Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Johtavat ajatukset

Kirjoitettu 14.12.14
Esseen kirjoittaja: Miia Huotari
Kirjapisteet: 4
Kirja: Menestyksen periaatteet ihmisten johtamisessa + Tiimiakatemian johtavat ajatukset
Kirjan kirjoittaja: John C. Maxwell
Kategoriat: 4. Johtaminen, 4.1. Johtavat ajatukset

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tiimiakatemialla ollessani monesti ovat nousseet esiin Tiimiakatemian johtavat ajatukset, joten päätinkin eritoten ottaa selvää niistä tarkemmin. Kiinnostuin hieman aiheesta enemmän, joten päätin lukea teoksen, joka myös käsittelee johtavia ajatuksia. Päädyinkin sitten lukemaan John C. Maxwellin kirjan Menestyksen periaatteet ihmisten johtamisessa. Opus antaa työkalut siihen, joiden avulla voi välittömästi kohentaa ja vaalia nykyisiä ihmissuhteitaan ja solmia uusia, antoisia suhteita. Kirja antaa vinkkejä siihen miten sinusta tulee parempi ihminen, kun noudatat näitä kyseisiä ohjeita.

 

Valmius


 

Matkaa aloittaessamme loimme itsellemme oppimissopimukset, jotka käsittelivät menneisyyttämme, nykyhetkeämme sekä tulevaisuuttamme. Jaoimme ne toisillemme, sillä on hyvin tärkeä, että tutkimme omaa menneisyyttämme sekä itseämme siitä näkökulmasta, miksi meistä on tullut juuri tällaisia. Ehdottomasti on myös tärkeää tietää, missä kukakin on ja minne kukakin olemme matkalla. Toisaalta, mikä mahtavaa ymmärrys itsestämme, toisistamme sekä tavoitteistamme tuli julki toisillemme. Peiliin katsominen sekä tutkiskelu ovat edesauttaneet huomaamaan sen, onko meillä minkälaisia valmiuksia ja edellytyksiä. Ihmissuhteiden luomisessa niin kuin myös tiiminkehittämisessä tulee ottaa huomioon seuraavat seikat.

 • Linssin periaate
 • Peilin periaate
 • Kivun periaate
 • Vasaran periaate
 • Hissin periaate

 

Yhteyden luominen


 

Olen aina ollut enemmän yksilösuorittaja kuin tiimipelaaja, ja täällä Tiimiakatemialla ollessani olen joutunut etenkin tekemään kovasti töitä sen eteen, jotta voisin tulla oivaksi tiimipelaajaksi. Voin myöntää, että helppoa se ei ole aina ollut, mutta kova työ ja taistelu ovat kannattaneet. Yhteyden luomisen perusperiaatteena on se, että olemme todellisuudessa halukkaita keskittymään toisiin ihmisiin. Tiimiakatemian arvoihinkin kuuluu se, että on mentävä kauas nähdäkseen lähelle. Niin minunkin täytyin tehdä, jotta pystyin muuttumaan. Ei pelkästään muuttamaan Etelä-Suomesta tänne Jyväskylään vaan myös katsomaan asioita kauempaa ja eri perspektiiveistä. Tässä ovat kirjan ohjeet siitä miten yhteys toisiin ihmisiin rakennetaan.

 • Kokonaiskuvan periaate
 • Näkökulman muuttamisen periaate
 • Oppimisen periaate
 • Karismaattisuuden periaate
 • Täyden kympin periaate
 • Suorapuheisuuden periaate

 

Arvostan kovasti suoraan puhumista, se kuuluu Tiimiakatemian arvoihin sekä myös meidän bisneralaisten toimintatapaan. ’’Annamme ja vastaanotamme rakentavaa palautetta suoraan toisiltamme ja kehitymme ihmisinä.’’ On tärkeää, että voimme puhua avoimesti asiasta kuin asiasta, se lisää nimittäin keskinäistä luottamustamme. Omaa kehitystänikin tiimiläisenä ja yksilönä ovat rakentavapalaute kehittäneet, sillä oivalsin aivan uudenlaisella tavalla itseni ja kehityskohteeni. Arvostan kovasti sitä, että tiimiläiseni ovat antaneet minulle rakentavaa sekä suoraa palautetta toiminnastani, sillä sen myötä olen halunnut etenkin panostaa asioiden korjaamiseen, kun olen tullut tietoiseksi omista vioistani.

