Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kehitä Kokeillen [Perusopinto]

Kirjoitettu 26.04.20
Esseen kirjoittaja: Jesse Branthin
Kirjapisteet: 2
Kirja: Kehitä Kokeillen
Kirjan kirjoittaja: Lotta Hassi, Sami Paju ja Reetta Maila
Kategoriat: 1. Oppiminen, 1.1. Oppimisen suuntaviivoja, 1.4. Uusia tuulia oppimiseen, 3. Yrittäjyys, 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut, 7. Innovointi, 7.1. Luovan ajattelun työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kehitä kokeillen

– Lotta Hassi, Sami Paju ja Reetta Maila –

 

Tämä kirja haastaa väitettä, hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Älä suunnittele liikaa vaan lähde kokeilemaan. Opi tekemistäsi virheistä ja kehitä kokeillen. Zig Ziglar sen sanoi kirjassaan Secrets Of Closing The Sale, mitä menestyksekkäämpi henkilö on, sitä enemmän hän on tehnyt virheitä. Tämä oli taannoin myös yksi fakta, joka helpotti puheluiden soittamista hieman isoimmille kihoille! He ovat kokeneet kaikenlaista ja tehneet virheitä, kaikki ollaan vain ihmisiä.

Epävarmuus on aina läsnä kokeilemalla kehittämisessä, konteksti on aina hieman epäselvä eikä asioita olla suunniteltu alusta loppuun, mutta loputonkaan suunnittelu ei johtaisi mihinkään, mikäli ei ensin testata onko esim. suunnitteilla olevalle palvelulle/tuotteelle kysyntää. Tällaiset kysyntään liittyvät kokeilut voivat mennä useamman kerrankin pieleen, mutta jokaisesta kokeilusta saadaan tärkeitä oppeja ja uusia kehityskohteita paljastuu. Kokeilemalla kehittäminen säästää tiimin resursseja ja aikaa, sillä suunnitteluun ei kulu aikaa eikä rahaa ja kokeilun jälkeen tiedetään heti, että onko ideaa järkevää jatkojalostaa. Kokeiluistahan saatu oppi ei iskostu selkärankaan vaan tämän jälkeen pitäisi hyödyntää akatemialtakin tuttua reflektointia. Kokeilua on pakko analysoida, jotta oikeasti löydetään kaikki asiat, jotka menivät hyvin tai huonosti.

Kirjassa oli hyvä esimerkki, kuinka suunnittelemalla kehittäminen toimii esimerkiksi siltojen tai talojen rakentamisessa tai franchise-myymälän avaamisessa. Tällaisissa tapauksissa tietotaso on valmiiksi niin korkea ja lopputulos on hyvin pitkälti tuttu jo etukäteen.

 

’’Suunnittelemalla kehittäminen voi toimia, kun ollaan esimerkiksi rakentamassa siltoja tai taloja, avaamassa franchise-myymälää tai kehittämässä kahdennettakymmenennettä hammasharjamallia, kun taustalla on jo kokemus yhdeksästätoista aikaisemmasta hammasharjasta.’’

 

Kun ei ole tietoa, pitää kokeilla

Kun sinulla ei ole tarvittavaa tietoa niin pidemmän aika välin suunnitelman laatiminen on itsensä huijaamista ja ajan tuhlaamista, ei se tule menemään suunnitellusti, mikäli sellaisen saat laadittua. Pitkän kaavan suunnitelman sijaan voit alkaa miettiä, että; Ketkä tulisi olemaan asiakkaitasi? Millaisia haasteita heillä voisi olla? Miten voit auttaa näiden haasteiden kanssa? Kun kysymykset ja vastaukset loppuvat kesken on aika lähteä kokeilemaan ja selvittämään loput haasteet, joita omassa ideassa ja asiakkaiden ongelmassa esiintyy. Epävarmuus tekemisessä vähenee kokemuksen perusteella!

 

 

Tyypillisiä asioita kokeilemalla kehittämisessä:

  • Lopputulosta ei kokeilujen alussa voi tietää. Tämä oli omalla kohdallani hyvinkin ajatusmaailmaa avartava asia. Ei asioiden tarvitse olla täysin selvillä heti aloitus hetkellä. Nouskoon prosessin aikana asioita esille joista otetaan oppeja ja koppeja!
  • Lopputulokseen vaikuttaa prosessin aikana opitut asiat ja aktiivisuus. Se on täysin itsestään kiinni kuinka laadukkaaseen lopputulokseen kokeiluilla päästään, mikäli ei ole intressiä oikeasti kehittää ideaa ja sen eteen ei tehdä jatkuvasti töitä niin ei se lopputuloskaan ole kovin tyydyttävä. Idea kehittyy juuri sen verran kuin kehitysprosessille annat.
  • Prosessi on jatkuvasti muuttuva. Sitä ei voi tietää vaikka kehityksen aikana suunta tai idea kokisia suuriakin muutoksia. Tästä syystä edetään askel kerrallaan ja uudet nousseet asiat käsitellään niiden noustessa pinnalle. Uuden oppimisen jälkeen katsotaan taas uudestaan mitä tehdään.

Kehitä kokeillen- ajatusmaailma on juuri sitä mitä toivoisin jokaisen tiimiläisen ja tiimiakatemialaisen käyttävän. Omia ideoitaan pitäisi lähteä rohkeasti kokeilemaan käytännössä, oli idea omasta mielestään sitten minkä tasoinen tahansa. Kaikki ylenpalttinen suunnittelu, budjettien laskeminen, kannattavuuslaskeminen ja yms helposti lannistaa koko idean jatkokehittämisen. En tietenkään suosittele ottamaan selkeästi tyhmiä riskejä, joissa taloudellinen vastuu paisuu liian suureksi, mutta jos jokainen vähentäisi liiallista suunnittelua niin meillä pyörisi vaikka minkämoista projektia pöydillä.

Uskon, että tämän kirjan oppeja voi ottaa käyttöön synnytyksissä, kunhan niiden kimppuun pääsemme toden teolla. Pienet kokeilut synnytyksen eri vaiheissa voi tuoda todella hyvin selville synnytyksen sen hetkisen tilanteen, laadun ja kuinka paljon se luo arvoa asiakasyritykselle! Kirja avasi hyvin myös ajatusmaailmaani ja kasvatti taas innostusta lähteä kokeilemaan eri ideoita, tämän kirjan jälkeen onkin hyvä kääntää katse kesään ja lähteä kehittämään ideoitani kokeillen. Tässä on taas käsissäni kirja, jonka toivoisin jokaisen akatemialaisen lukevan mahdollisimman nopeasti taloon päästessään.

Tagit: , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!