Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Jäävuoremme sulaa

Kirjoitettu 05.12.18
Esseen kirjoittaja: Petra Palmu
Kirjapisteet: 2
Kirja: Jäävuoremme sulaa
Kirjan kirjoittaja: John Kotter, Holger Rathgeber
Kategoriat: 4. Johtaminen, 4.4. Johtamisen haasteet

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Muistan ensimmäisen päivän kun astuin Tiimiakatemian ovista sisään. Minut vastaan otti joukko vanhoja tiimiyrittäjiä iloisesti hymyillen ja tervehtien. Heti tuli tervetullut ja lämmin olo sekä jännitys laantui hieman.

Ensimmäiset päivät sujuivat nopeasti ja päivät olivat pitkiä. Jokaiseen Akatemian päivään mahtui naurua, paljon uutta sisäistettävää asiaa ja epävarmuutta. Aluksi suuri muutos oli tulla tähän uuteen opiskelumaailmaan – joka oli niin erilainen normaaliin koulun penkillä istumiseen verrattuna. Uusi muutos tapahtui kun saimme omat tiimit ja alkoi taas uusiin ihmisiin tutustuminen ja opettelu mitä Tiimissä toimiminen oikeasti on. Aluksi kaikki tuntui vaikealta ja sekavalta mutta pikkuhiljaa alamme löytämään yhteisen sävelen. Olen huomannut, että muutos ei synny kerrasta vaan vaatii jatkuvia toimenpiteistä ja yhteistyötä jokaiselta tiimin jäseneltä.

 

Lukemani kirja on John Kotterin ja Holger Rathgeberin (2008) Jäävuoremme sulaa ja se kertoo Muutoksen johtamisesta kuvitteelisessa pingviinien valtakunnassa tarinan avulla. Kirja on muutoksen johtamisen ytimessä kuvatessaan muutokseen tarvittavaa sisua ja päättäväisyyttä helppolukuisen tarinan avulla. Kirjassa pingviiniyhteiskunnalla on ongelma, kun heidän ennen niin tuttu ja turvallinen kotijäävuorensa alkaa sulaa. Pingviinit ratkaisevat ongelman ja luovat aivan uuden, paremman asuinpaikan Kotterin muutosportaiden avulla. Kirja käsittelee muutoksen johtamista mielestäni aivan uudella nerokkaalla tavalla tarinan muodossa. Se tekee sen viemällä arkipäivän asiat satumaiseen pingviinien valtakuntaan, joka on kirjan tapahtumapaikkana alusta loppuun saakka.

 

Valmistele lähtökohdat:

  1. Saa aikaan kiireen tuntu. Auta muita havaitsemaan muutoksen ja pikaisen toiminnan tarve.

Kirjan ensimmäisellä sivulla pääsen tutustumaan tarkkaavaiseen Frediin, joka huolestuu kun hän huomaa aikaisemmin turvallisen jäävuoren olevan vaarassa. Hän miettii vaaran huomattuaan, uskaltaako hän kertoa siitä muille sillä hän vain pieni pingviini suuressa pingviiniyhteiskunnassa. Hän päättää ottaa yhteyttä kaikkein tärkeimpiin ja vallassa oleviin pingviineihin, johtoryhmään. Hän kertoo kaiken vaarasta joka uhkaa tuhota koko pingviiniyhteiskunnan ja onneksi he kuuntelivat sekä uskoivat häntä. Ongelmaa ruvetaan ratkaisemaan.

 

  1. Kokoa ryhmä muutosta viemään. Henkilövalinnat ratkaisevat; ryhmästä pitää löytyä johtajuus, luotettavuus, kommunikointikyky, auktoriteetti, kiireen sisäistäminen.

Päätä mitä tehdään:

Todettiin, että jotain on tehtävä. Ratkaisua varten perustettiin muutosryhmä. Ryhmän jäsenet valittiin tarkoin jokaisen henkilökohtaisten ominaisuuksia seuraten. Ryhmään haluttiin johtajuutta, luotettavuutta, kommunikointikykyä, auktoriteettia ja analyysikykyä ja asian kiireellisyyden ymmärrystä. Kesti aikansa ennen kun ryhmä alkoi toimia yhtenäisesti tavoitellen samaa päämäärää. Pikkuhiljaa eri jäsenten vahvuudet löysivät paikkansa uuden päämäärän tavoittelemisessa

 

  1. Kehitä muutokselle visio ja strategia. Selvitä, millä tavalla tulevaisuus poikkeaa menneisyydestä ja millä tavalla pystyt toteuttamaan tulevaisuuden.

