Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kuinka olla piittaamatta paskaakaan

Kirjoitettu 28.08.19
Esseen kirjoittaja: Erika Jokela
Kirjapisteet: 2
Kirja: Kuinka olla piittaamatta paskaakaan
Kirjan kirjoittaja: Mark Manson
Kategoriat: 1. Oppiminen, 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ihana kirja, ihania ajatuksia ja niin oikeaan saumaan luettuna. Juuri niitä asioita, joita on tullut oman pienen pään sisällä pohdittua jo pidemmän aikaa, niitä juttuja, joiden kanssa on kipuiltu ja niitä muotteja, joihin ei ole mahduttu. Kirja toimi hyvänä lisäpotkuna ja vahvistuksena omille ajatuksille.

Mitä vähemmän piittaa, sitä enemmän onnistuu. Pätee niin moneen asiaan. Tosin helpommin sanottu kuin tehty. Niin kuin varmasti monella muullakin, myös minulla elämä tuntuu menevän välillä suorittamisen puolelle.

Kirjassa puhutaan muoteista, joihin pitäisi mahtua, ihanteista, jotka täyttävät päämme. Kirjassa kerrotaan ihmisen onnellisuuskäsityksestä ja sen tavoittelusta, siitä että mitä enemmän mahdutamme itseämme muotteihin ja ihanteisiin, mitä enemmän pyrimme onnellisuuteen esim materian avulla, sitä enemmän päin helvettiä meillä menee.  Niin ja tietysti siitä, kuinka olla piittaamatta mistään edellä mainituista paskaakaan ja sitä kautta tulla onnellisemmaksi.

Keskitymme jatkuvasti siihen, että ulkoa päin täytämme ihanteet. On hieno koti, hienot vaatteet, naapuruston paras auto, kaksi ja puoli lasta, kultainen noutaja, kesämökki, perheauto ja loputon lista kaikkea muuta, jonka uskomme tekevän meidät onnellisiksi. Onnellisuuden mittari ihmisten mielissä on se, kuinka paljon saavutetaan niitä asioita, joita kaikilla muillakin on, joita yhteiskunta pitää onnistuneen elämän merkkeinä. Tämä kaikki luo ihmisille järjettömän psyykkisen paineen. Kirjan mukaan mitä vähemmän välität juurikin tuollaisista ulkoisista asioista, jotka vaan jokaisella ”pitää olla”, sitä onnellisemmaksi tulet.

Nykyaikana paineita tulee joka tuutista, entisaikojen radion ja ehkä tv:n lisäksi meillä on internet, sosiaalinen media, kännykät, tabletit, instagramit, kasvojenkavennus-appit ja ties mitkä. Joka paikka on täynnä toinen toisiaan kauniimpia ihmisiä, koteja ja täydellisempiä elämiä. Väkisinkin tulee lähes päivittäin mietittyä, että mikä helvetti omassa elämässä mättää, kun se ei ole tuollaista, kamalaa! Kamalaa lähinnä siksi, että vaikka tiedän ettei kenenkään elämä ole kiiltokuvaa muualla, kuin sosiaalisessa mediassa, lähes päivittäin ajaudun samaan ansaan ja uskon muilla asioiden menevän täydellisesti.

Kirjassa puhutaan paljon muustakin, esimerkiksi elämässä tapahtuvasta kärsimyksestä ja siitä, miten jokaisella on omat kärsimyksensä. Tällä kertaa halusin kuitenkin nostaa esille itselleni eniten kolahtaneen asiat, eli muotit, joihin pitäisi mahtua ja ihanteet, joita tulisi saavuttaa. Näitä asioita käsittelevä teksti sai minut pysähtymään, miettimään omaa ajatusmaailmaani ja tajuamaan, että toden totta, mitä vähemmän piittaan paskaakaan muiden odotuksista, sitä onnellisemmaksi tulen ja sitä enemmän saavutan. Jäin myös pohtimaan esimerkiksi sosiaalisen median vaikutusta ajatteluuni ja minäkuvaani ja jopa ahdistuin, kun tajusin, kuinka paljon se vaikuttaa. Otinkin siis ajatuksesta kopin ja päätin, että syksyn mukana tulee myös some-tauko.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!