Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kaverijohtaminen

Kirjoitettu 17.05.18
Esseen kirjoittaja: Vili Partanen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Kaverijohtamisen visuaalinen innostuskirja
Kirjan kirjoittaja: Heikki Toivanen
Kategoriat: 1.3. Oppivan organisaation ja tiimiyrityksen kehittämistyökalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Johtaminen on muuttunut paljon sen vanhasta mallista. Johtajat ovat laskeutuneet norsunluutorneistaan meidän tasallemme. Itse asiassa, meissä kaikissa asuu pieni johtaja, nimittäin kaverijohtaja. Luin kirjan nimeltä kaverijohtamisen visuaalinen innostuskirja y-sukupolven edustajana, ihan kuten kirja meitä nuoria nimittääkin. Kaverijohtajuuden termi on syntynyt tiimiakatemialla Johannes Partasen vetämässä valmennusohjelmassa, se noudattaa MIHAR-filosofiaa, eli suomeksi, mallinna, inspiroi jaettu visio, haasta prosessi, anna toisten toimia ja rohkaise sydäntä. Kaverijohtajuus on nähtävissä Tiimiakatemialla ihan päivittäisessä elämässä, sen mukaan työn suoritteen vastuu ja aloite tulevat tasapainoisesti organisaatiolta ja jäseneltä. Organisaatiolla on jaettu visio ja myös erilaisia rituaaleja, jotka muodostavat me- henkeä. Jokainen organisaation jäsen on keskenään kavereita. Näistä aineksista muodostuu kaverijohtaminen.

Kaverijohtaminen alkaa itsensä johtamisesta. Et voi johtaa muita, jos et pysty johtamaan itseäsi. Oman itsensä tuntemiseen on käytetty minullekin jo hyvin tuttua työkalua, nimeltä oppimissopimus. Sen tavoitteena on johdattaa laatijaansa kohti henkilökohtaisia tavoitteitaan ja pitää ne visusti mielessä. Omalla kohdallani oppimissopimus on toiminut todella hyvin, olen lähes alitajuntaisesti seurannut sitä, jopa tietämättäni. Oppimissopimuksessa puretaan oma oppimismatka osiin ja vilkaistaan myös menneeseen ja tulevaan, näin on helpompi hahmottaa omaa kehitystään. Oppimissopimuksien jakamisella tiimin kesken on tarkoitus tehdä muutkin tietoiseksi toisten tavoitteista, jotta tuntemus tiimiläisiin syvenee.

Omien tavoitteiden tuominen julki muille helpottaa kaverijohtamista molemminpuolisesti. Kaverijohtamisessa hyödynnetään paljon syväjohtamisen kulmakiviä, jotka ovat luottamus, innostus, oppiminen ja arvostus. Voisin avata näitä osa-alueita tarkemmin.

Syväjohtaminen eroaa suuresti klassisesta johtamisesta, se ei ole käskyttämistä, ei edes lähellä. Syväjohtamisen taito tarttuu johdettavasta toiseen innostavalla tavalla. Syväjohtamisen ensimmäinen pala on luottamus. Omassa tiimissäni luottamusta on rakennettu viettämällä aikaa yhdessä niin toimistolla, kuin sen ulkopuolellakin. Kaiken perustana on vuorovaikutus toisten tiimiläisten kanssa. Luottamuksen ansaitseminen ei ole helppoa, mutta sen menettäminen puolestaan on. Luottamus alkaa jo muotoutua ensimmäisten päivien aikana, kun vietimme aikaa ensimmäisiä kertoja akatemialla. Kaikki pystyivät luottamaan siihen, että jokainen tulee treeneihin paikalle ja hoitaa sovitut asiat. Luottamukseen ei aina riitä sovittujen asioiden hoitaminen, vaan se vaatii myös toisten ihmisten syvällistä tuntemista.

Innostus puolestaan tarttuu innostujasta toiseen. Kannustaminen ja positiivinen ilmapiiri luovat mielekkään ympäristön työskennellä. Olen ainakin viihtynyt oman tiimini treeneissä ja pidän siitä, miten joka päivä on hauskaa, vaikka välillä ei käsitelläkään niin hauskoja asioita. Innostus antaa antaa myös paljon energiaa yhteisölle tekemiseen. Onneksi omassa tiimissäni on erilaisia innostujia joka lähtöön, että tiedän, kun menen toimistolle, niin siellä useimmiten odottaa positiivinen ilmapiiri. Innostus on myös helppo latistaa negatiivisilla ajatuksilla. Innostuksen uudelleen herättäminen voi olla vaikeampaa kuin uskookaan.

Oppiminen puolestaan toimii tekijänä innovatiivisuuden ja luovuuden tukijana. Omassa osuuskunnassani ainakin kannustetaan rohkeasti, kokeilemaan uutta ja on pyritty jakamaan vastuuta oppimisen halujen mukaan. Tärkeää on haastaa oppija ja kannustaa hänet tehtävän läpi. Itse myös koen toimineeni tässä suunnan näyttäjänä, videoprojektin ansiosta, halusin näyttää esimerkkiä muille tiimiläisille, että uusien juttujen koittaminen kannattaa.

Kaikki lähtee arvostuksesta. Jokainen meistä on erilainen ihminen ja onnistunut vuorovaikutus lähtee siitä, että me hyväksymme toisemme erilaisina persoonina, jotka toimivat eri lailla. Luottamuskaan ei voi syntyä, jos emme kohtaa toisiamme ihmisinä ja ymmärrä toistemme erilaisuutta. Se vaatii jokaiselta joustamista, että saadaan tiimi toisiaan nostavaksi kokonaisuudeksi, joka kulkee yhtä matkaa eteenpäin.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!