 

Luottamus

 

 

 

Luottamus on kaiken perusta. Ne myös välittyvät Tiimiakatemian arvoissa. On erittäin tärkeää ja merkityksellistä, että molemmin puolinen luottamus on rakennettavissa. Olemme vasta hetken aikaa toimineet nykyisessä yrityksessämme, mutta olemme pystyneet luomaan tiiviin luottamuksen toisiimme, vaikka emme tunteneetkaan entuudestaan toisiamme ennen tänne tuloa. Ei riitä, että luotamme vain toisiimme meidän täytyy pystyä luottamaan itseemme, kanssaihmisiin sekä asiakkaisiimme. Henkilökohtaisesti voin myöntää, että on paljon helpompi ja mukavampi olla kuin pystyy luottamaan, ja tietää, että muutkin pystyvät luottamaan sinuun.

 

’’Henkilökohtaiset suhteet toisiimme, perheeseemme ja asiakkaisiimme ovat välttämätön edellytys liiketoiminnassa, jonka voimatekijänä ovat luovuus, luottamus, kunnioitus ja avoimuus.’’

 

Molemminpuoliseen luottamukseen liittyvät opuksen mukaan nämä kyseiset asiat.

 • Perustuksen periaate
 • Tilanteen periaate
 • Näykkijän periaate
 • Helpostilähestyttävyyden periaate
 • Poteron periaate

 

 

Panostaminen


 

Uusi elämä täällä Jyväskylässä vaatii paljon minulta itseltäni, mutta olen päättänyt antaa tiimilleni, tiimiyritykselleni ja tähän koko prosessiin kaikkeni. Se toivottavasti näkyy toiminnassani. Kirjassakin nousi esille kappale siitä, että ihmissuhteisiin kannattaa panostaa, sillä ne ovat korvaamaton voimavaramme. Voin myöntää sekä väittää, että jos en pitäisi tätä asiaa niin tärkeänä, en jaksaisi panostaa tähän, mutta mikä tärkeintä en ole tässä asiassa yksin vaan minulla on tiimi, jonka kanssa yhdessä voimme panostaa kunnolla tähän.

 

’’Olemme luoneet yhteisön, jossa ihmiset työskentelevät yhdessä kohti yhteistä päämäärää.’’

 

Monien asioiden yhteisvaikutuksen sekä lukuisien tuntien myötä olemme saaneet luotua Bisneralle oman vision, mission sekä arvot. Ne osittain sivuavatkin Tiimiakatemian johtavia ajatuksia. Bisneran visiona on The New Era of Business eli käytännössä se tarkoittaa sitä, että tavoitteenamme on rikkoa rajoja ja rohkeasti yrittää asioita, joita emme ole kokeilleet. Tarkoituksenamme on luoda uusi bisneksen aikakausi. Missionamme puolestaan on se että, olemme tutkimusmatkailijoita, jotka raivaavat oman polkunsa valaisten tien kohti parempaa tulevaisuutta.

’’Meidän on löydettävä ihmisiä, jotka ovat innostuneita ajatuksistamme ja jotka seisovat niiden takana ja toimivat niiden mukaan. Toimintamme perusta muodostuu määrätietoisuudesta ja halusta saavuttaa asioita joihin uskomme.’’

 

Menestyksen periaatteet ihmisten johtamisessa – kirja nosti hyvin esille myös sen, että pitää olla kärsivällinen. Sitä en ole ollut ikinä, ja ehkä sen takia juuri yksinkulkeminen on ollut aina paljon helpompaa. ’’Matkaaminen toisten kanssa sujuu paljon hitaammin kuin matkaaminen yksin.’’ Tämä on tullut huomattua, mutta mikä parhainta en ole kuitenkaan missään vaiheessa yksin, ja aina voin turvautua tiimiini. Odottaminen kuitenkin vielä toivon mukaan jonain päivänä palkitaan, ja pystymme yhdessä riemuitsemaan onnistumisistamme.

