Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kassavirtakvadrantti

Kirjoitettu 13.12.18
Esseen kirjoittaja: Jouni Kiiskinen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Kassavirtakvadrantti
Kirjan kirjoittaja: Robert Kiyosaki, Sharon Lechter
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

On tullut aika palata nykyisen pitkäaikaisen tavoitteeni ja unelmani alkulähteille. Puhun siis taloudellisen riippumattomuuden saavuttamisesta. Mistä moinen unelma onkaan edes osannut putkahtaa pieneen mieleeni? Syytän siitä Robert Kiyosakia, miestä tämän kirjan takana. Tämä kirja löysi tiensä luokseni muutama vuosi sitten, kun olin mukana kokeilemassa verkostomarkkinointia. Itse työ ei lopulta ollut minua varten, mutta kyseisessä firmassa oli voimakas itsensä kehittämisen kulttuuri. Kokeilusta jäi lopulta äkkirikastumisen sijaan käteen nippu itsensä kehittämiseen liittyviä kirjoja, joista minulle henkilökohtaisella tasolla ehkä käänteen tekevin oli juuri kassavirtakvadrantti (sekä saman kirjailijan kirja; rikas isä, köyhä isä). Näiden lukeminen on sytyttänyt minussa inspiraation päästä pois loputtomasta oravanpyörästä ja olla itse oma pomoni. Näitä kirjoja voitaneen siis syyttää siitä, että olen ylipäänsä nyt missä olen, eli tiimiakatemialla.

Kassavirtakvadrantti on nelikenttä, jossa jokainen ruutu edustaa eri tulonhankkimistapaa. Näitä ovat palkansaaja (E), itsenäinen yrittäjä (S), liiketoiminnan omistaja (B) ja sijoittaja (I). Kuva havainnollistaa hyvin:

kvk

Reilu enemmistö väestöstä saa tulonsa kvadrantin vasemmalta puolelta, eli ruuduista E ja S. Näissä ruuduissa olevat ihmiset vaihtavat käytännössä vapaa-aikaansa rahaan. Kvadrantin oikealla puolella B omistaa järjestelmän, joka tuottaa rahaa riippumatta tämän omasta työpanoksesta ja I laittaa rahan ”töihin” tuottamaan lisää rahaa. Taloudellisen riippumattomuuden saavuttaminen kvadrantin vasemmalla puolella on käytännössä mahdotonta. Jos lopettaa työnteon, loppuu myös kassavirta. Kvadrantin oikealla puolella se sen sijaan on mahdollista. Minun on siis tultava B:ksi ja/tai I:ksi saavuttaakseni tavoitteeni. En usko sen tulevan olemaan helppo prosessi, sillä olen pienestä pitäen omaksunut vanhemmiltani ja lähipiiriltäni E:n ja S:n ajatusmallit. Uskon kuitenkin myös, että jos on tahtoa riittävästi, niin tie kyllä löytyy enemmin tai myöhemmin.

Herra Kiyosaki suosittelee siirtymistä ensin B-ruutuun ja vasta sen jälkeen I:hin. Tämä siksi, että kun onnistuu rakentamaan yritysjärjestelmän, jolla voi työllistää muita itsensä sijaan ja menestyy liiketoiminnan omistajana, oppii samalla elintärkeitä taitoja todelliseen menestymiseen I-ruudussa. Lisäksi I-ruudussa rahan tekemiseen tarvitaan rahaa ja mistäs muualta sen mieluummin saisi, kuin B-ruudusta. Eli eka steppi on perustaa yritys (yrityksiä). Tätä varten hakeuduin tiimiakatemialle, jotta pääsen kokeilemaan erilaisia juttuja ja oppimaan sitä kautta.

Vapaus vaatii riskejä. Kirja kehottaa varautumaan siihen, ettei B:ksi välttämättä siirrytä hetkessä. Voin joutua perustamaan useita yrityksiä (ja kaatumaan), ennen kuin joku lyö läpi. Sama koskee rahaa. Pitää olla valmis myös menettämään rahaa, sillä niin vaan käy välillä kaikkein terävimmillekin bisnesguruille. Olen myös kuullut sanonnan ”parhaimmat oppitunnit ovat kalliita”. Kun siis ottaa riskin ja lopulta ottaa turpiinsa taloudellisesti, on aivan taatusti oppinutkin jotain ja isosti. Riskin ottaminen on välttämätöntä – se on hinta vapaudesta. Vaihtoehtona on turvallisuus, mutta silloin voi unohtaa vapauden. En uskonutkaan, että taloudellista riippumattomuutta voi saavuttaa lidlin kassalla. Toisaalta riski ja riskialtis ei ole sama asia. Liiketoiminta ja sijoittaminen eivät sinänsä ole riskialttiita, vaan vähäinen ja/tai väärä tietämys on.

Tosiasiat on erotettava mielipiteistä, mikäli mielii menestyä kvadrantin oikealla puolella. Mielipide on esimerkiksi se, kun pankkiiri tai rahastonhoitaja sanoo esimerkiksi jotain osaketta tai rahastoa hyväksi sijoituskohteeksi. Tosiasiat pystyy kuitenkin tarkastamaan tilinpäätöksestä. Toinen hyvä esimerkki on erottaa toisistaan varat ja velat. Varat tuovat rahaa taskuusi ja velat vievät rahaa taskustasi. Näin ollen esimerkiksi talo ei välttämättä olekaan varallisuuttasi. Kassavirran suunta ratkaisee sen, onko kyseessä vara vai velka.

Kiyosaki jakaa sijoittajat 7 eri tyyppiin, jossa 0-tasolla ei ole edes rahaa sijoittamiseen ja 7-tason sijoittajat luovat sijoituskohteita. Itse olen tason 4 sijoittaja. Minulla on arvo-osuustili ja pari tonnia kiinni indeksirahastoissa. Näitä ei ole tarkoitus olla nostamassa vielä pitkään aikaan. 4-taso on Kiyosakin mukaan pakollinen välisteppi. Sitä ei voi sivuttaa, jos haluaa tulla taitavaksi 5-7-tason sijoittajaksi. 4-tasosta eteneminen vaatiikin jo aika lailla perehtymistä sijoitusmaailmaan, johon en koe tällä hetkellä omaavani tarpeeksi aikaa. Näin opiskelijana tosin minulla ei ole liiemmin tulojakaan laajempaan sijoittamisen opetteluun. Suunnitelmanani on toistaiseksi pysyä 4-tasolla, sijoittaa pieniä summia silloin tällöin matalariskisiin ja -kuluisiin rahastoihin ja keskittyä aluksi B ruudun taitojen opetteluun.

Lopuksi: Ei ole oikotietä onneen. Siirtyminen kvadrantin vasemmalta puolelta oikealle puolelle ei tule olemaan nopea prosessi. ”Oppiaksesi juoksemaan, sinun on opittava ensin kävelemään”. Siirtyminen alkaa omien ajatusmallien muuttamisella. Sen jälkeen uusien sääntöjen opettelulla. Tärkeää on myös tarttua toimeen, sillä silloin oppii parhaiten. Ei pidä odottaa, että kaikki valot palavat vihreinä ennen kuin lähtee liikkeelle, muuten saa odottaa loppu elämänsä.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!