Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kehnot pomot ympärilläni

Kirjoitettu 28.05.20
Esseen kirjoittaja: Lauri Suhonen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Kehnot pomot ympärilläni - Miksi hyvä johtaminen on niin vaikeaa
Kirjan kirjoittaja: Thomas Erikson
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Otin kuunneltavakseni johtajuuden oppien toivossa Thomas Eriksonin Kehnot pomot ympärilläni: Miksi hyvä johtaminen on niin vaikeaa? -kirjan. Kirja seuraa Idiootit ympärilläni -menestyskirjan kaavaa, eli ihmiset voidaan jaotella eri väreihin heidän käytöksensä perusteella eri tilanteissa. Idiootit ympärilläni kirja oli ihan kelpo lukukokemus, muttei mikään kaikkein sykähdyttävin. Kuitenkin Bookbeatin valikoimasta oli joku kirja otettava.

Kehnot pomot ympärilläni oli minulle paljon parempi kuuntelukokemus, kuin edeltäjänsä. Tämä kirja laittoi todella ajattelemaan johtajuutta ja sitä mikä on hyvää johtajuutta ja mikä ei. Tiimiakatemialla on johtajuus kokoajan läsnä. Esimerkiksi teamleaderit, projektipäälliköt ja valmentajat pääsevät harjoittamaan johtajuutta akatemialla ja heitä on tässä puolentoista vuoden aikana päässyt seuraamaan lähietäisyydeltä. Olen myös tehnyt töitä monenlaisten johtajien alaisuudessa, joten heidänkin tekemisiinsä pystyy kirjan näkökulmia vertaamaan. Viimeisimpänä johtajuuden seuraamispaikkana mainitsen vielä jalkapallovalmentajani, joita minulla on ollut myös monenlaisia.

Kirjassa puhutaan paljon siitä, millainen johtaminen sopii minkäkinlaisille ihmisille ja miten omaa käytöstään voisi mukauttaa tietyissä tilanteissa. Ihmisiä on monenlaisia ja niin on myös johtamistyylejä. Toisille sopii ihmislähtöisempi johtaminen ja toiselle kylmempi ”faktat tiskiin” tyylinen johtaminen. Johtamisessa on tärkeää osata ilmaista asiat kaikille ymmärrettävällä ja sopivalla tavalla. Tämän takia hyvän johtajan täytyisi pyrkiä ymmärtämään ja tuntemaan johdettaviaan. Näin alkaa hahmottamaan, että mitä kannattaa tehdä jonkun johdettavan kanssa ja mitä ei. Ihmislähtöisemmät henkilöt saattavat nauttia smalltalkista ja kuulumisten vaihdosta, kun taas vaikkapa punaiset henkilöt eivät siitä piittaisi laisinkaan. Kirjan mukaan hyvä pomo tuntee myös itsensä erittäin hyvin ja se onkin kaiken perusta.

Tämä ajattelutapa sopii hyvin Tiimiakatemialle. Meidänkin tiimi on hyvin kirjavaa sakkia, joten varmastikaan kaikille ei sovi se tietty ja sama johtamistyyli. Meillä on tiimissämme ollut punaisia asiakeskeisiä, kylmempiä, faktoilla ja numeroilla johtajia sekä myös keltaisia ihmisläheisempiä johtajia. Molemmissa oli puolensa, mutta silti olisi voinut kaivata vielä enemmän mukautuvampaa johtajuustyyliä. Pitää kuitenkin muistaa, että mukautuva johtaminen ei tarkoita kaikkien miellyttämistä. Kaikkia miellyttävä johtaja ei voi olla hyvä. Samoja asioita olen huomannut myös eri jalkapallojoukkueissani. Itselleni sopii parhaiten juuri sellainen valmentaja, joka ymmärtää jokaista pelaajaa yksilönä täysin. Tästä usein muodostuu tietynläinen luottamus pelaajan ja valmentajan välille ja se saa pelaajan tuntemaan itsensä tärkeäksi. Tällaisessa ilmapiirissä kaikkensa antaminen kentällä on motivoivampaa. Jotkut taas saattavat pitää enemmän taktisista ja tiukemmista valmetajista, jotka motivoivat pitämällä kuria.

Kirjassa puhutaan myös siitä miten erilaiset ihmiset reagoivat stressaaviin tilanteisiin työympäristössä. Tässä on myös johtajalle tärkeää tietää oma käytöksensä ja myös oppia tuntemaan johdettaviensa stressikäytöstä. Kirjan mukaan ne auttavat avun antamisessa ja sen pyytämisessä. Joka tilanteessa kirjassa painotetaan suoraan puhumista ja sen muistamista, että kukaan ei pysty lukemaan sinun ajatuksiasi. Tämä on erittäin hyvä neuvo elämässä, jonka pitäisi olla kaikille itsestäänselvyys.

Kirjassa puhuttiin myös paljon työntekijöiden motivaatiosta. Johtajan pitäisi oppia tuntemaan kaikkien työtekijöiden motivaation kohteet työtä tehdessään saadakseen heistä parhaan mahdollisen irti. Kirjassa puhutaankin, että jos johtajan ja johdettavien arvot ja motivaation kohteet eivät kohtaa millään tavalla, voi yhteisymmärryksen löytäminen olla erittäin hankalaa. Tämän takia motivaatiot ja arvot tulisivat olla se tärkein asia uuden työtekijän etsimisessä. Yrityksen mukaiset motivaatiot ja arvot saavat työntekijät ns. toteuttamaan itseään parhaiten. Motivaation tekijöitä voi olla tyytyväisyyden saavuttaminen, uuden oppiminen tai menestymisen halu. Tiimissämme on ollut kokoajan vaikeuksia löytää kaikille motivoivaa tekemistä. Aluksi tuntui, että vain otimme paskoja projekteja, koska ei ollut mitään muutakaan ja moni menetti hermonsa. Nyt tilanne kuitenkin vaikuttaa paljon paremmalta ja projektitkin paljon motivoivamminlta.

Pakko sanoa, että tämä oli yllättävän hyvä kuuntelukokemus johtajuudesta ja johtajuuden näkökulmista. Varmasti vien tätä teoriaa käytäntöön omissa johtajuustilanteissani tulevaisuudessa

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!