Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kehitä kokeillen

Kirjoitettu 20.05.19
Esseen kirjoittaja: Petra Palmu
Kirjapisteet: 3
Kirja: Kehitä kokeillen
Kirjan kirjoittaja: Lotta Hassi, Sami Paju ja Reetta Maila
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Pidän itseäni rohkeana ihmisenä – aina sitä en ole ollut enkä ole täysin vieläkään mutta olen uskaltanut silti kokeilla uusia asioita vaikka ne tuntuisivatkin pelottavilta. Ihan ensimmäinen kokeilu oli hakea Tiimiakatemialle sillä tämä oli aivan uusi maailmansa mistä teisin vain vähän etukäteen. Olin kuullut tarinoita Tiimiakatemiasta ja kaikki ne käsitykset tarinoiden takaa ovat muuttuneet tämän ensimmäisen vuoden aikana tiimiyrittäjänä. Tiimiakatemia on siitä huikea paikka, että voit kokeilla täällä turvallisesti lähes mitä vain ideoita joita mieleesi juolahtaa. Vaikka koen Tiimiakatemian minulle raskaaksi henkisesti, että fyysisesti tiedän, että olen paljon vahvempi valmistuessani. Paljon on tullut koettua ja tehtyä jo tämän ensimmäisen vupden aikana ja tiedän syksyn tuovan uusia kokeiluita projektien ja tiimin kehittämisen muodossa. Halusin lukea näille ideoille tueksi kirjan, joka neuvoo minua kuinka kehitän kokeilen. Se on Lotta Hassin, Sami Pajun ja Reetta Mailan kirjoittama kirja, joka kertoo miten nopeat kokeilut organisaatiota sästämään aikaa ja rahaa kehittäessään jotain uutta.

 

Ensimmäisenä syksynä oli ihmeissäni siitä, mitä haluaisin tehdä. Syksyn aikana halusin kokeilla kaikkea mahdollista markkinoinnista esiintymiseen. Kaikkenlaista tuli tehtyä ja vaikka rankka syksy ja nyt kevät onkin takana sain pientä vihiä mitä haluan Tiimiakatemian aikana tehdä.

Kokeilemalla kehittämisen prosessin pyrkimyksenä on luoda jotain uutta tai vähintääkin oppia nopeasti, että kehitettävä idea ei toimi käytännössä. Keväällä minut valittiin Dynan asiakaspäälliköksi, ja aion kokeilla erilaisia seurantakeinoja asiakaskäynteihin ja kontaktointiin liittyen. Asiakaspäällikön rooli on minulle haaste sillä en ole aikaisemmin toiminut johtotehtävässä mutta onneksi meidän oppimisympäristössä voin kokeilla tiimini kanssa erilaisia keinoja jotka toimivat Dynassa.

 

Aina projektia aloittaessa tavoitteiden asettaminen on tärkeää. Tämä auttaa projekteja etenemään määrätietoisesti. Tavoitteiden asettaminen liittyy myös tiimin toimintaan – meidän on asetettava tavoitteet, jotta voimme edetä jonnekin. Jos ei ole tavoitteita asioiden mittaaminen on vaikeaa tai jopa mahdotonta. Projektissa tavoitteiden asettamisen jälkeen on kartoitettava asiakkaiden tarve ja miettiä ideat, joita lähdetään kokeilemaan. Kokeilut kannattaa tehdä mahdollisimman nopeasti ja tottakai mahdollisimman laadukkaasti. Kokeilun jälkeen saadaan lopputulos, josta kannattaa kysyä palautetta – tämä mahdollistaa, että uudet kokeilut onnistuvat jatkossa entistä paremmin saadun palautteen ja muun datan perusteella.

 

Jokaisessa uudessa ja vanhassa projektissa on virkistävää ja opettavaista tehdä erilaisia kokeiluja, kerätä niistä dataa ja arvioida niitä mikä oli hyvää ja mikä huonoa. Varsinkin silloin kun olemassa on jokin idea, tavoite tai tarve. Sitä paitsi – kokeilu ja riskien ottaminen opettaa. Olemme tehneet kokeiluja Mööpelissä syksyllä ja keväällä. Olemme järjestäneet Superviikon, jossa esimerkiksi tehostamme markkinointia ja kokeilemme uusia markkinointimenetelmiä. Järjestimme kyselyn Superviikon lopuksi, jotta saamme tietoomme mitä markkinoinnin kanavistamme on kaikkein tehokkain. Nyt tiedämme, että Facebook on kaikkein tehokkain ja keskitymme tehokkaasti siihen. Olemme myös jutelleet kasvokkain asiakkaidemme kanssa ja olemme saaneet arvokasta tietoa ja palautetta. Esi- ja jälkimotorolat teemme jokaisesta projektista mitä Mööpelin sisällä kokeilemme. Mööpelin kokeiluihin kuuluu myös muita teemaviikkoja esimerkiksi ensi viikolla järjestämme Mööpelin pöytäpäivät.

 

Kesällä starttaa taas Kahvila Myllytupa ja olen osa yksi kolmen hengen projektiryhmää. Kahvila myllytupa on siitä ihana ja miellyttävä projekti, että meillä on vapaat kädet luoda ja kokeilla uusia tapahtumia sekä uusia esiintyjiä. Tänä vuonna olemme miettineet erikoiskahvien myymistä, sillä se luo arvoa kahvilalle ja meistä myyjistä on miellyttävää myydä parempaa kahvia asiakkaille ja näin luoda heille uusia makuelämyksiä. Arvuuttelemme ja käymme keskustelua onko erikoiskahvin myyminen silti meille kannattavaa sillä joudumme nostamaan kyseisen kahvin myyntihintaa ja emme tiedä onko kahville ostajia. Myymme lisäksi myös normaalia suodatinkahvia luonnollisesti erikoiskahvia halvempaan hintaan niin vaihtoehtoisesti asiakkaat ostavat vaan sitä eivätkä erikoiskahvia. Aiomme silti kokeilla ottamalla muutaman pussin sitä myyntiin ja testata menekkiä. Jos kahvia menee niin tilaamme sitä lisää. Paljon muitakin huippuja kokeiluja on luvassa ja en malta odottaa mitä kesä tuo tullessaan.

 

Syksyn ja kevään aikana olen oppinut sen, että tärkeintä on vain tehdä jotain. Itselle on alusta asti ollut pelottavaa ja ahdistavaa se, että en tiedä mitä haluaisin Akatemialla tehdä tai mikä kehittää minua. Olen ottanut sen asenteen, että kuhan tekee ja kokeilee kaikenlaista, jossain vaiheessa tulen löytämään sen oman jutun, jota voin lähteä kehittämään vielä enemmän ja luoda sellaisia projekteja ympärilleni esimerkiksi markkinointiin liittyen. Kokeiluista ja omasta tekemisestään on tärkeää tehdä reflektointia. Olen huomannut, että en ole niin läpinäkyvä oman tiimini edessä mitä voisin olla. Teen hirveästi asioita mutta minusta tuntuu, että kaikki eivät tiedä mitä kaikkea. Tähän teen syksyyn mennessä muutoksen. Tähän tulee muutos myös Dynan sisällä sillä tiimissä on voimaa ja tiimikavereilta saa apua projekteihin ja arvokasta palautetta.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!