Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Juti

Kirjoitettu 29.01.19
Esseen kirjoittaja: Mikko Holappa
Kirjapisteet: 2
Kirja: Juti
Kirjan kirjoittaja: Mika Saukkonen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Luin Timo Jutilan tarinan jo pelkästä rakkaudesta lajiin ja Tapparan miäs Jutilan mielenkiintoisen uran tähden. Kirja kertoo yhden Suomen muistetuimman jääkiekkoilijan Jutin elämästä, urasta ja tapahtumista rehellisesti ja kiertelemättä. Juti muistetaan mm. vuoden -95 mestarijoukkueen kapteenina ja pitkän menestyneen uran tehneenä Tappara pakkina. Juti on jääkiekko uransa lisäksi tehnyt tv ja valmennus projekteja, joista tunnetuimpia ovat MTV:n Hockey Night ohjelma ja joukkueenjohtaja Suomen toisena mestaruusvuonna 2011.

Timo Jutila syntyi Tampereella jouluaattona vuonna 1963. Jutilan perheessä oli vahva urheilu tausta sekä lähipiiristä löytyi pitkän linjan tapparalaisia ei siis ollut ihme, että Timon tie vei jo pienestä pitäen urheilun pariin ja Tapparan jääkiekkorinkiin. Pienenä Juti treenasi talvet jääkiekkoa ja kesällä lajina oli jalkapallo, koulunkäynti ei aina niin maistunut, kuten urheilijoilla monta kertaa on tapana. Juti niitti jo nuorena mainetta jääkiekko kaukaloissa menestymällä maajoukkueleireillä ja junnujoukkueissa. Ensimmäinen turnaus oli 16 vuotiaiden maajoukkueturnaus ja sitä seurasi kolmet nykypäivänä kovempaa valuuttaa olevat U20 MM-kisat.

Jutila on aina ollut uskalias ja valmis ottamaan isoja steppejä urallaan. Tästä on hyvä ottaa itsekin mallia omassakin elämässä ja tulevissa haasteissa, rohkeasti eteenpäin menemällä menestyy kyllä. 16 vuotiaana Jutille tarjoutui mahdollisuus lähteä Bostoniin pelaamaan koulun joukkueeseen ja kehittymään kansainväliseen ympäristöön. Tarjous ei ollut siihen aikaan arkipäivää Suomessa, vaikka nykyään Amerikkaan lähtee huippulahjakkuuksia jatkuvalla syötöllä. Hetken mietittyään Juti päätti tarttua tarjoukseen, mutta sitten tulikin vielä parempi tarjous. Rauno Korpi Tapparan legendaarinen valmentaja soitti ja pyysi nuoren Jutin liittymään Tapparan liigajoukkueeseen ja ryhtymään ammattilaiseksi.

Jutilan ensimmäinen liiga peli koitti syksyllä 1980, pelissä oli kova lataus, kun 16v huippulahjakkuus teki debyyttinsä. ”Herranjumala, aikooko ne peluuttaa tuota lasta…?” Katsomossa päiviteltiin, kun ottelu koitti. Kyseinen lapsi pärjäsi kuitenkin hienosti ja teki vielä uransa avausmaalin avauspelissään. Sen jälkeen Jutin liiga ura oli pelkkää nousukiitoa kolmea peräkkäistä Tapparassa voitettua suomenmestaruutta myöten. Vuonna -84 tuli lähtö koittamaan isoissa valoissa pelaamista NHL:ssä. Ura Amerikassa ei kuitenkaan auennut, mutta se ei sopeutumisesta johtunut mikä on Jutin mielestäni hienoimpia ominaisuuksia. Hän pärjää minne päin maailmaa meneekin, opettelee kieltä ja on avoin tutustumaan uusiin ihmisiin ja kulttuureihin. Tämä taito on nykypäivän maailmassa ehdottoman tärkeä.

Juti lopetti aktiiviuransa vuonna-99, jonka jälkeen oli vuorossa seuraavat haasteet. Juti aloitti kirjan kirjoittajan ja sittemmin hyvän ystävänsä Mika Saukkosen kanssa Hockey Night ohjelman, josta tuli nopeasti koko kansan suosikki ohjelma. Hockey Night:ssä Jutila ja Saukkonen toimivat otteluiden kommentaattoreina omalla persoonallisella tyylillään. Ohjelma muistetaan Jutin ja Mikan oransseista puvun takeista, jotka ovat legendaarisia nykyään. Oikeaa takkia on ainoastaan Kimi Räikkönen saanut lainata, se kertoo niiden arvosta paljon.

Jutin tarina on hieno ja siitä saa paljon oppeja niin vaikeista ajoista selviämiseen sekä henkilö brändin luomiseen. Juti on muun muassa selvinnyt kaulavaltimon tukoksesta, mikä oli viedä miehen hengen. Uraan mahtuvista ala- ja ylämäistä sekä menestyksen aiheuttamista paineista. Kaikesta on selvitty jatkuvalla positiivisuudella ja oikealla elämän asenteella. Juti on ollut monessa projektissa mukana, viimeisimpänä muistetaan varmasti ”ny rillataan” mainokset. Nämä kaikki on tehnyt hänestä hyvin menestyvän ja vaikuttavan henkilön, jonka tarinasta riittää varmasti jokaiselle jotakin.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!