Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kuinka olla piittaamatta paskaakaan

Kirjoitettu 15.07.19
Esseen kirjoittaja: Anne Palmu
Kirjapisteet: 2
Kirja: Kuinka olla piittaamatta paskaakaan
Kirjan kirjoittaja: Mark Manson
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Mark Mansonin Kuinka olla piittaamatta paskaakaan oli viihdyttävä, mielenkiintoinen ja yllättävän fiksu kirja. Otaksuin, että noin provosoivan niminen kirja on vähintäänkin ärsyttävä, eikä sisällä kovinkaan syvällisiä oivalluksia. Tartuin kirjaan silti, tai siis tartuin Bookbeatiin, ja yllätyin positiivisesti. Vähän niin kuin Järkytä avoimuudella -kirjaakin lukiessa, tuntui virkistävältä kuulla asiat sanottuna suoraan. Kirjan karkea kielikin tuntui freesiltä vaihtelulta. Poimin ylös ajatuksia herättäneitä kohtia ja kertoilen tässä niistä kiinnostavimmat.

Myönteisen olotilan haikailu on kielteinen olotila, kielteisen olotilan hyväksyntä aiheuttaa myönteisen olotilan.

Tämä ei tarkoita sitä, että jos istuu muurahaispesässä, niin olisi jotenkin huono asia pyrkiä siitä pois. Ennemminkin sitä, että kaiken negatiivisen kieltäminen ja välttely (tämä on ihan hyvä paikka istua!) ei tuo myönteistä olotilaa, kun taas asioiden kohtaaminen ja tunnustaminen saattaa niin tehdä. Oppiminenkin tapahtuu siellä epämukavuusalueella, jonne ei koskaan pääse, jos välttelee kaikkea epämiellyttävää.

Jos välittää liikaa aivan kaikesta, elämässä ei todennäköisesti ole menossa mitään kovin merkityksellistä.

Ennen kuin lähdin opiskelemaan, harmittelin hirveästi yhtä kotonamme olevaa seinähyllyä, koska se tuntui olevan kymmenen senttiä liian ylhäällä, vaikka sitä oli jo aiemmin laskettu alkuperäisestä korkeudesta. Asia harmitti minua aivan vietävästi, sillä jos sitä taas laskettaisiin, tapettiin tulisi lisää ruuvinreikiä ja olisihan se noloa pyytää laskemaan hyllyä vielä lisää. Asia harmitti aina kun katsoin hyllyyn päin. Eräänä päivänä tajusin, etten ollut ajatellut koko asiaa ainakaan kahteen vuoteen, todennäköisesti koko opiskeluni aikana. Oli ollut nimittäin muutakin mietittävää. Lisäksi hyllyn korkeus oli menettänyt merkityksensä. Se oli muuttunut aivan yhdentekeväksi asiaksi. Ei mikään suuri oivallus, mutta varsin osuva kuvaamaan sitä, että jos elämässä ei tapahdu paljon mitään, mitättömät asiat voivat kasvaa kohtuuttomiin mittasuhteisiin.

Onnellisuus on ongelmien ratkaisemista ja ratkotut ongelmat luovat uusia ongelmia.

Tämä alkaa olla jo aika diippiä. Onnellisuus tulee siis siitä, että saa ratkaistua ongelmat, ei siitä, kun ongelmia ei enää ole. Eli tavallaan se matka tekee onnelliseksi eikä”perille” pääseminen. Tätä voidaan verrata ehkä siihen, että viimeinen päivä töissä ennen lomaa voi olla mukavampi kuin itse loma. Jos kaikki työpäivät olisivat samanlaisia kuin se lomaa edeltävä päivä! Täytyy tietysti sanoa, että jos odottaa vain lomaa, niin työpaikassa täytyy olla jotain vikaa. Mutta kai ne Vincitilläkin tykkää lomasta? Edes silloin tällöin. Se täytyy vielä sanoa, että matkan täytyy kuitenkin edistyä, jotta se voi tehdä onnelliseksi. Itse suunnittelin asiakkaalle markkinointimatskuja ja kylläpä oli mukavaa, kun tuli idea, jonka toivoin osaavani toteuttaa ja se onnistuikin jopa paremmin kuin olin toivonut. Välillä taas on hetkiä, jolloin homma ei toimi ja silloin onnellisuuskaan ei ole kovin korkealla.

