Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Karhuryhmä

Kirjoitettu 02.12.19
Esseen kirjoittaja: Tino Parhiala
Kirjapisteet: 2
Kirja: Karhuryhmä
Kirjan kirjoittaja: Harri Gustafsberg & Heidi Holmavuo
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Karhuryhmä – kirja on Harri Gustafsbergin näkökulmasta tehty muisteluteos, hänen urastaan ja arjestaan poliisin palveluksessa. Harri toimi poliisissa 25 vuotta, joista suurin osa erikoisyksikkö Karhussa. Poliisiuransa loppuajan hän oli Karhun operatiivinen johtaja ja kouluttaja.

Karhuryhmän tehtävänä on toimia Suomen poliisivoimien erikoisyksikkönä. Tämä tarkoittaa käytännössä valmiutta osallistua ja toimia vaativimmissa poliisitehtävissä ja operaatioissa. Ryhmä on varustettu maan koulutetuimmilla poliiseilla ja heillä on käytössään kattavimmat ja edistyneimmät työvälineet. Ryhmä joutuu kohtaamaan työssään paljon väkivaltaa ja kuolemaa, sen kaikkein raaimmassa muodossa. Tästä syystä jäsenien on oltava niin fyysisiltä kuin ennen kaikkea henkisiltä ominaisuuksiltaan valioyksilöitä. Haluamme jonain päivänä omassa tiimissämmekin olla oman osaamisalueemme valioyksilöitä. Tämän tavoitteen kirkastaminen olisikin paikallaan, kun meillä on vielä akatemiaa vuosi jäljellä ja tekemisen tasoon pystyy hyvin reagoimaan jokaisen kohdalla. Itselleni se kirkastuu koko ajan enemmän ja pyrinkin tekemään sellaisia projekteja, jotka vievät minua lähemmäksi tätä tavoitetta.

Yksi tehtävistä jäi kirjasta erityisesti mieleen, Karhuryhmä sai hälytyksen Kauhajoen kouluammuskeluun. Kirjassa käydäänkin tätä läpi eräänlaisena tiimin oppimiskokemuksena. Ryhmä tekee kaikkensa ehtiäkseen Kauhajoen koululle ajoissa estämään ampujan aikeita, vaikka he ajavat paikalle niin nopeasti kuin vain Suomen olosuhteissa on mahdollista, he kuitenkin tulevat sen verran myöhässä, ettei mitään ole enää tehtävissä. Tilanne on äärimmäinen pettymys ryhmäläisille. He yhdessä jopa kyseenalaistavat oman työnsä sekä ryhmän tarkoituksen. Pitkällisten yhteisten keskustelujen jälkeen he kuitenkin tulevat lopputulokseen, että ryhmän toiminnalle on silti tarvetta jatkossakin.

Näin äärimmäisissä olosuhteissa toimivan tiimin merkitys korostuu. Jokaisella tulee olla oma rooli selkeänä ja annettu tehtävä hallussa. Ja ennen kaikkea kaikkien tulee puhaltaa yhteen hiileen. Kun monen tehtävän kohdalla puhutaan ihmishengistä, niin sooloilulla voi olla erittäin kohtalokkaat seuraukset. Harri kuvaa tiimihengen merkitystä hienosti yhden tehtävän kohdalla, kun on itse operatiivisena johtajana. Ryhmähenki ja ryhmän dynamiikka tulee siinä kohtaa esiin, kun kaikkien on ehdottomasti sitouduttava tähän kyseiseen suunnitelmaan ja kunnioitettava annettua käskyä. Se on ainoa keino onnistua. Yhdessä onnistutaan ja yhdessä epäonnistutaan. Mikäli kaikki eivät seiso suunnitelman takana, niin se yleensä käy ilmi epäonnistumisen hetkellä. Yhtäkkiä tuleekin puhetta “minähän sanoin” – tyyppisesti, kun taas reagointi tilanteeseen pitäisi olla, “miten teemme ensi kerralla yhdessä paremmin?”

Ihan tämänkaltaista suoritushaastetta Potentialla ei vielä ole ollut, eikä toivottavasti tulekaan. Kuitenkin yksi isompi suoritushaaste löytyy marraskuun lopulta, kun järjestimme Mahtialle 24h synnytykset. Kävimme juuri treeneissä läpi tiimimme toimintaa ja teimme motorolan projektista. Positiivisia asioita ja onnistumisia oli roolitus, yhdessä tekeminen, tapahtuman järjestelyt, ruoka ja toimeksiantajien palaute. Parannettavaa jäi toimeksiantojen myynnissä, jota emme tehneet töitä tiiminä.  Vaikka parannettavaakin jäi, niin kaikilla jäi hyvä fiilis yhdessä tekemisestä ja positiivisiin asioihin keskittymisestä. Tekeminen yhdessä Potentialaisten kanssa on hauskaa ja onneksi seuraava yhteinen haaste on lähettyvillä, kun teemme tiimin voimin ideasynnytyksen asiakkaalle viikolla 50.

Harri on sittemmin tehnyt töitä ihmismielen parissa, hän on jo pitkään tutkinut ihmismielen suorituskykyä ja toimii tänäkin päivänä edellä mainittuja aiheita kouluttaen ja opettaen. Kirjassa viitataankin useampaan kertaan mielemme toimintaan. Monessa tapahtumasarjassa on hienosti tehty viittauksia siihen, kuinka ihmismieli toimii vastaavissa tilanteissa ja niistä selviää hyvin yksilöiden erot henkisissä ominaisuuksissa. Kaikesta paistaa koko ajan se kuinka vaativissa olosuhteissa, fyysisyyden lisäksi nimenomaan henkisellä puolella erikoisyksikön jäsenet joutuvat työtään tekemään.

Minun tekemiseen henkinen paine vaikuttaa paljon. Vaikka tapahtumat ovat erilaisia, kuin poliiseilla, osaan silti samaistua siihen stressiin ja paineeseen onnistua omassa työssään. Tämä on itselleni selkeä kehityskohta, johon haluan parannusta. Tähän hyvä oppimisen paikka onkin tuleva asiakastapahtuma, jota olen keväälle projektiryhmän kanssa luomassa. Olen vielä aika hukassa projektipäällikkönä, mutta onneksi valmentajilta ja omalta tiimiltä saa hyviä neuvoja, miten lähteä pienin askelin eteenpäin.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!