Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Käsikirja kaaosta vastaan

Kirjoitettu 18.10.19
Esseen kirjoittaja: Jussi Nieminen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Käsikirja kaaosta vastaan
Kirjan kirjoittaja: Jordan B Peterson
Kategoriat: 2. Yhteisöllisyys, 4. Johtaminen, 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Käsikirja kaaosta vastaan – Jordan B Peterson

Hellurei! Tällä kertaa esseevuorossa n. Vuosi sitten lukemani jenkkiläisen psykiatrin tekele elämänhallinnasta ja kaikkea siihen liittyvästä. Kirja päätyi käsiini lähinnä sen vuoksi, että Jordan on ollut pinnalla mediassa mm. youtubesta löytyy hyvin paljon hänen luentojaan ihmismielestä ja ihmisten käyttäytymisestä. Näitä videoita katselleena päätin myös ottaa kirjan lukuun, sillä ilokseni huomasin sen olevan 3 kirjapisteen arvoinen!

Kirjassa elämänohjeita oli kasattuna täydet 12, mutta kokoan niistä muutaman joista koin löytäväni jotakin tolkkua TA-elämäntilanteeseen.

1. Seiso suorassa ryhdikkäästi!
Jordan tarkoittaa ensimmäisellä ohjeellaan sitä, että jokaisella pitäisi olla rohkeutta asettaa omat ajatukset ja ennenkaikkea itsensä esille, eikä nyhjöttää pyydellen elämältä anteeksi. Tämä osuu mielestäni hyvinkin tiimiakatemian mentaliteettiin, jossa tärkeintä on juuri rohkeus tehdä asioita. Täällähän kukaan ei tule tukasta vetämään, että duunaas tää projekti nyt! Projektit joko keksitään porukalla tai napataan osuus jonkun toisen urakasta, joka tarvitsee apua.

Pyöräprokkiksessa lähdimme poikien kanssa rohkeasti yrittämään, joka kuitenkin kääntyi vain pikkupuuhasteluksi. Olisiko projekti kenties voinut onnistua, jos olisimme ottaneet koppia hullunkurisista ideoista ja toteutuksista, emmekä olisi lytänneet niitä heti ensialkuun? Tältä osaa ehkä puuttui rohkeus, rohkeus koittaa jotakin hullua boksin ulkopuolelta. Projektissa myös luotimme sokeasti projektipäällikön visioon siitä, että mankelit kyllä menevät kaupaksi vaikka keskellä talvea (:D). Jälkiviisaana olisi tarvittu koko porukalta rohkeutta kyseenalaistaa enemmän asioita ja pyytää tiimiltä jeesiä. Tulevaisuudessa tästä on kuitenkin risut ja ruusut otettu korvan taakse.

4. Vertaa itseäsi siihen mitä olit eilen, ei siihen mitä joku muu on tänään.

”Ei ole väliä kuinka hyvässä asemassa olet tai kuinka arvioit saavutuksesi, aina on joku, joka saa sinut näyttämään epäpätevältä”
On tietenkin hyvä asia hakea motivaatiota muiden onnistumisista ja saavutuksista, mutta on varottava ettei se ala syömään omaa itsetuntoa. Kirjassa asiaa käsitellään niin, että kehittämällä vähän itseäsi joka päivä olet jo onnistunut. Liian suuret harppaukset kestävät vain hetken, joten fiksuinta on kehittää itseään pala kerrallaan, päivä päivältä.

Ehkä omalle kohdalle pointiksi ohjeesta löysin sen, ettei kenenkään muun meriitittien tai menestyksen kannata antaa vaikuttaa omaan tekemiseen lainkaan. Nämä ajatukset ovat ajankohtaisia tällä hetkellä, sillä akatemialla eletään syksyä ja olisi taas aika kirjoittaa oppimissopimus seuraavaksi puoleksi vuodeksi. Kirjasta kimpaantuneena sain inspiraation alkaa tosissaan miettimään omia tavoitteita ajattelematta niitä pakollisena pahana.

6. Laita talosi täyteen kuntoon ennen kuin arvostelet maailmaa.

Tämä elämänohje osuu hienosti tiimiakatemialla kaverijohtamiseen. Ohjeellahan tarkoitetaan, että sinun täytyy ensin näyttää esimerkkiä ja vasta sitten voit ohjeistaa muita. Akatemialla tämä varmaankin parhaiten näkyy tiimiliiderien toiminnassa. Sellaista tiimiliideriä on helppo seurata, joka omalla heittäytymisellään näyttää ja osoittaa miten hommista selvitään. Tämä motivoi ja yhdistää tiimiä tekemään duunia tiimiyrityksen eteen.
Risteilyprojektissa olen kantanut ”johtajanviittaa” ja huomasinkin heti, ettei vaatimalla hommat etene. Kun itse tekeen projektin eteen huomattavan määrän työtä, tuntee projektitiimiläiset ikäänkuin velvollisuudekseen tehdä myös hommia ja näin päästään irti käskyttämisestä yms.

Kaiken kaikkiaan kirjassa hypättiin nopeasti syvään päätyyn, eikä sieltä enää noustu. Hyviä elämänohjeita ja esimerkkejä varjosti ehkä Jordanin ammatin vuoksi liian syvältä selitysten ja tarkoitusten löytäminen. Kirja varmasti toimii jengille, jotka pitävät lukemisesta ja joita kiinnostaa psykologia. Itsellä äänikirja oli ”luvussa” useita kuukausia sen pituuden vuoksi (yli 20h).

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!