’’ Annamme jokaiselle yksilölle ja tiimiyritykselle aikaa ja huomiota, sillä Tiimiakatemia on yhtä kuin sen heikoin lenkki. Johtavien ajatusten noudattaminen ja haasteen vastaanottaminen ovat ydintä Tiimiakatemian toiminnassa.’’

 

Tässä ohessa vielä John C. Maxwellin lista panostamisen periaatteista.

 • Puutarhanhoidon periaate
 • 101 prosentin periaate
 • Kärsivällisyyden periaate
 • Riemuitsemisen periaate
 • Ylätien periaate

 

Kerrannaisvaikutus


 

Kysymys kuuluu siten, miten saamme luotua win-win tilanteen, jossa kaikki osapuolet voittavat. Tiimiakatemian arvoihin kuuluu auttaminen. Autamme niin omia tiimiläisiämme, toisia tiimiakatemialaisia ja jaamme omia koppeja ja oppeja toisillemme. Eräs henkilö vertasi hyvin koripalloilua tiimioppimiseen. Meillä jokaisella on vastuu siitä, että jos saamme pallon käteemme, voimme sen joko pitää pelkästään itsellämme tai vaihtoehtona on myös se, että heitämme pallon taas toiselle. Jokainen kuitenkin on vastuussa siitä, että on valmiina ottamassa koppeja muilta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos koemme jotakin tai saamme oppeja jaamme niitä avoimesti muille sekä olemme lisäksi yhtä aktiivisia vastaanottamaan näitä oppeja muilta. Kerrannaisvaikutuksen ansiosta jokainen voittaa.

’’Auttaessamme muita autamme myös itseämme.’’

 

Huomaan sen, että minun täytyy ottaa tästä eritoten opikseni, sillä olen aina ollut yksilöpelaaja. Voisin heittää tähän taas palloesimerkin. Olen aina ollut hyvin kilpailuhenkinen, ja sen seurauksena haluan pitää silloin tällöin sen pallon visusti itselläni, ja yrittää vieläpä tehdä kori itsekseni ilman muita. Olen kuitenkin huomannut, että se ei todellisuudessa kannata sillä, aika monesti joku vie sen pallon omasta kädestäni tai heitän sen pahasti ohi korin. Antamalla pallon myös muille voi koko joukkue yhdessä menestyä paljon paremmin, ja yhdessä työskentely lisää yhdessä voittamisen todennäköisyyttä. Jatkossa aion enemmän panostaa siihen, että jaan oppejani aktiivisesti muille enkä salaile keneltäkään minkäänlaisia oppeja ja asioita, joiden eteen olen tehnyt työtä. Lisäksi aion vielä aktiivisemmin olla ottamassa vastaan koppeja, joita muut heittelevät ilmaan ja jakavat.

’’Tiimiakatemiassa opimme soveltamaan tuoreinta teoriatietoa käytäntöön vuorovaikutuksessa asiakkaittemme ja verkostojemme kanssa. Otamme vastuun omasta tekemisestä sekä tiimistämme. Teot puhuvat puolestaan.’’


 

Teoksen kerrannaisvaikutukset siitä miten, voimme luoda tilanteita missä molemmat osapuolet voittavat.

 • Bumerangin periaate
 • Ystävyyden periaate
 • Kumppanuuden periaate
 • Tyydytyksen periaate

 

Yhteenveto

 

 

Johtavat ajatukset ovat tärkeitä ennen kaikkea meille itsellemme, ja niiden merkitystä ei voi liiemmin korostaa.

’’Ne toimivat meidän innostuksemme lähteenä ja niiden perustana ovat keskinäinen luottamus, itsekuri ja ylpeys aikaansaannoksistamme.’’

 

Kyseinen Maxwellin kirja sekä Tiimiakatemian johtavat ajatukset yhdessä palauttivat mieleeni sen minkä takia olen juuri täällä ja minkä puolesta taistelen yhdessä loistavan tiimini kanssa.

’’Tarkoituksenamme on luoda tulevaisuus eikä ennustaa sitä. Olemme luoneet yhteisön, jossa ihmiset työskentelevät yhdessä kohti yhteistä päämäärää.’’

 

Miia Huotari

Osuuskunta BISNERA

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!