Toteuta:

Pingviinit yhdessä päättivät tehdä tiedusteluretkiä saarella. Matkan varrella he törmäsivät lokkiin, jonka kanssa he juttelivat tovin. Keskustelussa tuli ilmi, että lokki oli tiedustelija. Lokit muuttavat paikkaa sitä mukaa, kun esimerkiksi ravitsemustilanne huononee edellisessä paikassa. Silloin laitetaan tiedustelijat matkaan selvittämään, minne loppulauma siirtyy myöhemmin. Tästä kehittyi pingviineille seuraava ajatus; hekin voisivat vaihtaa paikkaa kuten lokit.

 

  1. Selvitä visiosi ja kerro se muille. Varmista, että mahdollisimman moni ymmärtää ja hyväksyy visiosi ja strategiasi.

Fred kertoi samat asiat kun johtoryhmälle. Mutta toisaalta, he olivat aina asuneet tällä saarella. Siellä on turvallista. Äänestettiin ja muutosvastarinta alkoi nostamaan päätään. Ei haluta muuttaa. Aina on asuttu tällä saarella. Kun tiedustelijaryhmä saapui takaisin he kertoivat löydöstään muille. Kaikki eivät olleet vakuuttuneita muutosta, sillä koko pingviiniyhteiskunta oli asunut samassa paikassa koko elämänsä. Koti oli heille tuttu ja turvallinen. Mutta muutoksen johtoryhmä toimi päättäväisesti ja kertoi heille tulevista paikoista jotka olivat vielä turvallisempia kun mitä heidän nykyisensä ja pikkuhiljaa he saivat muutkin muuttamaan mieltään.

 

  1. Valtuuta toiset toimimaan. Poista mahdollisimman moni este matkan varrelta, jotta halukkaat voisivat tehdä visiosta totta.

Vastustelusta huolimatta päätettiin perustaa tiedustelijoiden ryhmä. Tiedustelijat etsisivät uusia saaria ja kertoisivat niistä muulle laumalle. Näille saarille bingviinit voivat muuttaa turvallisesti. Yhdessä uusien paikkojen löydettyä äänestettäisiin mikä niistä oli paras.

Oli enää yksi ongelma. Pingviinit eivät luovuta saalistaan eli kalaakenellekään muulle kun poikaselleen. Kun tiedustelijat palaavat takaisin he ovat erittäin nälkäisiä ja väsyneitä. He tarvitsevat ruokaa ravinnoksene ja palkkioksi vaarallisesta retkestään.

 

  1. Kehitä lyhyen aikavälin voittoja. Saa aikaan muutama näkyvä, yksiselitteinen onnistuminen niin pian kuin suinkin.

Silloin eräs pingviineistä keksi perustaa Sankareiden päivän. Uusi ajatus mietitytti monia, sillä ajatuksena oli että vanhemmat joutuisivat maksamaan pääsymaksuksi kaksi kalaa. Asiaa pohdittiin ja Sankareiden päivä pidettiin. Tiedustelijat palkittiin kaloilla, jotka toimivat pääsymaksuna. Onneksi  tapahtuma onnistui suunnitelmien mukaan.

 

  1. Älä luovuta. Paina päälle entistä kovemmin ja kiivaammin ensimmäisten menestysten jälkeen. Toteuta muutos toisensa jälkeen sinnikkäästi, kunnes visio on totta.

Kun tiedustelijat olivat saaneet syödykseen he alkoivat kertoa matkastaan. Hyvien uutisten vuoksi pingviinit alkoivat innostua – ehkä tässä oli ratkaisu heidän ogelmaansa. Päätös uudesta asuinpaikasta tehtiin koko pingviiniyhteisön voimin.

 

Juurruta se:

  1. Luo uusi kulttuuri. Pidä kiinni uusista toimintatavoista ja varmista, että ne pitävät pintansa, kunnes ovat tarpeeksi vahvoja syrjäyttämään vanhat perinteet.

Uudella saarella muutokseen johtavia syitä tuotiin julki tämän tästä. Menettelyä jatkettiin kunnes uudet arvot syrjäyttivät vanhat arvot.

 

Tarinan avulla kirja käsittelee helposti ymmärrettävällä tavalla muutosjohtamista ja kirja sopii juuri aloittavalle tiimiyrittäjälle tai suuren organisaation johtajalle. Muutos voi onnistua kaikkien ihmisten puhaltaessa yhteiseen hiileen arjen käytännön toimenpiteiden kautta, kaikkia kuunnellen.

Eri pingviineistä on helppo havaita tuttuja hahmoja ja rooleja omasta tiimista tai aikaisemmista työpaikoista. Ihmiset motivoituvat eri syistä, heillä on erilaiset tavat kommunikoida ja he reagoivat muutokseen erilalla. Tarvittavan muutoksen läpiviennin edellytys on saada kaikki pingviinit jäävuorella tai omassa organisaatiossa mukaan. Vaikka alku Tiimiakatemialla tuntui vaikealta ja muutos suurelta, tulemme kohtaamaan vielä monia muutoksia tiimin kesken ja pääsemme ratkaisemaan niitä yhdessä.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!