Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kuinka kertoa tarina

Kirjoitettu 11.12.17
Esseen kirjoittaja: Juuso Oinonen
Kirjapisteet: 4
Kirja: Tarinan valta; Tarinankerronta johtamisen työkaluna (opinnäytetyö); How To Create A Plot Outline In 8 Easy Steps
Kirjan kirjoittaja: Juhana Torkki; Henry Vesin; Melanie Anne Phillips, Chris Huntley
Kategoriat: 1. Oppiminen, 6.2. Myynnin ja markkinointiviestinnän taidot ja työkalut, 6.3. Brandi ja mielikuvien kehittämisen työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kuinka luodaan tarina, joka jää ihmisten mieleen? Kuinka sillä saa viihdytettyä ihmisiä ja herätettyä tunteita? Onko mahdollista kertoa Tiimiakatemian ympäristössä melko monimutkainenkin tarina ja saada se silti uppoamaan kaikkiin? Entä jos aiheet ja teemat eivät ole kiinnostavia joidenkin mielestä? Kuinka tarina kerrotaan niin, että jännitystä pidetään yllä loppuun asti? Miten jännitys saadaan purkautumaan ja toisaalta, miten kerronta saadaan pidettyä mielenkiintoisena pitkään?

Esimerkiksi näitä asioita pohdin, kun aloin rakentamaan Wedian 24h-synnytykseen showta ympärille. Teemaksi oli valikoitunut Marvelin Avengers-supersankaritiimi. Omasta mielestäni varsin osuva teema, sillä hetki sitten ilmestynyt elokuva Captain America: Civil War pyörii kyseisen tiimin ympärillä. Kuten elokuvassakin, Wedia on tiiminä hajonnut osiin, suuri osa puuhaa jo omia juttujaan tiimin sijaan. Tämä seikka toimi yhtenä suurena ajurina tarinan suhteen ja yhdisti teemaa, sekä tosielämää osuvasti.

Juoni alkoi rakentumaan ensimmäisenä hahmojen valinnalla, jossa jokainen Wedian jäsen sai roolikseen yhden supersankaritiimin jäsenistä. Tämä oli tärkeää, sillä jotta tarinan kokoaminen voisi jatkua, on tiedettävä tarkkaan, millaisia hahmoja siinä on osallisena. Hahmojen valinnan jälkeen aloin tutustumaan muutamaan tarinankerronnan teoriaan tarkemmin.

 

A Hero’s Journey – Sankarin matka

 

Kuvio kuvaa melko selvästi matkaa, joka tavallisesti tarinankerronnassa muodostuu. Tarina alkaa rakentumaan, kun sankari saa kutsun seikkailuun. Seuraavaksi yleensä vastalauseista huolimatta joku ulkoinen voima saa sankarin lähtemään matkaan, jonka jälkeen seikkailu saa alkaa ja paluuta tutuun ja turvalliseen ei enää ole. Vaikeuksia kohdataan, mutta niistä selvitään yhdessä. Vastaan tulee suuri este, joka päihitetään lopulta. Koettelemuksen seurauksena sankari oppii jotain uutta tai saa jotain, mikä mahdollistaa viimeinkin lopulliseen tavoitteeseen pääsyn. Lopulta sankari palaa kotiin, tavalliseen elämään muuttuneena.

a heros journey

 

How To Create A Plot Outline In 8 Easy Steps

 

Verkosta löytämäni artikkeli juonen selkeyttämiseen antaa työkalut saada todella nopeasti tarinan juonelliset peruselementit kasaan. Itseasiassa sain ensimmäisen version tarinan juonesta kasaan samana iltana, kun tutustuin artikkeliin. Kuten otsikostakin voi jo päätellä, artikkeli keskittyy kahdeksaan kohtaan, jotka tulee ottaa huomioon juonikaarta ja sen tärkeimpiä tapahtumia pohtiessa. Alla selitettynä auki, millainen tarinan ensimmäisestä versiosta tuli ja mitä nämä kahdeksan kohtaa ovat. Tein tämän englanniksi, sillä artikkeli oli englanniksi ja näin tämän helpompana vaihtoehtona siinä tilanteessa, kuin koko homman suomentaminen.

Plotpoints for Wedia 24h birthgiving

 1. Story goal
 • Save the world, obviously

Ensimmäisenä on päätettävä tarinan ja sankarin tavoite. Se on yksinkertaisesti ilmaistuna se asia, mitä tarinan lopussa olisi sankarin määrä saavuttaa, jotta hänen näkökulmastaan tarina päättyisi onnellisesti

 

 1. Consequence
 • The world will be dominated by the infamous Doctor Doom
 • They will probably die

Mitä jos sankari ei saavutakaan tavoitettaan? Tässä kohdassa pohditaan niitä seuraamuksia. Tämä luo tarinaan sen jännityksen, mikä siihen kuuluu ja sankarille huomattavan paineen onnistumisesta.

 

 

 1. Requirements
 • Pass the trials of the elders to get the information required to defeat Doom

Mitä tavoitteisiin pääseminen vaatii sankarilta? Nämä ovat kuin välitavoitteita, jotka ovat välttämättömiä lopulliseen tavoitteeseen pääsemisessä. Näitä voi olla yksi tai useampi.

 

 1. Forewarnings
 • Heroes seem not to be able to figure out their way through the trials
 • The time passes and the deadline comes closer

Jännitys tiivistyy tarinan edetessä usein luonnollisesti, koska tämä kohta on mietitty kuntoon. Millaisia vaikeuksia sankari kohtaa edetessään kohti tavoitetta?

