Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Juu ei -pieni kirja priorisoinnista

Kirjoitettu 26.04.21
Esseen kirjoittaja: Viivi Piispanen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Juu ei - pieni kirja priorisoinnista
Kirjan kirjoittaja: Saku Tuominen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kuuntelin Saku Tuomisen kirjan nimeltä Juu ei -pieni kirja priorisoinnista. Kirja kertoo nimensäkin mukaisesti elämän priorisoinnista. Kirjassa pohditaan miltä hyvä elämä näyttää ja teemmekö hyviä valintoja sen eteen. Hyvä elämä on kiinni meidän omista päätöksistämme, mutta silti teemme päätöksiä, jotka vievät meitä kauemmas hyvästä elämästä.

 

Juu ei

 

Meillä ihmisillä on erikoinen malli päässämme, joka ohjaa jostain syystä meitä sanomaan ei sellaisille asioille, joille olisimme halunneet sanoa kyllä ja sanomaan kyllä, kun olisimme halunneet sanoa ei. Kirjassa esitettiin tälle sekaannukselle syyksi esimerkiksi sen, että aina emme vain tiedä, mitä edes haluamme tehdä. Sanomme kyllä liian usein vain miellyttääksemme muita. Haemme jollaintapaa hyväksyntää ja haluamme antaa hyvän kuvan itsestämme. Omalla kohdallani olen törmännyt usein tähän ongelmaan eli olen sanonut asioille kyllä ihan vain miellyttääkseni muita ja pitääkseni muut tyytyväisenä. Tämä ei ole kuitenkaan paras vaihtoehto, koska elät omaa elämääsi ja miksi ajautuisit aina tekemään sellaisia asioita, joista et nauti. Päätöksenteko on joissain hetkissä vaikeaa ja ajaudutaan liian usein sanomaan: täytyy miettiä, palataan asiaan, soittelen myöhemmin… Oletko oikeasti palannut asiaan joka kerta sanottuasi ”täytyy miettiä” luultavasti et. Päätöksen hetkellä se tuntuu hyvältä vaihtoehdolta, vaikka sisimmässäsi luultavasti tiedät vastauksen jo siinä tilanteessa ja usein vastaus on tällaisessa hetkessä kielteinen.

 

Kiire

 

”Kiireisellä ihmisellä on kiire kaikkeen muuhun, paitsi elämän elämiseen”

 

Tuo lausahdus kuulostaa melko dramaattiselle, mutta on varmasti aivan totta. Nykymaailmassa ihmisillä on jatkuvasti kiire, lisäksi väsymys, ahdistus ja uupumus ovat nousussa. On pelottavaa, kuinka kiire on ollut tavallaan ihannoimisen aihe jo pitkään. Usein small tolkissa tulee esille se, kuinka on niin kiire, eikä kerkeä tehdä mitään. Kiireinen ihminen ei ole todellakaan paras versio itsestään eikä myöskään kovin onnellinen kaikilla elämän osa-alueilla, koska aikaa ei ole tehdä niitä asioita, joista nauttii. Kiireessä ihmiset myöskin tekevät huonoja päätöksiä ja eivät onnistu oikein missään.  On tärkeää miettiä omalla kohdalla, onko elämässäsi tarpeeksi aikaa esimerkiksi harrastuksille, joista nautit, parisuhteelle, kiireettömille keskusteluille tai meneekö aikaa liikaa somen parissa. Kiireeseen saattaa johtaa merkityksellisyyden tunteen tavoittelu ja aikaan saamisen tunne. Todellisuudessa stressin keskellä aikaansaaminen madaltuu ja työn taso heikkenee, kun joutuu keskittymään useampaan asiaan yhtä aikaa. Vinkki kirjasta: Mieti jo illalla mille asioille haluat sanoa päivällä kyllä ja mille ei.

 

Priorisoinnin nelikenttä

 

Kirjassa esiteltiin priorisointimalli, joka on apuna kun mietitään mihin halutaan keskittyä ja mistä voitaisiin luopua. Malli on yksinkertainen, se on jaettu neljään osaan:

 

Iso ja kevyt:

Tähän kategoriaan kuuluu esim. tärkeät ihmissuhteet, hyvin menestyvä yritys, kesämökki… Asiat ovat merkityksellisiä, ja ne tuovat pääosin iloa elämään. Näistä asioista kannattaa pitää elämässä kiinni.

 

Iso ja raskas:

Esim. Yritys, jonka menestykseen uskomme, mutta juuri nyt jokin tökkii tai hankala vaihe ihmissuhteessa. Näiden asioiden kohdalla kannattaa miettiä auttaisiko jokin muutos tai kenties lopettaa kokonaan. Nämä asiat aiheuttavat eniten stressiä ja huolta elämäämme.

 

Pieni ja kevyt:

Esim. Uusi harrastus, uusi ihmissuhde tai hankinta. Nämä pienet ja kevyet asiat ovat helppo aloittaa, eikä aloittamisvaiheessa ole varmuutta tuleeko se olemaan merkityksellisyyttä.

 

Pieni ja raskas:

Nämä asiat tuntuvat yhdentekeviltä ja tylsiltä, niistä puuttuu iloa eikä uskoa kukkaan puhkeamiselle ole. Esim. pakkopullalta tuntuva harrastus, epäonnistunut hankinta, ei innostava suhde.

 

Nelikentällä olevat asiat saattavat vaihtaa ajan kanssa paikkaa. Esimerkiksi pienestä ja kevyestä muutoksesta työpaikalla saattaakin tulla iso ja kevyt, jos se saa yrityksen liiketoiminnan nousuun. Jokaisen olisi hyvä miettiä omaa elämää nelikentän kautta ja sen avulla karsia isot ja raskaat asiat pois päiväjärjestyksestä, näin saat huomattavasti enemmän aikaa arkeesi ja vähennät stressiä.

 

 

 

 

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!