Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Johtamisen taito

Kirjoitettu 09.08.17
Esseen kirjoittaja: Aleksi Suomala
Kirjapisteet: 2
Kirja: Henrik Dettman ja johtamisen taito
Kirjan kirjoittaja: Saska Saarikoski
Kategoriat: 9. YPK:n ulkopuoliset

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Henrik Dettman ja Johtamisen taito. Kirjassa Saarikoski kävi läpi mistä Dettman on tullut ja mistä hän sai vaikutteet erilaiseen johtamistyyliinsä. Kirja on pari vuotta vanha, mutta jotenkin tulee hauskasti tunne siitä että se mitä hän on koko elämänsä ajanut takaa on minulle arkipäivää. Se miksi hän oli milloin suomen ja milloin saksan urheiluliittojen kanssa tukka nuottasilla, johtuu siitä, että hän alkoi kehittää pelaajia paremmiksi ihmisiksi niin pelissä kuin pelin ulkopuolella. Aina ei valittukaan sitä parasta pisteiden tekijää, jos vaihtoehtona oli nuori, potentiaalinen ja vilpittömästi innokas vaihtoehto.

 

Monen sattuman taideteos

Kirjassa mieleeni nousi mielenkiintoinen pointti siitä miten paljon asioita tapahtuu hiuskarvan varassa ennekuin jotain suurta tapahtuu. Minulla on ensimmäiset mielikuvat suomen koripallomaajoukkueesta, kun he nousivat koko kansan tietoisuuteen mahtavilla otteilla em-kisoissa muutaman vuosi sitten.

On hauska tietää mitä ilmiöiden takana on. Tämän ilmiön takana oli liuta oikeita miehiä oikeilla paikoilla ja oikea tahtotila päällä. Haluttiin vilpittömästi nostaa laji suomessa uudelle levelille, tämä tarkoitti sitä, ettei pelätty epäonnistumista koska ei varsinaisesti ollut mitään menetettävää.

On muutenkin hämmentävää tietää, miten lähellä tippuminen alempiin sarjoihin on ollut monta kertaa. Pelaajat ovat jopa maksaneet omista pusseistaan lentokoneen ratkaisevaan karsintapeliin jotta valmistautuminen olisi parempi. Tahtotila on ollut kunnossa, koko sakilla.

 

Olen jotenkin kuvitellut että tämmöiset asiat voidaan suunnitella. Voin kuvitella johtokunnan kokouksen, jossa todetaan yksissä mielin että pitäis saada koko suomen kattava ilmiö aikaiseksi mielellään parin vuoden päähän. Tässä tapauksessa jokin, vain loksahti kohdalleen. Henrikin äärimmäisen nopea pelitapa taistelevalla suomen jengillä taisi vain innostaa suomen kansan ruutujen ääreen ja sankoin joukoin kisapaikoille. Yksi syy, miksi suomi sai villikorttipaikan kisoihin oli se että, suomella on niin paljon kisaturisteja että heidät halutaan mukaan. Monet asiat vaikuttavat hajanaisilta osasilta, mutta jokaisella on ollut todella tärkeä rooli tämän susijengi ilmiön takana.

 

Tallattua polkua on helppo tulla

Itse johtamisessa on sinäänsä ole mitään ihmeellistä nykyään. Keskitytään siihen että miten saadaan pelaajat tajuamaan itse että mikä on tärkeää ja mikä ei, siitä lähtee pallo pyörimään hyvään suuntaan. Dettman on aina keskittynyt siihen, että miten pelaajat itse oppivat tekemään oikeita ratkaisuja rohkeasti, koska et voi olla kokoajan kuiskailemassa korvaan ohjeita. Itse asiassa tämä pätee kievarilla aika hyvin, jotenkin kirjaa lukiessa tuli mieleen eräs keskustelu. Kävimme läpi syitä miksi en hakenut tiimiliiderin hommaan, tuli puheeksi se että miten kievari ja polkujuoksu homma antaa johtamisen haasteita. Siinä kävimme läpi asia ja henkilöjohtamisen erilaisuutta. En jotenkin silloin ymmärtänyt, mutta ei nykyään ole tämmöistä jaottelua. Dettman kirjassan kävi tätä asiaa läpi, nykyään on tilannejohtamista. Välillä pitää käydä asiaa läpi ja välillä pitää johtaa ihmistä. Tajusin että kievari tarjoaa molemman erinomaisesti. On suorastaan yllättävää miten osa johdettavista ei ota ollenkaan vastaan asiajohtamista ja toiset eivät ymmärrä yhtään sitä että ihmistä yritetään johtaa suoraan asian sijaan.

 

Kievarilla on mentävä ihminen kerrallaan ja katsottava mikä sopii parhaiten kullekin. Huomasin kyllä, että itse johdan luontaisemmin ihmistä kuin asiaa. Kievarilla pitää johtaa molempia, mutta yritän aina ensin ihmisen johtamista. Käydään tavallaan asiaa pintaa syvemmältä. En kirjoita tarkaa ohjetta siitä miten asioita pitää vaikka reklamaatio tilanteessa käsitellä. Käymme kaikkien kanssa läpi että, täällä asiakkaan tyytyväisyys on elintärkeää, se osa meidän kasvavaa brändiämme. Emme yksin kertaisesti saa päästää tyytymätöntä asiakasta ovesta pihalle. Toinen vaihto ehto on että, kirjoitan kassaan, että reklamaatio tilanteessa hyvitä 5 euroon asti, mielellään pelkällä kahvilla. Käytän aina ensimmäistä, mutta viime kesään verrattuna on tullut paljon enemmän myös pelkkää asiajohtamista. Olen huomannut, että se ottaa päähän, mutta niinhän se uuden opettelu monesti on.

 

Se mitä Dettman on opettanut vuosikymmeniä, tulee luonnostaan monelta. Nykyajan johtamiskirjallisuus käsittelee samaa asiaa lähes poikkeuksetta. Asia on siirtynyt urheilusta myös työelämään aika sujuvasti monessa paikassa. Tehdastyö jää taakse, yritysten tärkein pääoma on työntekijät jotka tekevät oikeita ratkaisuja arjessa oma aloitteisesti.

 

Tulevaisuus

Kutkuttavasti nousi mieleen ajatus, että mikähän on se tulevaisuuden tapa johtaa? Dettmannin ihmisläheinen ja kokonaisuuden huomioon ottava johtaminen on jo melko suosittua. Tuleeko seuraava johtamisen tapa urheilusta vai mistä. Ammattiurheilu on pitkällä tähtäimellä todella uutta, joten historia ei välttämättä kerro. Onkohan seuraavana vuorossa itsensä johtaminen, koska suomessa aistin yksityisyrittäjyyden nousua, sen helppouden vuoksi. Siinä itsensä johtaminen on tärkeässä roolissa. Tavallaan ajatus siitä että aina vain kasvava joukko on enemmän ja enemmän täysin vastuussa itsestään on mielenkiintoinen, se avaa ovia monelle. Miltä näyttäisi koripallo joukkue jolla ei ole päävalmentajaa ollenkaan, kaikki olisivat todella taitavia itsensä johtamisessa. Ajatus on niin kiero että haluaisin nähdä sen.