 

 1. Costs
 • One (or more) of the heroes ”die” in the process of getting through trials

Joskus tavoitteisiin pääsemisellä on hintansa. Sankarin on punnittava, onko hän valmis tekemään tarvittavia uhrauksia päästäkseen tavoitteeseen. Joskus taas toisaalta hinta on vääjäämättömästi maksettava.

 

 1. Dividends
 • The heroes get additional team members to help them with the trials
 • Agents of SHIELD come and help guns blazing

Tässä kohtaa pohditaan, mitkä tekijät auttavat sankaria eteenpäin kohti tavoitteita. Nämä eivät ole pakollisia, mutta saavat tarinaan aikaan tarvittaessa sen tarvitsemaa dynamiikkaa.

 

 1. Prerequisities

Tämä kohta selkeyttää vielä ”vaatimukset” -kohtaa. Tavoitteena siis on pohtia, mitä pienempiä asioita on tapahduttava, jotta vaatimukset täytetään. Tämä ei ollut kovin oleellinen pointti lähteä pohtimaan Wedian tapauksessa, mutta tärkeää, kun alkaa pohtimaan kompleksimpaa ja pidempää tarinaa.

 

 1. Preconditions

Tässä syvennetään vielä ”forewarnings” -kohtaa. Selvitetään, mitä pienempiä elementtejä tarinassa on, mitkä vaikeuttavat tavoitteisiin pääsyä. Onko se sitten jonkun hahmon persoonallisuus vai mikä, on kertojan päätettävissä. Wedian tapauksessa tämä seikka ei myöskään ollut kovin oleellinen.

Näiden pointtien avulla sain koottua ensimmäisen version juonitiivistelmästä.

 

Plot summary – Wedia Assemble.

 

Wedia – the world-famous superhero group – has divided. Now the world is facing a brandnew threat. Doctor Doom’s desire to conquer and dominate the world has reached the point of action. Agents of S.H.I.E.L.D. have failed to protect the recently abandoned headquarters of Wedia from the attack of Doctor Doom and now only the ruins remain. Now, Wedia has to be united again to protect the rest of the world from Doom’s upcoming attack which has been scheduled to take place exactly 24 hours from now. Nick Fury brings the team back together to restore peace in our time but Doctor Doom proves to be too strong of an opponent, even for Wedia. During the combat Doom drops a hint that only the Elders of the Universe know the way to beat him, so our heroes seek them and now the team has to face trials set by the Elders to be able to retrieve the information for defeating Doctor Doom and preventing the new reign of terror.

The “W” Plot

 

The “W” Plotin tarkoitus on syventää ja kuvastaa tarinan edetessä valloilla olevia tunnetiloja. Yksinkertaistettuna juonessa on viisi pääkohtaa. Ensimmäinen niistä laittaa seikkailun alulleen. Matkalla kuljetaan kohti ongelmaa, kunnes tilanne vaikuttaa epätoivoiselta. Tunnelma on ehkä jopa ahdistava, sankari on vaikeuksissa. Toisessa pääkohdassa sankari kehittää ongelmaan ratkaisun ja tunnelma kääntyy positiivisemmaksi lopulta ongelman ratketen. Kun viimein päästään onnen huipulle, sankari tajuaa, että ehkä ongelmaan liittyy jotain muutakin. Ehkäpä kaikki ei vielä ole aivan selvää. Ehkä sankarin eteen tulee jokin muu ongelma. Näihin syventyessä tunnelma muuttuu taas negatiivisemmaksi, kunnes jälleen ongelmaan keksitään ratkaisu ja ratkaistaan se. Lopulta sankari on saavuttanut tavoitteensa ja loppuun asti tarinan tunnelma kasvaa positiiviseksi.

Wplot2

 

Tämän työkalun avulla ja tiimin avustuksella loin vielä palasteltuna juonen pala palalta, joka päätyi lavalla esitettäväksi melkein siinä muodossa.

 • 2 vuotta sitten (Tästä on myös video, https://www.youtube.com/watch?v=3bP7AEwuzwU)
 • Doom juonii
 • Doom ja Wedia tappelee
 • Wedia voittaa
 • Supersankaritiimi hajoaa, koska sankareita ei enää tarvita
 • Siirrytään nykyaikaan
 • Kutsu vuosijuhlaan, jossa juhlitaan Doomin kukistumista
 • Saapuminen juhlagaalaan, paitsi että paska on osunut tuulettimeen
 • Doom on palannut ja tuhonnut paikan
  • Evil Corp on herättänyt Doomin henkiin ja yhdessä he valloittavat maailman ensi töikseen tuhoten toimeksiantajat
  • 24 tunnin jälkeen salainen ase on valmis ja hirmuvaltaa ei voi enää estää
 • Rick Fury kokoaa tiimin uudelleen
 • Tiimin on selvitettävä maailman vanhimpien voimien (toimeksiannot) arvoitus, sillä ne ovat ainoa keino selättää Doom
 • Toimeksiantajat selittävät tehtävät
 • Wedia ryhtyy toimeen
 • Hommat menee välillä hyvin, välillä heikosti, aika kuluu
 • Lopulta saavutetaan tulokset
 • Esitetään tulokset, joiden avulla Dr. Doom pyritään kukistamaan
 • Tulokset ovat hyvät
 • Wedia hyökkää yhdessä Doomin kimppuun ja lopulta pelastaa maailman.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!