Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Johtavat ajatukset

Kirjoitettu 04.03.19
Esseen kirjoittaja: Timi Maunula
Kirjapisteet: 1
Kirja: Johtavat ajatukset
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

”Tärkeintä on tietää mikä olet, koska se minne menet, muuttuu maailman myötä.” – Ulla Luukas

 

Johtavat ajatukset on kaunis pieni nivaska siitä, mikä Tiimiakatemia on. Niissä on se juurisyy tälle meidän ulkopuolisen silmissä, jopa järjettömältä vaikuttavaan toimintaan. Visiot, arvot ja muutamia napakoita ohjeita tiimiyrittäjille. En tiedä miksi, mutta tässä vihkosessa on jotain taikaa. Se on arvokas.

 

Onhan tätä vihkosta pläräilty ensimmäisestä lumenluonnista alkaen, mutta en osaa sanoa mikä on ollut se vaihe kun sen sisältö on todella auennut. Ehkä sen ymmärtäminen on vaatinut konkreettisia kokemuksia? Käydäänhän kurkkaamassa mitä sieltä oikein löytyy.

 

Kymmenen ohjetta tiimiyrittäjälle

 

 1. Tee aloite, uskalla etsiä ohjeita.

 

Ehkäpä semmoisen yrittäjämäisen asenteen ykkösjuttuja. Pitää uskaltaa avata oma suunsa ja haluta asioita. Mitään liikennettä ei tiimiyrityksessä tapahdu, jos kukaan ei ole valmis tekemään aloitteita.

 

 1. Opi hallitsemaan kaaosta. Se on ensimmäinen askel luovassa prosessissa.

 

Tämän käsittäminen vei järjettömän paljon aikaa. Kaaos alkoi tuntua pahalta ensimmäisenä keväänä. Tuntui, ettei mistään saanut otetta ja samaan aikaan oli liian monta asiaa tehtävänä. En jotenkin täysin ymmärrä vieläkään miten kaaos buustaa luovuutta, sillä kaaoksen äityessä ikäväksi on kyllä luova ajattelu kaukana. Kaaoksen kanssa oppii elämään. Pitää jotenkin nousta sen yläpuolelle ja katsoa sitä kärpäsenä katosta. Vähän naureskella kun hommat menee tietyllä tavalla. Se on oikeastaan aika huvittavaa. Ei elämä ole niin vakavaa.

 

 1. Saat tehdä virheitä. Voit oppia niistä.

 

Virheet on mun mielestä semmonen ”must do” juttu. Niitä tekemällä oppii kaikkein parhaiten. Ja edelleen tää on vaan mun mielipide. Tekevälle sattuu. ”Big deal”

 

 1. Kohdista energiasi ratkaisuihin, älä ongelmien murehtimiseen.

 

Aikamoinen neuvo. Vinkkivitonen. Helpommin sanottu kun tehty. Tuo on tietynlainen mindsetti, joka pitäis saada jokaisen päähän iskostettua. Väsyneenä menee usein valittamiseen. Lähtökohtaisesti katselen maailmaa kuitenkin positiivisten lasien läpi. Kiva paikkahan tää on.

 

 1. Tee parhaasi ja aseta tavoitteesi korkealle

 

Aseta tavoitteita, tee suunnitelma miten pääset niihin, pääse tavoitteisiin. Mielestäni kaikkien pitäisi aina tehdä parhaansa. Ei silleen enempää voi edes vaatia.

 

 1. Näe mahdollisuuksia, älä esteitä.

 

”Never say never.” Kaikki on mahdollista poeka. Kaikki.  Älä rimpuile kaikessa negatiivisuudessa, we’ll cross that bridge when we come to it”. Aika rankaksi käy elämä jos pitää aina löytää vain negatiiviset puolet.

 

 1. Uskalla kokeilla ja olla oma itsesi.

 

Tiimiakatemialla löydät itsesi. Löydät sen tyypin sun sisältä, joka todella olet. Ainakin jos uskallat heittäytyä. Jos ei uskalla kokeilla, ei voi koskaan syntyä mitään uutta. Jos ei kokeile ei voi sattua virheitä. Ja virheistähän opittiin. Mikä olis pahinta mitä vois tapahtua?

 

 1. Hymyile, nauti ja heittäydy.

 

Pidä hauskaa. Siitähän elämässä on kyse. Onnellisuuden tavoittelusta. Aika voimakas statementti, mutta olkoon. Tuo iloa sun tiimille, nauti siitä että saat olla niiden kanssa ja heittäydy tän yhteisön vietäväksi. Löydät ittes uskomattomista paikoista.

 

 1. Ole nöyrä ja luo menestyksesi aina uudestaan.

 

Tärkeä oppi. Älä jää fiilistelemään onnistumista liian pitkäksi aikaa. Akatemia on ohi nopeammin kuin uskotkaan. Aloita aina alusta, älä pidä itseäsi parempana kuin muita. Tyhmä olet kuin saapas ja sillä selvä.

 

 1. Kunnioita kanssaihmisiä ja hyödynnä akatemian sisältä löytyvä kokemus ja tieto, jottei pyörää tarvitse keksiä uudelleen.

 

Akatemian alumniverkosto tarjoaa, jotain sellaista, mihin ei muut ”koulut” pysty. Kerran kun on Tiimiakatemian leima laitettu otsaan, se ei meinaa siitä irrota. Pyydä alumneilta apua, ne tykkää siitä. Ehkä. Kaikki ei välttämättä.

 

 

Arvot

 

 1. Ihmissuhteet, kumppanuuksien rakentaminen ja ylläpitäminen.

 

Arvosta ihmisiä ympärilläsi. Mitään suurta ei ole koskaan tehty yksin. Anna ihmisille aikaa ja apua, niin he antavat sitä takaisin.

 

 1. Tiimiyrittäjyys

 

Mindsetti ja tapa elää. Yrittäjämäinen asenne, tartutaan toimeen, tehdään asioita. Ymmärretään tiimin arvo. Valmennamme jatkuvasti itseämme.

 

 1. Jatkuvat kokeilut ja jatkuva uuden synnyttäminen

 

Koko ajan tapahtuu. Luodaan jotain uutta ja ihmeellistä. Tarvitaan aloitteita ja rohkeutta kokeilla. Siitä se lähtee.

 

 1. Tekemällä oppiminen ja käytännönläheisyys

 

Tämä kuvastaa eniten tapaamme oppia. Tekemisen kautta, soveltamalla oppimaamme välittömästi käytäntöön. Otamme vastuun omasta tekemisestämme. Tehdäänhän me hommia oikeille asiakkaille ja ihan oikeella rahalla.

 

 1. Kansainvälisyys

 

Tiimiakatemia on jo 14 maassa. Se on aika hurjaa, kun ajattelee, että tosta Piippukadulta on lähdetty. Vierailupäällikkönä saan edelleen katsella sitä hämmästyneiden määrää, kun he kuulevat mitä ihmettä puuhailemme. Kansainvälinen verkosto on kultaakin kalliimpaa. Siitä pitäisi pitää parempaa huolta.

 

 

Johtavat ajatukset ovat tiimiyrittäjien pyhä kirja. Siinä on kaikki ohjeet ja arvot ja ajatukset, jotka avaavat hiukan tätä mystistä pandoran mustaa laatikkoa. Hauska vihkonen.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!