Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Johtaminen – Kirkas suunta ja ihmisten voima

Kirjoitettu 04.12.18
Esseen kirjoittaja: Tino Parhiala
Kirjapisteet: 2
Kirja: Johtaminen - Kirkas suunta ja ihmisten voima
Kirjan kirjoittaja: Matti Alahuhta
Kategoriat: 3.1. Yrittäjien elämänkertoja ja yritysten historioita, 4. Johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Johtaminen on nykyään yhä enemmän muutoksen johtamista. Tärkeää on selkeän suunnan näyttäminen ja ihmisten mukaan saaminen muutokseen.  Matti Alahuhdan selkeällä ja ymmärrettävällä tavalla kirjoittama kirja on tarkoitettu johtajille, johdettaville ja johtamisesta kiinnostuneille. Kirja kertoo kuinka yrityksen jatkuva kehittäminen mahdollistaa yrityksen vahvistumisen ja etulyöntiaseman saavuttamisen kilpailijoihin nähden vaativilla markkinoilla. Keskeisiä tekijöitä tässä ovat esimerkiksi ihmisten ja vireen johtaminen, yrityskulttuurin, henkilöstön ja laadun kehittäminen sekä aikajänteen ja mittaamisen merkityksen ymmärtäminen. Matti kertookin kirjassaan hänen avainperiaatteensa johtamisessa ja ajattelin itse alkaa keskittymään enemmän kyseisiin asoihin, koska koin ne tärkeiksi ja haluan kehittyä tulevaisuudessa johtajaksi, jolla on selkeät toimintatavat ja kaikki ymmärtävät ne.

Alahuhta käsittelee myös johtamista liiketoiminnan kriittisissä vaiheissa kuten muutoksen käynnistämisessä, strategian saamisessa elämään, murroskohtien hyödyntämisessä ja vaikeiden tilanteiden kääntämisessä mahdollisuuksiksi. Nämä kuvaukset perustuvat Koneen johtamiseen vuosina 2005–2014, jona aikana Kone kaksinkertaisti globaalin markkinaosuutensa ja yhtiön liikevoitto kasvoi koko ajan. Alahuhta täydentää tarkasteluaan muutamalla Nokia-vuosiensa esimerkillä.Itseäni puhutteli Matin työura ja saavutukset etenkin Koneen aikoinaan. Markkinaosuuden kaksinkertaistaminen maailman markkinoilla on huima temppu, josta monet yritykset voivat ottaa mallia. Koneen ja Nokian oikea-aikaiset liikkeet murrosten keskellä olivat kunnioitettavia ja kirjasta paistoi Matin aito osaaminen johtajana.

 

Matin Johtamisen avainperiaatteet

  1. Kirkas suunta ja selkeät tavoitteet
  2. Avoimuus ja suoruus
  3. Fokus
  4. Yksinkertaisuus
  5. Oikea aikaisuus

 

Ihmisten johtamisen perusasioita

  1. Luottamuksen rakentaminen
  2. Positiivinen asenne
  3. Kiinnostus ihmisten kehittämiseen
  4. Kyky nähdä olennainen
  5. Aikaansaamisen halu

Näistä perusasioista ajattelin kirjoittaa hieman luottamuksen rakentamisesta, joka meidän tiimissämme on kokoajan käynnissä. Joka päivä tutustumme toisiimme enemmän ja enemmän, mutta olemme vielä aika alussa. Olemme järjestäneet virkkareita, jotta saisimme paremman mahdollisuuden tutustua toisiimme myös toimiston ulkopuolella. Kaikki toiminta tiimissämme perustuu pääasiassa luottamukseen, joten olisi hyvä, että saisimme rakennettua lujan luottamuksen tiimiläisten välille.

Alahuhta puhui yrityskulttuurin luomisesta ja arvojen määrittelyn tärkeydestä, sekä miten yrityskulttuurille tulee olla herkkä ja sen kehittäminen on johtajalle jokaisen päivän prioriteetteja. Olen itse huomannut tiimiakatemialla ollessani, että kulttuuria tiimissämme on hyvä kehittää jatkuvasti. Alussa, kun toimimme ilman arvoja ja tavoitteita, meillä ei ollut selkeää suuntaa mihin mennä. Arvojen määrittelyn jälkeen aloimme toimimaan yhtenäisemmin ja pelisääntöjä kunnioittaen. Tällä hetkellä meidän tiimille on syntynyt yrityskulttuuri, jossa pyrimme ottamaan kaikki huomioon, pidämme yllä sopivasti kuria ja rentoa meininkiä. Vielä se ei mielestäni ole täysin tasapainossa, mutta eiköhän se tässä kehity koko ajan. Jatkuvaan kehitykseen liittyen olemmekin aikoneet pitää synnytyksen yrityskulttuurista, joten tässä asiassa leaderimme ovat olleet hienosti hereillä.

Matti Alahuhta kertoi, että Koneesta tuotelähtöisenä yrityksenä pyrittiin tekemään enemmän asiakaslähtöinen, joka on mielestäni tärkeää myös meidän yrityksessämme. Voisimme lähteä miettimään projektejamme vielä enemmän asiakkaan näkökulmasta. Tällä tavalla tyydyttäisimme mahdollisimman paljon asiakkaan tarpeita ja todennäköisesti saisimme luotua hyvän kuvan itsestämme. Jatkossa lämpimät asiakassuhteet voivat poikia lisää mielenkiintoisia projekteja.

Koko ajan on mentävä eteenpäin. Eli on hyvä luoda uusia tavoitteita aikaisempien täytyttyä. Komppaan tätä ajatusta kirjasta, koska kehitys loppuu tyytyväisyyteen. Olen huomannut itsestäni vuosien varrella tämän kyseisen piirteen. Olen esimerkiksi kouluelämässä helposti tyytynyt saavuttamiini tuloksiin ja kokenut tyytyväisyyden tunnetta, jolloin en enää ole lähtenyt yrittämään lopputuloksen parantamista. Yritysmaailmassa tähän sisältyy riski, että kilpailijat huristavat ohitse, kun oma yritys paukuttelee vielä henkseleitä. Uusien tavoitteiden jatkuva asettaminen tuo paineen tunnetta ja tekemisen meininkiä, joka saa ihmiset töihin. Potentiakin on asettanut monenlaisia mittareita, joilla tarkastelemme matkaamme kohti tavoitteitamme ja päivittäneet niitä tarpeen mukaan.

Henkilöstön kehittäminen. Jokaisen ihmisen tulisi olla tehtävässä, joka kiinnostaa ja motivoi häntä. Työtehtävän on oltava opettavainen ja haastava. Tällainen työ kasvattaa ja tekijä saa aikaan tuloksia. Tätä aihetta olen koko syksyn pyöritellyt päässäni ja oli mukava huomata, että kirjassa oli asiaa käsitelty. Olen elämäni kerennyt tekemään ja näkemään monenlaista työtehtävää, joten minulla on jonkinlainen haju mikä kehittää enemmän, mikä vähemmän. Olen täällä tiimiakatemialla suhtautunut hieman nihkeästi töihin, jotka eivät mielestäni ole ollut itselleni mielekkäitä tai kehittäviä. Sanoisin, että meidänkään tiimistämme kenenkään ei kannattaisi tehdä töitä, jotka eivät innosta millään tavalla. Onneksi olemme yhdessä tiimin kanssa lähteneet miettimään siistejä projekteja, joiden kautta voisimme saada täytettä kassaan, mutta tärkeimpänä, saisimme tärkeitä oppeja itseämme varten.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!