Kirjan arvoja käsittelevä osio meni myös aika syvälliseksi, mutta kuitenkin sillä tavalla kansantajuisesti.

Parempia arvoja valitsemalla omat voimavarat voi keskittää merkityksellisiin asioihin, jotka lisäävät hyvinvointia – – – Itsensä kehittämisessä on kyse juuri tästä. Kun välittää paremmista asioista, saa eteensä parempia ongelmia. Kun saa ratkaistavakseen parempia ongelmia, pääsee elämään parempaa elämää.

”Parempi elämä” kalskahtaa aina vähän korvaan, sen verran epämääräinen ilmaisu se on ja mikä toiselle on parempaa elämää, on toiselle jotain muuta. Mutta arvojensa mukaan elämällä voi elää itselleen parempaa elämää ja omien arvojen mukaisen elämän tuomat ongelmat tuntuvat merkityksellisiltä ratkaista. Eli jos työskentelet arvojesi vastaisesti halpavaateketjussa ja pääkonttorin raporttien mukaan huonolaatuisten kesähousujen myynti laahaa, et ole tippaakaan kiinnostunut pohtimaan miten tuota kuraa saisi paremmin kaupaksi. Arvot eivät mene yksiin ja on molempien etu etsiä jotain omiin arvoihin mätsäävää tekemistä. Kirjan ”parempia ongelmia” -ilmaisu oli mielestäni innostava. Jos onnistuu saamaan itselleen inspiroivia ongelmia, niin on jo aika onnekas.

Kirjan parasta antia oli Tee edes jotain -periaate. Kirjoitin sen vihkooni isoilla kirjaimilla. Oikeastaan naurettavan yksinkertainen juttu, päivän selvä. Jos siis on joku tehtävä, epämääräinen möykky, jossa on monta pientä osaa ja joka kokonaisuutena on niin ahdistava, ettei osaa aloittaa oikein mistään, niin tee edes jotain! Vaikka jokin aivan typerän pieni asia. Homman nimi on nimittäin se, että pienetkin teot lisäävät inspiraatiota, joka kasvattaa motivaatiota, joka lisää tekemistä, joka lisää inspiraatiota, joka kasvattaa motivaatiota.. Eli tee edes jotain. Tämä ahdistava möykky saattaa omalla kohdallani olla opintojenkirjaaminen. Siis saattaa olla, en paljasta onko se todella. Tuo möykky sisältää muun muassa kirjareflektioita, motorolia, arvosanoja ja sen sellaista ja saattaa kokonaisuutena tuntua lähes lamauttavalta. Mutta ei saa lannistua tai sanoisinko, että ei ole tarvetta lannistua, kun voi alkaa purkamaan myttyä pieni asia kerrallaan. Esimerkiksi tänään tekemällä tämän reflektion ja huomenna toisen ja ylihuomenna jotain muuta. Tänään voin mennä tyytyväisenä nukkumaan ja herätä huomenna motivoituneena tekemään seuraavan asian. Lopulta möykky on kadonnut.

Tee edes jotain -periaate auttaa lopettamaan vitkuttelun ja asioiden lykkäämisen.

Lisäisin vielä tuohon, että periaate auttaa näkemään arvoa pienissäkin edistysaskelissa, sillä jatkuvat pienet asiat estävät lamaantumisen ja tasaisesti vähentävät taakkaa. Tätä sanottiin Aikaansaamisen taiassakin. Kehotettiin huomaamaan pienet edistysaskeleet ja olemaan niistä tyytyväinen eikä soimaamaan itseä suorittamattomista tehtävistä.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!