Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kiinnostuksen kuihtumiseen johtava koulukirja

Kirjoitettu 13.03.19
Esseen kirjoittaja: Esa Salonen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Verkostot liiketoiminnan kehittämisessä
Kirjan kirjoittaja: toimitettu
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
Liiketoimintaverkostojen jakaminen tavoitteiden mukaan ei oikeastaan auttanut hahmottamaan mitään sen suurempaa, kuin että niitä voidaan jaotella kolmeen osaan, jotka ovat erilaisia. Perusliiketoimintaa parantavaa, uudistavaa tai kokonaan uuden liiketoiminnan kehittämistä – miten mullistavaa. Huomaa kyllä sen, että joko Valkokari tiimeineen ei vain osaa kirjoittaa merkityksellistä sisältöä verkostoista, tai että verkostot ja niiden merkityksellisyys ovat vasta kirjan kirjoittamisajankohdan 2009 jälkeen kehittyneet radikaalisti.
Niin kuin Alf Rehn mainitsi johtajuuskirjallisuudesta ”Johtamisen ristiriidat” -kirjassaan, päästään tässäkin kirjallisuudessa saman typerän ongelman äärelle, kun asiantuntijat pönkittävät omaa asiantuntemustaan muotoilemalla yksinkertaisen asian vaikeiden termien, satojen sivujen ja lukuisten taulukoiden taakse. Siitä huolimatta kirja voidaan tiivistää yhteen lauseeseen, kuten tässä kirjassa tiivistäisin: Verkostoja on erilaisia, tiedosta verkoston jäsenten verkoston tavoitteet ja selkiytä myös itsellesi sen tavoitteet.
”Verkostot liiketoiminnan kehittämisessä” on kuitenkin kirjan nimi. Montako konkreettista asiaa liiketoiminnan kehittämiseen verkostojen avulla kirjassa löytyy? Ei yhen yhtä. Kirja ei myöskään mitenkään filosofisesti pohdi näitä verkostoitumisen asioita, jolloin konkretian puuttumisenymmärtäisi edes jollain tavalla. Mikä tämä kirjallisuuden laji oikein on? Nimeän sen kolmen K:n kirjalajin edustajaksi: Kiinnostuksen kuihtumiseen johtava koulukirja.
Tämä kyseinen kirja kertoi minulle kuitenkin vastauksen yhteen minua koko Tiimiakatemian ajan askarruttaneeseen kysymykseen: ”Miksi en ole aikaisemmin pitänyt kirjojen lukemisesta?” – Koska mielikuvani kirjoista on ollut juuri tämä. Ylähöttöä vailla minkäänlaista kosketuspintaa mihinkään konkreettiseen maan päällä tapahtuvaan asiaan. Myöskään Torkin ”Tarinan valta” -kirjassa mainitsemia tunnetta tai merkitystä ei tästä kirjasta löytynyt, vaikka kuinka kaivoi.
Mitä tästä opimme? Välttele kolmen K:n kirjoja, kuten tätä.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!