Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kaikkien pääkonttorit kuntoon!

Kirjoitettu 14.05.14
Esseen kirjoittaja: Sonja Hyökyvaara
Kirjapisteet: 2
Kirja: Liiketoimintasuunnitelma roskakoriin
Kirjan kirjoittaja: Ollis Leppänen
Kategoriat: 1.4. Uusia tuulia oppimiseen, 3. Yrittäjyys, 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Liiketoimintasuunnitelma roskakoriin on letkeällä tavalla kirjoitettu kirja, joka kertoo mikä yrittäjyydessä on olennaista. Muistakaa, että alkuun ei tarvitse muuta kuin sen mikä sinulla on.

”Ammattilaisuus ei ole osaamista, vaan se lähtee omasta pääkonttoristasi, joka sijaitsee korviesi välissä.”

Tiesittekö, että ammattiosaaminen ei kuulu edes kymmenen joukkoon, mitä ammattilaisen tulee hallita. Kaksi tärkeintä asiaa ovat hyvä ravinto ja riittävä lepo. Minulle tuli kyllä yllätyksenä, että ratkaisevaa ei ole osaamisesi, ideasi tai edes asenteesi, vaan omasta hyvinvoinnista huolehtiminen. Toisaalta juuri noinhan se menee. Moni vain unohtaa huolehtia itsestään kiireen keskellä. Kun voit hyvin, jaksat myös hymyillä =)

Kun sinun pitää saada paljon aikaiseksi, laiskuus on pahin vihollisesi. Mutta muistakaa, että laiskuus ei ole kenellekkään luontaista vaan laiskuus johtuu huonosta fyysisestä kunnosta. Yrittäjyys on energiabisnestä, joten jos päätät yrittää, päätä myös liikkua säännöllisesti. Omasta energiasta huolehtiminen on siis ensimmäinen askeleesi.

Monesti aloittavat yrittäjät tai loistavia ideoita omaavat vellovat kysymyksessä; kuinka paljon rahaa perustamiseen tarvitaan ja mitä kaikkia tavaroita aluksi pitää hankkia. Yrittäjänä menestymisessä tavaroita, rahaa ja aineellista omaisuutta tärkeämpiä pääomia ovat:

  • inhimillinen pääoma eli osaamisesi ja kokemuksesi (mitä minä osaan?)
  • sosiaalinen pääoma eli yhteytesi ja verkostosi (keitä minä tunnen?)
  • psykologinen pääoma eli yrittäjäasenteesi (kuka minä olen?)

…Näistä asioista muodostuu sinun yrittäjäpääomasi. Menestymiselle olennaisin pääoman laji on korviesi välissä sijaitseva psykologinen pääoma. Kun se on kunnossa, pystyt johtamaan itseäsi ja yritystäsi paremmin, pystyt toimimaan osanan laajoja ihmissuhdeverkostoja sekä ylläpitämään positiivista ilmapiiriä ja yrityskulttuuria. Psykologisen pääoman kehittäminen vaatii vain aikaa ajattelulle ja arkisille teoille, joita pystyy vahvistamaan rutiineilla. Muistan kun äitini kertoi personal trainer koulutuksen jälkeen, että jokaisella on tietty määrä päivässä henkistä kapasiteettia käytettävissä. Kun sinulla on tarpeeksi rutiineja, päivän päätteeksi sinulla on vielä henkistä kapasiteettia jäljellä ja jaksat lähteä vielä lenkille tai lukea kirjaa, ilman että lysähdät sohvalle tekemättä mitään. Pohdin, mikä päivittäinen rutiini vahvistaisi seuraavia TOSI-ominaisuuksia:

  • Tulevaisuususkoani vahvistaa: mahdollisuuksien näkeminen ja unelmointi. Teen mielikuvaharjoituksia, jossa käyn läpi projektien onnistumisia, tulevaa esiintymistä, pelikuvioita ja maalintekoa.
  • Optimistisuuttani vahvistaa: ajattelemalla positiivisesti. Esim. voin kirjata yhden onnistumisen päivittäin ylös.
  • Sinnikkyyttäni vahvistaa: säännöllinen liikunta ja arkiset rutiinit
  • Itseluottamustani vahvistaa: peliaika sm-joukkueessa, saan asioita tehtyä ja kiva palaute esim. työkavereilta.

Psykologinen pääoma tukee myös muita pääomiasi. Itse voisin perustaa yritykseni enemmän juuri psykologisen ja sosiaalisen pääoman varaan ja haluaisin kehittää eniten inhimillästä pääomaa. Omaa osaamistani voin kehittää hankkimalla lisää tietoa esim. kirjoista ja soveltamalla hankittua tietoa käytäntöön ja työn, harrastuksen ja elämänkokemuksen kautta. Osaaminen ei ole vain tietoa ja taitoja vaan se on myös asenteita, motivaatiota, tahtoa ja vuorovaikutusosaamista. Sosiaalista pääomaa voi kerryttää kysymällä itseltään: Mitä vaikutuksia voit saada aikaiseksi sillä kuka olet, mitä osaat ja keitä tunnet?

Kirjassa oli hauska yrittäjyyden matkakartta, johon tutustumalla huomasi, että se on oppimissopimuksen kanssa hyvinkin samankaltainen. Seuraavan oppimissopimuksen fasilitoin hienosti näkyväksi yrittäjyyden matkakartakseni!

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!