Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Jazzia johtamiseen – anna osaajien loistaa

Kirjoitettu 07.09.19
Esseen kirjoittaja: Elina Pikkarainen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Jazzia johtamiseen - anna osaajien loistaa
Kirjan kirjoittaja: Patrick Furu
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Etsin hyvää johtamisen kirjaa ja Ulla suositteli kirjaa nimeltä jazzia johtamiseen. Kirja oli yllättävän kevyt lukuista, vaikkakin täynnä asiaa. Kirjassa käsitellään jazz yhtyeiden johtamista, joka on hyvin samankaltaista johtajuuden kanssa. Vaikka musiikin soittamisen ja johtamisen ei ensimmäisenä kuvittelisi osuvan yhteen. Eniten malli osuu yhteen ehkäpä kaverijohtajuuden kanssa. Kun taas orkesteria ja sen johtamista kapellimestarin johdolla voisi ennemmin verrata hierarkkisen yrityksen johtamiseen. Mitä tiimin toimivuus sitten vaatii?

 

Kirjassa kerrotaan Jazzyhtyeen toiminnan perustuvan neljään elementtiin:

 1. yhteinen kieli
 2. aktiivinen kuuntelu
 3. toisten tukeminen
 4. vastuun kantaminen

 

Kun nämä elementit ovat tasapainossa, niin silloin soittaminen sujuu ja musiikki kuulostaa hyvältä. Näiden neljän kohdan lisäksi on oltava osaamista. Se on perusedellytys, jota ilman ei voi saavuttaa huipputuloksia. Osaamista on oltava kahdenlaista: teknistä ja yhteistyö osaamista. On siis osattava soittaa jotain soitinta, jonka lisäksi on osattava tehdä yhteistyötä muiden kanssa.

 

Yhteisen kielen löytäminen on tärkeää, jotta jokainen tietää mistä puhutaan. Yhteisen kielen avulla viesti menee niin sanotusti perille. Jos ei ymmärrä jotain sanoja tai kokonaisuuksia on vaikea tietää, mitä pitäisi tehdä. Toiminta voi siis muuttua jopa mahdottomaksi, jos asioita ei sisäistetä. Yhteisen kielen harjoitteluun Mahtialla meni varmaan koko ensimmäinen vuosi. Tiimiakatemian käytännöt eivät ole hirveän nopeita sisäistää ja saada toimimaan käytännössä. Samoin aluksi jokaisella on jonkinlaista taitopohjaa, mutta se on kyllä kehittynyt valtavasti akatemian aikana, kun ihmiset ovat oppineet uusia asioita sen pohjalta, mikä itseä kiinnostaa. Yhteinen kieli on myös edellytys siihen, että luova toiminta on tehokasta.

 

Toinen peruselementti aktiivinen kuuntelu on pakollista, jotta tietää miten reagoi seuraavaksi. Jazzmuusikoilla tämä on suoraan kytköksissä siihen, mitä voit soittaa seuraavaksi. On kuunneltava muita, jotta tietää oman soiton olevan siihen sopivaa. Sama kyllä pätee dialogiin, jota käymme treeneissä sekä muutkin yleiset keskustelut, joita työkavereiden kanssa käydään. On osattava kuunnella aktiivisesti, jotta voi reagoida oikealla tavalla. Jos käsiteltävät aiheet ovat vaikeita on niihin osattava suhtautua vakavasti tai toisin päin. Kuuntelulla voidaan saada suuriakin asioita esille. Kuuntelemisella voi osoittaa kunnioitusta ja sitä että välittää. Aktiivisella kuuntelulla voidaan jopa lisätä luottamusta.

 

Kirjassa on mainittu 8 kohtaa, jotka voivat estää tai vaikeuttaa aktiivista kuuntelua. Esteet ovat:

 

 1. virheellinen johtamiskäsitys
 2. vaikeneminen, joka on usein myöntymisen merkki
 3. ulkoiset paineet
 4. taidon puute
 5. paikka ja aika
 6. voimakkaat tunteet
 7. kulttuurierot

 

Koen, että itselläni tiimin kanssa toimiessa suurimmaksi esteeksi toisten kuuntelulle on muodostunut voimakkaat tunteet. Niitä on ollut laidasta laitaan akatemian aikana. Ja on vain myönnettävä, että usein tunteiden kuumentuessa ilmaisen itseäni huonosti, enkä todellakaan kuuntele muita, ennen kuin tunteet ovat hieman laantuneet. Toisaalta taas tiimin toimivuuteen tarvitaan yhteenottoja. Tiimissä on erilaisia ihmisiä ja voimakkaita persoonia, joten ei kiivailta keskusteluilta voi pidemmän päälle välttyä, eikä kuulukaan, sillä silloin ei kehity. Tuntuu vaan, että leaderina olen yleensä aiheuttanut nämä ikävät keskustelut ja nostanut kiivaat aiheet esille. Siitähän syystä en välttämättä ole se pidetyin henkilö tiimissämme. Lisäksi vaadin aika paljon ja aika ajoin mietin olenko vaatinut jopa liikaa. Mutta näin jälkikäteen täytyy sanoa, että jokainen yhteenotto on parantanut toimintaamme jollain tavalla, sillä niillä on seurauksia jotka pistävät ajattelemaan. Uskon, että jokaisella tiimiläisillä on hieman eri kohtia, jotka estävät kuuntelemasta toisia. Mutta ehdottomasti voimakkaat tunteet ovat oma suurin kehittämisen kohde.

