Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kuinka kasvaa tiimiyrittäjäksi

Kirjoitettu 08.03.19
Esseen kirjoittaja: Tino Parhiala
Kirjapisteet: 3
Kirja: Tiimiakatemia : Kuinka kasvaa tiimiyrittäjäksi
Kirjan kirjoittaja: Timo Lehtonen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Luin valmentaja Timo Lehtosen kirjoittaman kirjan Tiimiakatemia – kuinka kasvaa tiimiyrittäjäksi viime joulukuussa ja täytyy todeta, että tämä kirja olisi ollut hyvä lukea heti ensimmäisenä, koska kirja sisältää niin paljon asioita, jotka olisi hyvät tietää tiimiakatemiasta heti alussa. Ehkä minäkin olisin ymmärtänyt tätä paikkaa paremmin ensimmäisistä päivistä lähtien. Kirjassa seurataan uuden pingviinin matkaa tiimiakatemialla ja käydään läpi perusasioita tiimiakatemialla oppimisesta ja työnteosta. Sain kirjasta paljon hyödyllistä tietoa, mutta minua häiritsi hieman tarinallinen kerronta, joten en ihan ehkä ymmärtänyt kaikkea, mitä minulle yritettiin sanoa.

Kirjassa syvennyttiin tarkasti tiimirooleihin ja kirjan luettuani ne avautuivat minulle paremmin. Tiimiakatemialla tiimit luodaan Belbinin tiimiroolien mukaan. Joku vuosi pinkkujen annettiin vapaasti muodostaa omat tiiminsä, mikä johti siihen, että samankaltaiset ihmiset ja ennestään toisilleen tutut kaverit muodostivat omat tiiminsä. Tiimit ei tietenkään toiminut, koska toimivassa tiimissä pitää olla erilaisia ihmisiä. Syksyllä kävimme belbinin tiimirooleja läpi, mutta silloin en ihan päässyt kärryille, mitä kaikki roolit tarkoittavat. Meidän omassa tiimissämme potentiassa taitaa olla jokaista roolia ainakin yksi. Diplomaatti, keksijä, tiedustelija, arvioija, viimeistelijä, tekijä, takoja ja kokooja.

Meidän tiimimme on tällä hetkellä valetiimivaiheessa ja toivottavasti enää huonompaan ei voi mennä. Ennen tätä vaihetta meillä oli hyvä meininki, mutta nyt monet ovat turhautuneita vallitsevaan tilanteeseen ja yritämme päästä yhdessä eteenpäin. Meidän tiimi keskittyi syksyllä asiakasviikkojen jälkeen tiimiytymiseen, yhteisten pelisääntöjen ja visuaalisen ilmeen tekemiseen. Olimme liian vähän oikeassa tekemisessä kiinni ja siksi myös liikevaihto jäi surkuhupaisaksi syksyn ajalta. Yritimme toki kovasti luoda koko tiimiä koskevia sääntöjä, mutta niistä tuli aluksi sellaiset, joita kukaan ei oikein noudattanut ja niitä muokattiinkin moneen otteeseen. Parempiakin aikoja tässä välissä on ollut, mutta nopeasti tekeminen hiipuu ja pyöritellään vain sormia pöydän äärellä. Kaikki ovat tiedostaneet, että haluamme muutosta ja sen eteen onkin lähdetty tekemään töitä. Valetiimivaihe on tärkeä meidän kehityksen kannalta. Kun käy pohjalla niin osaa arvostaa sitä, kun kaikki on hyvin.

 

Tiimiakatemian toiminnan ytimessä on arvot ja arvoja täydentämässä on periaatteet, jotka ohjaavat pingviinejä heidän matkallaan tiimiyrittäjäksi. Tavoitteena on, että jokainen tiimiyrittäjä tekee maailmanympärysmatkan projekteista saatujen rahojen avulla. Valmennusprosessiin kuuluu vahvasti se, ettei valmiita vastauksia anneta käteesi, vaan valmennuksessa pyritään itseohjautuvuuden ja oman ajattelun kehittämiseen, mikä on todella tärkeää tämän tyyppisessä koulussa ja matkalla ammattilaiseksi. Alussa valmennustapa hämmensi, koska oli tottunut, että joku sanoo miten pitää tehdä.

Nyt on kulunut noin seitsemän kuukautta, kun aloitin tiimiakatemialla. Ensimmäiset päivät olivat tietysti erikoisia ja jännittäviä. Toisaalta koen, että jotkut asiat hoidetaan jopa hieman liian lapsellisesti. Tarvitseeko jokaisen tapahtuman olla kuin lasten elokuvasta? Olen oppinut tiimiakatemian arjesta paljon ja yrittänyt sisäistää uusia asioita mahdollisimman nopeasti. Kaikkeen uuteen pystyy tottumaan, jos niin itse haluaa. Minulla on joskus ollut hankaluuksia muuttaa itseäni ja ajatustapaani, koska olen aina ollut todella itsenäinen ihminen ja nuoresta pitäen olen joutunut itse hoitamaan omat asiat. Kotoa muutettuani kukaan ei ole tullut neuvomaan minulle, mitä esimerkiksi raha-asioista tai vakuutusasioista pitäisi tietää. Akatemialla ollessani olen kuitenkin päättänyt olla avoin uudelle tiedolle ja hyödyntää sitä projekteissa mahdollisimman paljon.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!