka johtaa ja menestyä muuttuvassa työelämässä. Vaikka ensin kirja vaikuttikin hieman kuivalta (kiiltävästä kannesta huolimatta), sitä hetken selattuani huomasin kirjan käsittelevän juuri niitä asioita mitä olen viime aikoina paljon pohdiskellut.

Waiston tilanne on jo kauan ollut se, että tiiminä olemme kehittyneet valtavasti, mutta tekemisen taso ei ole ollut päätä huimaava. Kauan on pohdittu sitä, miten saisimme yhdessä jalkaa ulospäin ja tekemisen meiningin ylle. Tekemistä on yritetty tehostaa asiakasviikoilla sekä kuukausi checkeillä sun muilla kammotuksilla, mutta eihän se tekeminen pitkälle kanna, jos ei ole oikeasti sisäisesti motivoitunut. Johtajan tehtävä tässä tilanteessa onkin inspiroida, motivoida ja johtaa.

Olisikin se yhtä helposti sanottu, kuin tehty. Tykkään johtajana olla aito ja inhoan läpinäkyvää innostus- ja motivaatiotyrkytystä. Itselläni se lähinnä latistaa tunnelmaa ja luulen, että en ole tässä ainut. Toki innostun asioista suhteellisen helposti, minulle riittää, että saan taulukon, johon voin rastittaa omia asiakaskäyntejä ja seurata liikevaihtoa, ainakin hetkellisesti. Mutta aidosti oman innostuksen tartuttaminen muihin tuntuu vaikealta. Siksi lähdin etsimään vastausta kyseisestä kirjasta.

Johtajana haluan olla aito ja oma itseni. Haluan kehittyä ja saada asioita aikaan. Rakastan tehokkuutta ja saan mielihyvää siitä, että hommat on hyvin organisoitu ja yhdessä saadaan paljon asioita aikaan. Kuitenkin tämän lisäksi haluan johtaa jokaista ihmistä yksilönä niin, että jokaisen olisi mahdollisimman hyvä olla ja jokainen saisi tehdä sitä mistä tykkää ja kehittyä siinä mahdollisimman hyväksi. Tämä vaatii minulta hieman aikaa ja istumista alas näiden oikeiden asioiden äärelle. Johtajana haluan olla pidetty, mutta hitusen vaativakin oikeisiin tuloksiin päästäksemme.

Vaikeaksi johtamisen tekee myös se, että tiimeissä johtaminen ei tule ylhäältä päin, vaan joka ikinen waistolainen on yhtä iso osa tiimiä. Täytyy osata johtaa tiimiä samalta tasolta. Täytyy ymmärtää se, missä tilanteessa voi ja pitää ottaa ohjat omiin käsiinsä ja miten ilmaista omat kehitysehdotuksensa. Tiimi on kuitenkin tasapuolisesti kaikkien, mutta loppujen lopuksi vastuu toiminnasta ja kehityksestä tiimiliiderillä.

 

Motivointi

Johtajan tehtävä on luoda edellytyksiä motivoitumiselle. Tärkeimpiä keinoja ovat jatkuva ja laadukas vuoropuhelu, palautteen antaminen sekä työn merkityksen korostaminen. Kilpinen jakoi kolme hyväksi havaitsemaansa keinoa, jolla pystyy motivoimaan sekä inspiroimaan muita:

  1. Jaa visio muille ja pilko se pienemmiksi hankkeiksi.
  2. Kommunikoi päivittäin henkilöstön kanssa.
  3. Vaali uskoa tulevaan.

Toukokuun LC Romaniaan on yksi Waistoa innostava asia. Tästä pitäisi saada vielä tohinaa, puhetta ja ennen kaikkea tekemistä aikaiseksi tiimin sisällä. Voisimme ensimmäisenä luoda matkalle yhteisen vision ja tavoitteen ja palastella ne pienimmiksi stepeiksi, jotka on suhteellisen helppo saavuttaa. Joka viikko voisi olla yhteinen LC check ja katsoa miten tilanne edistyy. Johtajana minun täytyy olla optimistinen ja poistaa parhaani mukaan esteet ja luoda edellytyksen LC:n toteuttamiseksi. Parasta on se, että voimme touhuta yhdessä tämän projektin parissa ja lopuksi meidät palkitaan yhteiselle hieman rankalla, mutta varmasti mieliinpainuvalla reissulla. Tämä jos joku on innostavaa ja inspiroivaa!

 

Epäonnistumisen pelko

Epäonnistumisen pelko on asia, joka on mietittänyt paljon niin minua niin kuin varmasti muitakin waistolaisia. Kilpinen pureutuu kirjassaan myös tähän. Miksi jotkut haluavat ottaa suuria haasteita vastaan, mutta toiset tyytyvät vähempään?  Mitä suurempia tavoitteita ja kehitysaskeleita haluamme ottaa, sitä varmempaa on, että kohtaamme matkalla epäonnistumisia. Pyrkiessämme välttämään niitä tyydymme yhä vähempään ja jätämme mieluummin tilaisuuden hyödyntämättä kuin hyppäämme kohti uutta ja tuntematonta.

Stressitila on ihmiselle varoitussignaali, josta hän pyrkii eroon tietoisesti tai tiedostamatta. Sen sijaan rutiinit tuottavat ihmiselle mielihyvähormoneja Epäonnistumisen välttäminen tuottaa siis lyhyellä aikavälillä suurempaa mielihyvää kuin uuden kokeilu. Pidemmällä aikavälillä vielä suurempaa mielihyvää syntyy kuitenkin jatkuvasta kehittymisestä ja uuden oppimisesta. Myös itsensä ja pelkojensa voittamisen tunne aiheuttaa suuren mielihyvähormonien purkauksen.

Miten tätä tietoa voi hyödyntää johtamiseen? Tekemisen jälkeinen tunne pitää saada esiin ja markkinoitua niin, että se on suurempi kuin käpertymisen aikaansaama mielihyvä. Pidemmän aikavälin kehitys pitää kuvitella niin suureksi intohimoksi, että sen puolesta on valmis tekemään lyhyen aikavälin uhrauksia. Treeneihin pitää tuoda enemmän tekemistä ja projekteja. Mitä on oppinut ja miksi tämä projekti kannatti tehdä. Tätä on paljon yhdessä mietitty, mutta yleensä treeneistä vie aikaa muut kuin projektien asiat. Nyt on kuitenkin aika laittaa tämä asia käytäntöön!

 

”Johtaminen on kyky vaikuttaa muiden ajatuksiin. Se on enemmän taidetta kuin tiedettä, enemmän tunnetta kuin numeroita. Se ei kuitenkaan pois sulje faktoja ja numeroita, vaan saa ne elämään”

Nyt Waistolla alkaa olemaan näpit pikkuhiljaa suurempien projektien parissa. LC:n lisäksi löytyy verkkokauppaa, oparisoftaa, LE, synttärit ja pop-uppia. Kun suunnitelmat ja pienet testaukset ovat tehtynä on aika ottaa isot askeleet kohti kunnon tekemistä ja pöhinää!

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!