 

Kuuntelu kuitenkin tuottaa tulosta. Näkyvimpänä tuloksena on toisten tukeminen. Sillä silloin tiedetään suoraan, kuinka pystytään antamaan tukea ja ideoita toisille. Koen, että Mahtiassa on vuoroin tuettu toinen toistamme ja uskon tämän kantavan vielä koko syksyn. Koen, että treenit ovat erittäin suuressa roolissa tässä. Ilman niitä emme kuuntelisi toisiamme yhtä hyvin ja täten emme myöskään osaisi tukea toisiamme. Lähes joka kerta myös treenit ovat olleet se paikka, missä vaikeat asiat on tuotu esille. Silloin koko tiimi on ollut vahvasti läsnä ja tukenut. Olemme yhdessä miettineet ratkaisuja, jotka olisivat siinä hetkessä parhaita. Nämä hetket ovat melkeinpä olleet antoisampia, mitä meillä on ollut. Jotta uskaltaa kertoa isojakin asioita tiimille, mitkä painavat mieltä on voitava luottaa niihin ihmisiin. Sama pätee kyllä ihan vaan perus ideoidenkin heittelyyn, ideoita ei heti tyrmätä ja sen vuoksi voi lähteä kokeilemaan jotain ihan uutta. Otettiinhan Menkkafestaritkin vitsinä vastaan aluksi, mutta ei sitä ideaa kuitenkaan tyrmätty täysin, jonka vuoksi se varmasti menikin käytäntöön. Mahtia on kyllä tukenut ainakin omaa kehitystäni ja oppimistani todella hyvin.

 

Neljäs kohta vastuun kantaminen onnistuu silloin, kun on luotto tiimiin. Luotto luo pohjan sille, että on lupa niin onnistua, kuin epäonnistuakin. Tämä lupa taas ajaa kohti rohkeita kokeiluja. Olen pohtinut, onko luottomme jotenkin rakoillut ensimmäisen vuoden jälkeen, kun vastuu ei ole jakautunut tasaisesti ja jokainen ei ole pitänyt lupauksiaan tai on toiminut joitakin sääntöjä vastaan. Vastaus on, että ihan varmasti sillä on ollut tiimiimme vaikutusta. Jostain syystä vastuun kantaminen on tiimimme yksilöpelaajille valtavan hankalaa. Jotenkin talvella ja ehkä vielä keväälläkin vastuunpakoilu on ollut läsnä tiimimme arjessa. Vastuun kantaminen on ehdotonta, jos haluaa tiimin toimivan. Kirjassa kerrotaan, kuinka jazzyhtyeessä vastuuta jaetaan eri kappaleiden aikana, kun eri soittimet soittavat oman versionsa johtaen muita. Se on vastuuta, jota ei voi, eikä halua paeta. Tämä tila olisi hienoa saavuttaa tiimin kanssa ja siihen voisimme päästä yhden extra vuoden avulla.

 

Sitten vielä se osaaminen. Mielestäni olemme tiimin kanssa kehittyneet valtavasti yksilöinä ja kaikilla on tietoa ja taitoa jostain, mihin he ovat keskittyneet akatemialla. Esimerkiksi voisin sanoa, että minulta löytyy osaamista tapahtumatuotannosta, ravintolan tai kahvilan pyörittämisestä, sekä projekti- että tiimijohtamisesta. Myös koko tiimin yhteistyötaidot ovat kehittyneet. Toisilla hieman enemmän ja toisilla vähemmän. Uskon, että Mahtialaisten tulevaisuus näyttää aika kirkkaalta, varsinkin jos viimeisen syksyn aikana myös ne, kenellä ei vielä ole varsinaista paloa johonkin tiettyyn tekemiseen, löytävät mielekkäitä töitä.

 

Koen, että akatemia on riepotellut tiimiämme aikamoisissa myrskyissä, mutta tässä vaiheessa alkaa olla tunne siitä, että viimeisenä syksynä meininkimme saattaa jo lähennellä jazzbändin toimintaa. Olemme hitsautuneet aika vahvasti yhteen. Jos vain vielä saamme kaikki kantamaan vastuuta tasavertaisesti niin voimme hyvillä mielin jatkaa tulevaisuutta kohti.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!