Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Itsevarmuutta puhumiseen

Kirjoitettu 31.01.18
Esseen kirjoittaja: Petteri Vuorenmaa
Kirjapisteet: 1
Kirja: TEDxTalk: The Suprising Secret to Speaking With Confidence
Kirjan kirjoittaja: Caroline Goyder
Kategoriat: 6.2. Myynnin ja markkinointiviestinnän taidot ja työkalut, 9.01. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Olen viime aikoina miettinyt, kun avaan suuni, etenkin jonkinlaista puhetta tai esitystä pitäessäni, minulta puuttuu itsevarmuus puhuessani. Satuin törmäämään yhteen TedxTalk:iin The Suprising Secret to Speaking With Confidence, jonka piti Caroline Goyder.

 

”Itseluottamus ei ole olemassa ulkona, vaan se on meidän sisällä, sisäelimissä.” Caroline Goyder

 

Mietit varmaan, mitä ihmettä tämän pitäisi tarkoittaa? Itsekin mietin samaa puhetta katsoessa, mutta kuten oli odotettavissa, hän avasi tämän lauseen loppu puheensa aikana.

 

On kolme asiaa kropassamme, joihin keskittymällä puhuessamme, saamme ulostuotua luottamuksen esiintyessämme. Näitä kolmea asiaa myös näyttelijät, laulajat, ja sun muut suutaan työksi käyttävät, hyödyntävät. Nämä ovat ääni, pallea ja hengitys.

 

Ääni

Kuten varmasti oli odotettavissa, suusta tulevalla äänellä on suuri merkitys, jotta puhujan itseluottamus huokuu esityksestä. Tämän parantamisessa ei muu auta kuin sen treenaaminen. Ihan vain sillä, että ennen isoja esiintymistilaisuuksia käy läpi käytävät asiat ja miten mikäkin asia tulisi painottaa.

 

Pallea

Ennen esiintymistä ihmiseltä voi tuntua, että jännitys on todella kova, jopa pieni stressi voi puskea läpi. Jotta pystyy rauhoittamaan itsensä ennen esitystä, kannattaa yrittää hengittää pallean kautta. Caroline näytti esityksessä hyvän tavan, miten sen pystyy tarkistamaan. Voit koittaa itsekin sitä nyt. Paina sormella pallean kohtaa (rintakehän alapuolelle). Hengittäessä sisään pallea painautuu ulospäin, ja ulos hengittäessä taas toisin päin. Tätä kautta hengitys rauhoittuu, joka samalla lieventää jännitystä ja stressiä. Tämän opin Caroline oppi joogassa käydessään.

 

Hengitys

Esityksen aikana hengittäessä sisään, sinun tulee miettiä mitä tulet seuraavaksi sanomaan ja minkälainen tunne sinulla on tähän sanottavaan. Uloshengitessäsi sanot sanottavasi ja tämä vaikuttaa yleisöön automaattisesti itseluottamusta huokuvalta ihmiseltä. (Pahoittelut, en osannut tuoda tätä paremmin sanoiksi.)

 

Tähän vielä kerran lainatakseni Carolinea, ja teille viimeiseksi mietinnäksi:

 

”Jos haluat itseluottamusta puhuessasi, sinun tulee ainoastaan tietää, milloin pidät suusi kiinni.” –Caroline Goyder

Tagit:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!