Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kuinka olla piittaamatta paskaakaan

Kirjoitettu 15.02.19
Esseen kirjoittaja: Matti Honkasalo
Kirjapisteet: 2
Kirja: Kuinka olla piittaamatta paskaakaan
Kirjan kirjoittaja: Mark Manson
Kategoriat: 1. Oppiminen, 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kuinka olla piittaamatta paskaakaan on hyvä kirja. Sanon näin harvoin, koska pidän suurinta osaa lukemistani kirjoista surkeina. Kirja kertoo ihmisten käsityksestä onnellisuudesta, ja miten sitä yritetään epätoivoisesti tavoitella. Kirjan punainen lanka on mielestäni siinä, miten voit olla itsellesi armollisempi ja keskittyä aidommin omaan onnellisuuteen, piittaamatta ympäröivistä asioista ja jäämättä kärsimyksen kierteeseen. Elämä ei ole kilpailu materian keräämisessä tai erilaisten ihmisten miellyttämisessä, eikä ikäviin asioihin pidä takertua ikuisiksi ajoiksi.

 

Onnellisuutta haetaan ulkoisista asioista

Ihmiset vertaavat itseään muihin ihmisiin.

Suurin osa hankkii samanlaiset vaatteet, samanlaisen auton ja samanlaisen asunnon kuin muillakin on. Monet ihmiset myös tavoittelevat perhe-elämältään samanlaisia asioita. Mukavia lomamatkoja, hienoja harrastuksia ja stipendejä lapsille. Onnellisuutta mitataan sillä, kuka saavuttaa elämässä eniten. Saavutuksilla tarkoitetaan pinnallisia asioita kuten uraputkea, palkkaa, autoa, harrastuksia ja lomamatkoja. Elämässä tärkeintä on tavoitella aina enemmän ja hienompia asioita ja tavaroita, eikä kukaan koskaan ole mihinkään tyytyväinen tai pysähdy miettimään, että olen nyt saavuttanut nämä asiat. ”Sleep faster” -vastaa Arnold Schwarzenegger, kun kysyjä ei ymmärrä miten voi tehdä 18 tuntista työpäivää ja ehtiä vielä nukkuakin. Kaikkien pitää tehdä ainakin kolmea eri työtä, harrastaa kaikkea seksikästä ja matkustaakin vielä usein. Kumppanikin voisi olla kauniimpi. Mark Twainin mielestä tämä luo ihmisille psyykkisiä ongelmia ja epävarmuutta, kun yksilöt pitävät muiden saavutuksia niin tärkeinä. Onnellisuuden salaisuus ei ole välittää kaikesta, vaan nimenomaan välittää vain elämän tärkeistä asioista, jotka ovat tässä ja nyt.

Olen kirjailijan kanssa samaa mieltä siitä, että sosiaalinen media, televisio ja internet suoltavat kuluttajalle koko ajan kauhean määrän kaikkea, mitä pitäisi nyt olla ja mitä pitäisi nyt ostaa. Vähemmästäkin alkaa pohtia oman elämän surkeutta, kun kaikkeen ei vaan pysty. Silti joku jossain Instagramissa ainakin näyttää siltä, että kyllä tähän pystyy, kun vain tekee töitä tavoitteiden eteen, eikä ole tuollainen luuseri. Olen monesti kokenut huonoutta verrattuna ystäviini, kun en ole saavuttanut samanlaisia asioita. Kysymys on myös osin näkökulmasta. Ehkä hekin ajattelevat samoin minusta, kun kerron omasta elämästäni heille.

