Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Johtavat ajatukset

Kirjoitettu 02.12.19
Esseen kirjoittaja: Juuso Vainula
Kirjapisteet: 1
Kirja: Johtavat ajatukset
Kirjan kirjoittaja: -
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tiimiakatemia on litteä organisaatio. Litteässä organisaatiossa ei ole hierarkiaa tai muita ylempiä johtajia. Tämmöistä organisaatiota johdetaan johtavilla ajatuksilla.

Johtavat ajatukset toimivat ohjeina tiimiyrittäjälle ja muistuttavat sinua päämäärästä. Ne on luotu yhteisymmärryksessä tiimiyrittäjien ja valmentajien kanssa. Johtavat ajatukset kertovat, että miksi olet tullut Tiimiakatemialla ja mikä on tiimiyrittäjä. Johtavat ajatukset sisältävät viisi arvoa ja kymmenen ohjetta tiimiyrittäjälle.

 

ARVOT:

 1. Ihmissuhteet, kumppanuuksien rakentaminen ja ylläpitäminen
 2. Tiimiyrittäjyys
 3. Jatkuvat kokeilut ja jatkuva uuden synnyttämien
 4. Tekemällä oppiminen ja käytännönläheisyys
 5. Kansainvälisyys

 

Arvot kattavat käytännössä koko Tiimiakatemian tekemisen. Itse koen olevani hyvin perillä arvoista ja johtavista ajatuksista, sillä olen ollut mukana johtamisen koulutusohjelmassa. Koen kuitenkin, että joillekin tekisi hyvää käydä Tiimiakatemian arvoja enemmänkin läpi. Pieni muistutus, että miksi olemme täällä ei tekisi kellekään pahaa. Totesin juuri Tempon treeneissä, että tällä hetkellä missio ”Synnytämme rohkeita tiimiyrittäjiä” ei pidä paikkaansa meidän tiimissämme. Tempon kohdalla se on ”Synnytämme tiimi”. Rohkeus ja yrittäjämäisyys on toistaiseksi kadoksissa. Tämä tuli esiin, kun kävimme tiimin kanssa läpi täpitystä ja täppien vaatimuksia. Erään täpän vaatimuksena oli, että tiimi on ymmärtänyt edellä mainitun mission. Tiimiläiset nyökyttelivät ja sanoivat ymmärtäneensä. Omasta mielestäni se, että on ymmärtänyt moton, sen kuuluisi näkyä tekemisessäsi. Oletko oikeasti ymmärtänyt mitä tarkoittaa ”Synnytämme rohkeita tiimiyrittäjiä”, jos et tee mitään kyseisen mission mukaista?

Toisaalta, olemme vasta alkutaipaleella ja uskon, että tulevien vuosien varrella voimme kutsua itseämme rohkeaksi tiimiyrittäjäksi. Se vaatii paljon työtä ja jokaisen panoksen.

 

 

KYMMENEN OHJETTA TIIMIYRITTÄJÄLLE:

 1. Tee aloite, uskalla etsiä ohjeita.
 2. Opi hallitsemaan kaaosta. Se on ensimmäinen askel luovassa prosessissa.
 3. Saat tehdä virheitä. Voit oppia niistä.
 4. Kohdista energiasi ratkaisuihin, älä ongelmien murehtimiseen.
 5. Tee parhaasi ja aseta tavoitteesi korkealle.
 6. Näe mahdollisuuksia, älä esteitä.
 7. Uskalla kokeilla ja olla oma itsesi.
 8. Hymyile, nauti ja heittäydy.
 9. Ole nöyrä ja luo menestyksesi aina uudelleen.
 • Kunnioita kanssaihmisiä ja hyödynnä akatemian sisältä löytyvä kokemus ja tieto, jottei pyörää tarvitse keksiä uudelleen.

 

Tiimiyrittäjän menestyksen ohjeet ovat selkeästi näkyvillä. Miksi nämä eivät kuitenkaan näy suurimman osan tekemisessä? Muistutus olisi todellakin paikallaan. Vaikka talon sisällä on selkeästi havaittavissa nousua ja kehitystä, eivät nämä ohjeet näy arjessa. JKL DriftKing on esimerkki näistä ohjeista ja onnistuneesta uskaltamisesta.

Ihmiset ovat unohtaneet, että mitä tarkoittaa tekemällä oppiminen ja rohkeasti yrittäminen. Tyydytään ”helppoihin rahoihin” tai muihin hanttihommiin. Missä on kunnianhimo ja halu saada jotain aikaiseksi? Mielestäni Tiimiakatemialta pitäisi saada ”potkut” helpommin. Miksi olet täällä ja hidastat muiden kehitystä, jos et ole itse valmis tekemään näiden ohjeiden ja arvojen mukaan? Olen myös useammin sanonut tiimilleni, että tarvitsemme enemmän vertaisilta vaatimista. Yhdessä vaadimme tiimiläisiltä/tiimiltä itsensä ylittämistä ja rohkeita kokeiluita. Ja ennen kaikkea sprinttipisteet kuntoon.

 

 

Jos jokainen tiimiyrittäjä uskaltaisi heittäytyä ja tekisi johtavien ajatuksien mukaisesti, olisimme varmasti vielä pidemmällä.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!