Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Jag Zlatan

Kirjoitettu 29.12.18
Esseen kirjoittaja: Lauri Suhonen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Minä Zlatan
Kirjan kirjoittaja: David Lagercrantz
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Suurena urheilu ja jalkapallofanina päätin seuraavaksi luettavakseni valita Minä, Zlatan nimisen kirjan, joka on ruotsalaisen jalkapallotähden Zlatan Ibrahimovicin elämänkerta. Zlatan on hyvin värikäs ja erikoinen persoona, joten odotin, että kirjaa olisi hauskaa ja mielenkiintoista lukea. Ennen kirjan lukemista en Zlatanin omalaatuisesta persoonasta pitänyt, vaikka hän loistava jalkapalloilija olikin. Kirja kuitenkin sai minut ajattelemaan hänestä eri tavalla.

Kirjassa käydään läpi Zlatanin kaikki vaiheet lapsuudesta tähteyteen. Tähteys ja rikkaudet eivät olleet Zlatanille ikinä mikään itsestäänselvyys. Hänen lapsuutensa oli vaikeaa. Heidän perheensä oli riitaisa ja köyhä maahanmuuttajaperhe Rosengårdin lähiössä. Hän oli myös erilainen lapsi, kuin muut. Hän ei piitannut auktoriteeteistä, eikä muokannut itseään minkään systeemin takia, vaan systeemi sai muuttua hänen takiaan. Tämä aiheutti vaikeuksia esimerkiksi hänen jalkapalloharrastuksessaan. Muut pelaajat ja heidän vanhempansa eivät tykänneet Zlatanin pelityylistä. Zlatan oli enemmän yksilö kuin joukkuepelaaja. Hänellä kestikin jonkin aikaa löytää joukkue, jossa häntä arvostettiin.

Kirja jatkuu Zlatanin muihin elämän vaiheisiin, kuten ammattilaisuuteen ja perheellistymiseen. Varsinkin perheellistyminen muutti Zlatania hyvin paljon. Ennen sitä hän oli vielä enemmän itsepäinen, mutta perhe varmasti pehmitti hieman hänen persoonaansa.

Isoimmat asiat joita ihailen Zlatanin persoonassa ovat loputon itseluottamus ja itsepäisyys. Hän tietää tasantarkkaan mitä haluaa, eikä kumartele turhaan ketään. Hän myös asettuu auktoriteettejä vastaan, kun he ovat epäoikeudenmukaisia hänen mielestään. Hän ei ikinä muokkaa itseään vain sopeutuakseen jonkun muun systeemiin, vaan systeemin pitää muuttua hänen takiaan, jotta yhteistyö toimisi. Hän on myös pelikentällä aina täynnä itseluottamusta, meni peli huonosti tai hyvin. Hän ei myöskään välitä yhtään mitä muut hänestä ajattelevat, vaan hän on rohkeasti oma erikoinen itsensä. Tämä on myös varmasti auttanut häntä urallaan suunnattomasti. Näiden avulla Zlatanista on tullut oikea supertähti ja mediapersoona. Välillä nämä asiat menevät hänellä kuitenkin aika äärimmäisyyksiin, mutta näistä voisin kyllä ottaa oppia sopivissa määrin. Nämä asiat ovat myös helpompi toteuttaa, kun on niin hyvä maailmanluokan lahjakkuus, sillä jos Zlatan olisi huonompi, häntä voisi olla vaikeampi ottaa tosissaan.

Kaikinpuolin kirja on aivan loistava lukukokemus minunlaiselleni jalkapallofanaatikolle, mutta uskon, että moni muukin tykkäisi kirjasta. Mielipide Zlatanista muuttui kirjan myötä täysin ja ymmärrän nyt häntä paljon paremmin. Myös kunnioitus häntä kohtaan on nyt paljon suurempi. Oppimismielessä kirja ei välttämättä se kaikkein kehittävin ole, mutta kyllä se pistää ajattelemaan esimerkiksi juuri itseluottamuksen ja oman identiteetin merkitystä elämässä. Kirja myös huokuu periksiantamattomuutta ja menestymisen tahtoa, jotka ovat myös elintärkeitä asoita.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!