Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Johda ihmistä: psykologiaa johtajille

Kirjoitettu 05.12.19
Esseen kirjoittaja: Annika Palmari
Kirjapisteet: 3
Kirja: Johda ihmistä: psykologiaa johtajille
Kirjan kirjoittaja: Makke Leppänen & Ilona Rauhala
Kategoriat: 4. Johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Olen aina ollut erittäin kiinnostunut psykologiasta ja siitä, miten meidän ihmisten mielenmaailma toimii erilaisissa elämän tilanteissa. Siksi tämä kirja hyppäsi heti silmiini etsiessäni lisää luettavaa johtajuudesta. Olen juuri aloittanut 24H-projektin projektipäällikkönä, joten päätin kaivella tästä kirjasta hieman erilaista näkökulmaa siihen, miten psykologian eri piirteet voisivat vauhdittaa toimintaamme ja mikä tärkeintä omaa johtamistani.

Mitä enemmän olen tutustunut johtajuuden maailmaan, niin tiimiakatemialla eri projekteissa kuin kirjallisuuden kautta, olen ymmärtänyt kuinka paljon meidän ihmisten tunteet ja psykologiset ajattelumallit vaikuttavat toimintaamme. Siksi on mielestäni tärkeää johtajana ottaa nämä piirteet huomioon joka käänteessä jotta saataisiin hyviä ja pitkälle vieviä tuloksia.

Kirjassa kerrotaan, että meidän jokaisen psykologinen pääoma vaikuttaa menestykseen työtehtävissä. Psykologinen pääoma lyhyesti selitettynä hyvää itseluottamusta sekä uskoa tulevaisuuden mahdollisuuksiin. Jos ihminen uskoo itseensä ja tulevaan, tämä pystyy myös toimimaan sinnikkäästi näitä tavoitteita kohti. Psykologinen pääoma rakentuu sosiaalisesta, inhimmillisestä sekä taloudellisesta pääomasta. Hyvän johtajan tulisi siis tarjota johdettaville mahdollisuus kerätä psykologista pääomaa näillä kaikilla osa-alueilla työpaikalla. Seuraavaksi voisimmekin tarkastella, mitä tämä käytännössä voisi tarkoittaa meidän yrityksemme johtamisessa.

Meillä Potentian tiimiyrityksessä sosiaalista pääomaa voidaan tarjota hyvillä ihmissuhteilla ja kontakteilla. On erittäin tärkeää, että tulemme hyvin toimeen toistemme kanssa ja voimme luoda läheisiä suhteita toisiimme, jotta voisimme nauttia työskentelystä yhdessä. Syvien ystävyyssuhteiden kautta syntyy myös luottamusta, joka helpottaa monella tapaa työprosesseja. Aiemmin meillä on ollut paljon ongelmia keskinäisen luottamuksen kanssa, mikä on jäytänyt kaikkien motivaatiota työntekoon. Kun olemme kokeneet olevamme halveksittuja tai että työtämme ei arvosteta, on työn laatu saattanut laskea entisestään. Kuitenkin viimeaikoina olemme onnistuneet löytämään uutta suuntaa tähän ongelmaan, ja keskinäisissä keskusteluissamme, palavereissamme sekä treeneissämme on alkanut näkyä rehellisempää ja läpinäkyvämpää mielipiteiden jakoa. Osa tiimiläisistä on oppinut jo hyvin keskustelemaan ongelmista, jolloin asiat etenevät paljon helpommin. Tämänlaisissa tilanteissa nähdään, kuinka tärkeää on johtajana asettaa sosiaalisesti avoin ja läheinen ympäristö.

Inhimmillinen pääoma oli erittäin kiinnostava aihe. Tähän pääomaan kuuluu meidän jokaisen taidot, tiedot, koulutus ja kokemus. Tätä kohtaa lukiessani ymmärsin entistä paremmin, kuinka paljon potentiaalista tietoa ja osaamista meidän tiimistämme löytyy. Johtajama minun tehtäväkseni jää vain löytää oikeat taidot omaavat ihmiset oikeille paikoille. Inhimmillistä pääomaa voimme Potentiassa tukea monellakin tapaa. Ehkä selkein esimerkki tästä on koulutuksien järjestäminen tiimin jäsenille. Esimerkiksi JKL Drift King-tapahtumaa järjestäessämme kävimme tapahtumakoulutuksen, jossa pääsimme oppimaan ja täydentämään tietojamme tapahtuman järjestämiseen liittyvistä vaatimuksista. Monella meistä oli jo jonkin verran tietoa aiheesta, mutta oli tärkeää saada kaikki samalle viivalle, jotta pystyisimme työskentelemään tehokkaasti yhdessä. Koulutuksesta oli paljon hyötyä ja ainakin itse motivoiduin sen ansiosta toteuttamaan oppimaani entistä innokkaammin projekteissa. Pienemmässä mittakaavassa tätä voitaisiin toteuttaa tuomalla esimerkiksi pieniä koulutuksia treeneihimme. Kun pidimme myyntiteemaiset treenit 24H-projektin alussa, järjestimme lyhyen myyntikoulutuksen treenien alkuun, ja tästä oli paljon apua loppupäivän kontaktoinnille, sillä kaikki saivat tarpeeksi eväitä tehtävän suorittamiseen. Ja juuri tästä mielestäni johtajuudessa onkin kyse: johtaja mahdollistaa hyvien tuloksien saavuttamisen. Ehkä voisimmekin tuoda lisää esille osaamistamme tiimin sisällä ja pitää treeneissä enemmän tällaisia minikoulutuksia, joissa opettaisimme jonkin uuden taidon koko tiimille.

Taloudelliseen pääomaan kuuluu nimensä mukaisesti taloudellinen tuki. Koko tiimiyrityskonseptin toiminta perustuu siihen, että sen jäsenille luodaan mahdollisuus luoda jotain, mikä ei omalla pääomalla olisi ehkä mahdollista. Siksi on tärkeää korostaa yhteisöllisyyden merkitystä tiimiyrityksen johtamisessa: rahaa ei kerätä vain omaan napaan katsoen, vaan koko tiimin kehitys etusijalla. Tämäkin aihe on ollut jälleen ilmoilla tiimissämme, ja olemme keskustelleet esimerkiksi palkkojen nostamisesta ja gap-kassaan siirtymisestä. Nämä ovat hyvin herkkiä aiheita, sillä haluamme varoa, ettei toimintamme ala siirtyä tiiminä tekemisen sijaan yksin yrittämiseen. Tämä kirja muistuttikin minua hyvin siitä, kuinka tärkeää on mahdollistaa kaikkien tiimin jäsenten unelmat, jotta myös itse voisin saada joskus tukea sitä tarvitessani.

Kirja antoi hyviä näkökulmia johtajuuteen ja monia vinkkejä, joita haluan tuoda esimerkiksi 24H-projektiin sekä soveltaa itse muissakin projekteissa, vaikken itse johtoroolissa olisikaan. Eniten jäin miettimään, kuinka voisin edistää kaikkien tiimin jäsenten osaamista, ja seuraavaksi aion ottaa selvää, mitä taitoja esimerkiksi itselläni olisi, joita voisin opettaa muille. Lisäksi haluan varmistaa itse johtajana, että projektissa on hyvä sosiaalinen ilmapiiri ja että voisin mahdollistaa kaikille motivoivan sosiaalisen ympäristön työskennellä ja keskustella ideoista.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!