Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Johtajuuden ristiriidat

Kirjoitettu 10.02.19
Esseen kirjoittaja: Timi Maunula
Kirjapisteet: 2
Kirja: Johtajuuden ristiriidat
Kirjan kirjoittaja: Alf Rehn
Kategoriat: 4. Johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Vanhoista viinilaatikoista tehty torni vilkkuu ja kimaltelee kauniina kynttilän valaistessa hämärtyvää iltaa. Tornin päällä vinyylisoittimen neula raapii vanhaa vinyylilevyä. Ääni on kaunis. Se saa hetkeksi siirtymään jonnekin kauas. Klikkaan Wordin auki. Tyhjä sivu aukeaa eteeni, en ole kirjoittanut viikkoihin. Tarkkoja jos ollaan niin varmaan kuukauteen. Ajatusten paperille saaminen toimii mulla kaikkein parhaana terapiana.

 

Millainen on hyvä johtaja? Mitä ominaisuuksia hyvällä johtajalla on? Näähän on ihan mahdottomia kysymyksiä. Eihän noihin ole vastauksia. Ja tän toteaa myös Alf Rehn heti kirjansa alussa. Jotenkin tän päivän johtamiskirjallisuudessa johtamisesta pyritään tekemään jotain yksinkertaista, helposti ymmärrettävää ja toteutettavaa. Kaikki johtamistehtävissä toimivat voivat kuitenkin yhtyä siihen, ettei mikään johtamisessa ole yksinkertaista. Jokainen tilanne on erilainen. Jokainen yksilö on erilainen. Jokainen johtaja on erilainen. Se mikä toimi jossain tai joskus, ei ehkä toimi tässä ja nyt. Mutta tää on se juttu, joka mua kaikkein eniten johtamisessa kiehtoo. Sen monimutkaisuus.

 

Musiikki loppuu ja neula jää pyörimään tyhjää keskikohdan lähettyville. Lasken tietokoneen kädestäni, käännän levyn ympäri ja lasken neulan oikeaan kohtaan levyn ulkoreunalle. Muutama rasahdus ja Michael Jackson jatkaa lauluaan.

 

Muutamia paradokseja

 

Usein halutaan, että johtaja on päättäväinen ja itsevarma. Tietää mitä tehdä ja kertoo sen selkeästi alaisilleen. Samalla halutaan, että johtaja on empaattinen, ymmärtäväinen ja kuunteleva. Halutaan siis, että johtaja on maskuliininen ja itsevarma, mutta samalla feminiininen, empaattinen ja ymmärtäväinen. Nämähän ovat ristiriidassa keskenään? Johtajan on kyettävä tekemään vaikeita päätöksiä muun muassa irtisanomisissa ja kiperissä strategisissa päätöksissä. Osattava sanoa ei muiden ehdotuksille. Hänen on kuitenkin kyettävä myös palaamaan kuuntelevaksi ja ymmärtäväiseksi. Ja oltava kaiken lisäksi aito. Kaikkihan meistä varmaan osaa esittää kuuntelevansa.

 

Johtajuus on pienten asioiden hoitamista. Yksityiskohtien hiomista täydelliseksi, pienten asioiden huomaaminen toimistolla, esimerkiksi alaisten fiilikseen liittyen. Kahvin keittämistä ja auttamista päivittäisissä jutuissa. Läsnäoloa ja välittämistä.

 

Johtajuus on isojen asioiden hoitamista. Isojen päätösten tekemistä, suunnan näyttämistä, koko organisaation toiminnan huolehtimista.

 

Johtajuus on epäonnistumista. Aina. Vaikka miten saavuttaisitte yrityksenä onnistumisen, on jotain jossa esimies on epäonnistunut. Oli se pientä tai isoa. En usko, että on tilannetta jossa johtaja on onnistunut jokaisessa tekemässään asiassa tai päätöksessä.

 

Johtajuus on onnistumista. Mutta useimmiten onnistumisen voi määrittää vain johtaja itse itselleen. Johtajan on kyettävä asettamaan omat mittarit onnistumiseen.

