Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Itsetunto

Kirjoitettu 09.08.17
Esseen kirjoittaja: Aleksi Vikkeri
Kirjapisteet: 4
Kirja: Itsetunto kuntoon ja Itsetunto nyt
Kirjan kirjoittaja: janne viljamaa / mia törnblom
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

 

Valitsin nämä kirjat sillä olen ollut viimeaikoina paljon tekemisessä itseni ja itsetuntoni kanssa. Ajattelin nyt kirjoittaa sellaisen ajatuksia paperille esseen näistä kahdesta kirjasta ja yrittää avata tätä omaa prosessiani muille, jos siitä vaikka olisi hyötyä muille.

 

Itsetunto on asia jota jokainen työstää elämänsä aikana monessa eri vaiheessa tiedostaen sen tai tiedostamattaan.

Itselläni on ollut tässä hetken aikaa todella sekalaista pään sisässä lähinnä tulevaisuuden ja nykyhetken kanssa. Mihin mennä? Mitä haluan tehdä? Millainen on hyvä minä?

 

Ajatukset ovat pyörineet niin työ ja opiskelu puolella, että myös vapaa-ajalla sillä JEFU on sekoittanut pakkaa myös harrastuksissa.

 

 

Tilanne on siis pitkälti ollut tämä. Syksyn ja kevään taistelin sen ajatuksen kanssa oikeastaan vuoro viikoin, että jatkaisinko JEFUa vai lopettaisinko sen. Tällaisissa asioissa kannattaa antaa kyllä aikaa itselle ja miettiä tarkkaan se mitä haluaa.

Pahin vihollinen tässä asiassa oli oma mieli ja ympäristön ”paine”. Tiimi/valmentajat/muut akatemialaiset kannustaa yrittämään ja yrittävät kaikin keinoin antaa sinulle jeesiä ja hieman jopa painostaa ottamaan askelia eteenpäin. Oma mielesi on sitä mieltä, että et välttämättä haluaisi, mutta muiden jeesi auttaa löytämään lisää intoa hommaan joka eilen maistui puulta ja jonka suhteen olet jo luovuttanut alitajunnassasi. Teet ne askeleet silti koska et halua näyttää luovuttajalta muiden silmissä. Tässä en siis syytä ketään mistään.

 

Itse olet se joka päätökset tekee. Ongelmana on se, että huomaamattasi haet hyväksyntää muilta ja haluat sopia tuohon ”ahkeran yrittäjän” muottiin, joka ei kaikille sovi.

 

Olen alkanut itselleni kyseenalaistamaan tätä yrittäjyyttä, koska olen huomannut miten jaksaminen, into ja päämäärätietoisuus alkavat hukkumaan kun taistelet ajatustesi ja yrityksesi kanssa.

 

 

Itsetunto nyt! – kirjasta minulle kolahti eniten tämä kohta:

 

”Itsetunto on ihmisen tietoisuutta omasta arvostaan. Itseluottamus on puolestaan vahvaa usko omiin mahdollisuuksiin suoriutua jostakin tehtävästä.”

 

Olen huomannut, kuinka ajattelen itsestäni että on mahdollista saavuttaa paljon, mutta en näe sitä vain itselleni ja lähden perustelemaan sitä mitä kummallisemmin tavoin. Eli siis itseluottamusta löytyy, mutta itsetuntoa ei juurikaan ole.

Eli tässä tuli esille se että Itsetunto ja Itseluottamus ovat kaksi eri asiaa. Molempia pitää osata kasvattaa jotta pystyy olemaan tasapainoinen.

 

 

Parhaiten omaa itsetuntoa pystyy kasvattamaan ja kehittämään itsesi kautta. Mieti millaisen elämän haluaisit itsellesi. Mieti tarkkaan työpaikkasi. Mieti harrastuksiasi. Mieti onko joku sellainen asia mikä tekisi sinut onnelliseksi.

 

Olen itse aloittanut ajattelemaan että ”pystyn mihin vaan”. Tämä jo antaa paljon enemmän mahdollisuuksia kokeilla ja tehdä asioita joista tykkää tai joista voisi tykätä. Kokeilu on se mikä auttaa löytämään sen mitä SÄ just haluat.

 

Pitää uskaltaa ottaa se askel pois siitä muotista missä moni esimerkiksi akatemialla on joillekin se sopii ja joillekin ei. Ei kaikista tarvitse tulla oman yrityksen tai toisenkaan yrityksen toimitusjohtajia ja faktahan on se, että ei varmasti tulekaan.

 

Tein listan asioista, joiden olen huomannut toimivan itselleni.

 

Ole oma itsesi

Toiset tykkää, toiset ei. Ole niiden kanssa jotka pitää susta.

 

Jos et ole tyytyväinen itseesi, muutu

Jos tuntuu siltä että jokin asia itsessäsi ei toimi niin tee muutos. Ala urheilemaan, vaihda harrastusta, muuta toiselle paikkakunnalle, etsi uusi ja innostava työ. Keinoja on monia itsensä muuttaminen ei ole mahdotonta.

 

Ole rehellinen

Rehellisyys on hieno asia ja siitä kannattaa pitää kiinni.

 

Luota muihin

Luottamuksen kautta asiat helpottuvat, mutta myös vaikeutuvat. Itselleni on vaikea luottaa muihin ja esimerkkinä tehtävien hoitaminen. On todella vaikeaa antaa toisille tehtäviä jos en usko ja luota siihen että tämä henkilö saa tehtävän suoritettua. Luottamuksen kautta myös oma tekeminen helpottuu esimerkiksi työelämässä johtajana jos uskaltaa antaa toisille hommia eikä vaan itse tee kaikkea.

 

Uskalla epäonnistua

Epäonnistuminen on asia joka laskee usein itsetuntoa ja vaikuttaa minä kuvaan. Se vaikuttaa myös siihen, että alamme pelkäämään epäonnistumisia ja lakkaamme yrittämästä jotta emme epäonnistuisi. Olen yrittänyt alkaa ajattelemaan että on ihan okei välillä epäonnistua. Tämä on vaikeaa, sillä tuntuu että muilla menee luottamus minuun jos epäonnistun. Tätä oppii vain kokeilemalla. Esimerkiksi uusia lajeja.

 

Opettele olemaan joustava

Töissä kuin vapaa-ajallakin on osattava olla joustava. Asiat ei aina mene kuten ollaan suunniteltu ja silti pitää pystyä toimimaan. Olen huomannut itsessäni sellaisen piirteen että sotilaana oleminen on opettanut muuttuvia tilanteita ja siellä muuntautuminen oli helpompaa kuin akatemialla. En tiedä mistä se johtuu mutta olen yrittänyt todella opetella olemaan joustavampi. Varmasti asiaan vaikuttaa myös se että onko todella kiinnostunut joustamaan asiassa.

 

Yhteenvetona itseluottamusta täytyy osata kehittää ja itseään täytyy osata kuunnella kun haluaa kehittää parempaa minäänsä. Pelkästään itseluottamus ei riitä vaan pitää myös osata kehittää itsetuntoa. Parhaiten näiden kehittämistä pystyy tekemään uusien asioiden kautta. Päätös lähtee sinusta ei muista.