 

Paskoja asioita tapahtuu

Kirjassa käsitellään paljon eriasteista kärsimystä, jota jokainen elämässään kohtaa. ”Elämä on kärsimystä. Rikkaat kärsivät rikkauksistaan. Köyhät kärsivät köyhyydestään. Perheettömät kärsivät perheettömyydestään. Perheelliset kärsivät perheellisyydestään. Maallisia iloja tavoittelevat kärsivät maallisista iloistaan. Maallisista iloista kieltäytyvät kärsivät kieltäymyksestään.”
Kärsimys ei ole samanlaista eikä tietenkään samanarvoista, mutta kärsimystä on aina, eikä sitä voi elämässä välttää. Kärsimystä täytyy vain oppia sietämään osana elämää, eikä tehdä ajoittaisesta vitutuksesta liian suurta ongelmaa. Kyse on lopulta siitä, miten huonoihin asioihin suhtautuu. Osa ihmisistä lakaisee ikävät asiat maton alle ja leikkivät, kuin niitä ei olisikaan. Toiset ihmiset eivät pääse yli jostain ikävästä tapahtumasta, vaan jäävät tapahtuman uhreiksi ja oikeuttavat itselleen eräänlaisen uhrin aseman. Paskat asiat saavat vituttaa ja ne pitää ymmärtää osana elämää. Toki olisi helppoa sanoa, että kyse on lopulta vain asenteesta. Todellisuudessa on varmasti helpompaa todeta se kolaroituaan autolla tai toivuttuaan isoäidin kuolemasta, kuin taisteltuaan sodassa ja kärsittyään vuosikymmeniä traumoista ja unettomuudesta. Kuitenkin ääritapauksia ja sairauksia lukuun ottamatta voin hyvin samaistua kirjailijaan tässäkin. Itseäni ärsyttää se, ettei ihminen saa näyttää pahaa mieltään tai turhautumistaan. Ihan kuin kaikki tosiaan olisi elämässä aina ihanaa. Ei todellakaan ole, ja se saa myös vituttaa.

 

Opi sanomaan ei

Kaikkeen ei tarvitse osallistua, jos ei halua. Kaikesta ei myöskään ole pakko olla kiinnostunut. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että olisi hyväksyttävää olla kusipää.
Osuuskunnassamme esitetään ideoita lähes viikottain. Joku tulee innoissaan treeneihin kertomaan, kuinka on keksinyt hienon jutun, josta nyt voitaisiin yhdessä tehdä jotain eeppisen suurta ja mahtavaa. Yleensä tässä vaiheessa idea saa kannatusta ja kaikki vaikuttavat olevan siitä innoissaan. Kuitenkin siinä vaiheessa, kun homma vaatisi ensimmäisen kerran suurempaa panostusta ja työtä, ei tekijöitä enää löydykään. Tämä on iso ongelma, jonka luulen johtuvan juuri siitä, ettei haluta olla itselleen ja muille rehellisiä. Idea ei ehkä ole ollutkaan niin hyvä, mutta taas toisaalta monikaan ei kehtaa sitä ääneen sanoa. Negatiivisuus ei ole suotavaa ja aina pitäisi innostua kaikesta. Myöskin paskoista ideoista.
Itse olen alusta-alkaen ollut selkeä soraääni kaiken näennäisen positiivisuuden keskellä. En halua teeskennellä pitäväni jostain, mistä en todellisuudessakaan pidä. Olen ehkä ajoittain tahattomastikin kusipää, mutta se on oikeasti tahatonta. Pyrin liikaa rehellisyyteen ja avoimuuteen, mistä kumpuaa myös ajoittain liiankin suoraa palautetta. Tämä on selkeä kehityskohta, josta myös kirjassa kerrottiin.

Kirjassa oli myös paljon muutakin ajattelemisen arvoisia pointteja, mutta nämä jäivät itselleni päällimmäisenä mieleen. Hyviä oppeja kaikki, sekä aika erilaisia verrattuna moniin muihin lukemiini valmennus-/tietokirjoihin. Kirja tarjosi ehdottomasti virkistävää ja avartavaa näkökulmaa siihen, ettei kaikkeen tarvitse pystyä eikä kaikesta ei tarvitse välittää, mutta ihminen voi silti olla varsin tyytyväinen elämäänsä. Ehkä luen kirjan joskus uudestaankin.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!