 

P.Y.T alkaa soimaan lähes paukkuen kaiuttimistani. Se taitaa olla yksi omista suosikkibiiseistäni Michael Jacksonin tuotannosta. Tekis melkein mieli tanssia, mutta se ei kyllä todella oo mun juttuni. Kaverit peittävät kasvonsa aina kämmeniinsä kun mä laitan lantion pyörimään. No ehkä nyt kukaan ei näe.. Jos vähän vain.

 

Minä johtajana

 

Tiimiakatemian koulutusohjelman Aivopesulan ekalla kerralla me tehtiin tosi pienimuotoinen harjotus, jonka tarkoituksena oli pohtia omaa johtajuutta. En muista tarkkaan työkalun nimeä, mutta ideana oli kysyä viidesti ”miksi?”.

 

Ensimmäisenä kysymyksenä oli: Miksi ihmiset haluavat olla alaisiasi? Ihmiset haluavat olla mun alaisiani, koska mulla on kyky inspiroida ja vaikuttaa mun ympärillä oleviin ihmisiin.

 

Miksi?

 

Mulla on kyky inspiroida ja vaikuttaa mun ympärillä oleviin ihmisiin, koska mulla on hyvät retoriset taidot. Kykenen puhumaan isoille porukoille tai ihan kahdestaan. Osaan myös kirjoittaa hyvin.

 

Miksi?

 

Mulla on hyvät retoriset taidot koska mä olen tunneälykäs ihminen. Mä osaan sovittaa mun viestini eri ihmisille eri tavalla, eri tilanteissa.

 

Miksi mä olen tunneälykäs ihminen?

 

Mä uskon, että mä oon saanut mallia empaattisuudesta kotoa. Ymmärtämään sen, että ehkä sillä toisella on joku ajatus sanomisensa taustalla. Ymmärtämään miltä toisesta tuntuu eri tilanteissa.

 

Miksi?

 

Koska mä oon saanut itse kokea tosi laajan tunneskaalan pienempänä.

 

Kokeile itse vastata tuohon settiin! En lupaa, että se mullistaa sun maailmas,  mutta musta oli tosi hauska pohtia noita juttuja. Ite sain siitä sen kopin, että mä uskon, että mun suurin vahvuus esimiestyössä on tunneälykkyys.

 

Niin ja vielä

 

Mä ymmärrän, että vaikeista asioista yritetään tehdä helposti ymmärrettäviä yksinkertaistamalla. Olen itse lukenut useita johtajuuden kirjoja ja innostunut niistä toteamalla, että näin kun veät niin onnistut. Vienyt käytäntöön yhdestä kirjasta jonkin jutun ja toisesta toisen. En vain itse voi uskoa, että johtajuudessa voi olla joko, tai. Johtajuudessa on oltava sekä, että. Johtajuus ei ole mustavalkoista, vaan kaikkia värejä ja niiden sekoituksia. Johtajuus on hetkissä, tilanteissa. Johtajuutta ei ansaita ”natsoilla”, vaan se pitää ansaita päivittäin.

 

Jaahas. Ihmeellisiä juttuja. Juttelin hyvän ystäväni kanssa johtamisesta ja siitä, että parikymppinen itseään johtajaksi nimittävä tyyppi kärsii lievästi uskottavuuspulasta. Kyllähän mä sen tavallaan ymmärrän, mutta miks näin on? Onko kokemus tai ikä johtamisen laadun tae? Vai voiko liian pitkä kokemus merkitä tiettyihin kaavoihin kangistumista? Vai onko sanalla JOHTAJA vaan omituisia mielleyhtymiä? Onko tiiminvetäjä jotenkin kevyempi? Johdetaanhan siinäkin? Ehkä tääkin juttu on aika monimutkainen. Eipä siitä sen enempää. Kerro ihmeessä oma mielipiteesi asiaan!

 

Levy on jossain vaiheessa lakannut soimasta. Luen kirjoittamaani tekstiä uudelleen ja mietin kannattaakohan sitä julkaista. Nostan levyn soittimesta, asetan sen suojapussiin ja laitan takaisin kansien väliin.

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!