Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kuinka olla piittaamatta paskaakaan?

Kirjoitettu 16.04.19
Esseen kirjoittaja: Tino Parhiala
Kirjapisteet: 2
Kirja: Kuinka olla piittaamatta paskaakaan?
Kirjan kirjoittaja: Mark Manson
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tällä kertaa lukemisen alla oli Mark Mansonin, Kuinka olla piittaamatta paskaakaan – nurinkurinen opas hyvään elämään. Olen viime aikoina keskittynyt lukemaan elämänkertoja ja erilaisia elämän oppaita. Tämän kirja valitsin saadun palautteen ja nimen perusteella. Pidin kirjassa siitä, että asiat nähdään täysin eri kantilta kuin mihin ollaan totuttu. Tällä tavalla saa paljon enemmän ajattelemisen aihetta. Mark Manson käyttää paljon esimerkkejä, tarinoita ja perustelee mielipiteensä. Samalla hän kertoo myös oman elämäntarinansa.

 

Tiedosta arvomaailmasi

 

Täytyy tuntea omat elämänarvot ja punnita niiden perusteella, mikä on tärkeää ja mikä ei.

Asiantuntijoilla on hallussaan monia käsitteitä, kuten tämän tyylisissä kirjoissa on tapana. Ehkä tärkeimmäksi asiaksi Manson kuitenkin nostaa arvot-käsitteen.

Ihmisten pitäisi aluksi ainakin tiedostaa arvomaailmansa eikä vain luulla olevansa joidenkin arvojen kannattajia. Jos arvostaa rehellisyyttä, ei voi valehdella. Jos arvostaa luotettavuutta, ei sitä voi rikkoa. Mielihyvä on puolestaan mukava juttu, mutta surkea elämänarvo – tässä Mark antaa esimerkkeinä huumeriippuvaisen tai puolisoaan pettävän ihmisen.

Mark Manson kirjoittaa kirjaansa maalaisjärjellä: Kaikki on valintaa ja valinnoilla on seurauksia. Ongelmiin kannattaa etsiä ratkaisuja ja osaratkaisutkin ovat parempia kuin, että ei ole ratkaisua ollenkaan. Aina ei kannata syytellä muita vaan etsiä syytä joskus itsestäänkin. Ihminen on usein väärässä. Joskus täytyy osata sanoa myös ei. Luottamus on ihmissuhteiden kivijalka.

Nämä kliseet eivät ole itselleni mitenkään uusia, eikä varmaan monelle muullekaan. Ne kuitenkin ovat relevantteja ja eivät vanhene koskaan.

Valintoja on yksin paljon helpompi tehdä kuin 15 henkeä käsittävässä tiimissämme. Valintoja tehdessä olisi hyvä tiedostaa omat arvonsa. Mitä tehdään siinä tilanteessa, kun arvomaailmat eroavat toisistaan paljonkin? Tiimissämme joku arvostaa rahaa ja taas toinen enemmän ystäviä. Pikkuhiljaa olemme alkaneet keskustelemaan avoimemmin ja se on vaikuttanut tekemisemme tasoon. Synnytimme tiimin pelisäännöt uudestaan ja prosessin aikana pääsimme keskustelemaan jokaiselle tärkeistä asioista ja jokainen pääsi kertomaan mikä hänelle on tärkeää elämässä ja tiimiakatemialla.

Tuloksena oli, että tiimin oppiminen on meille yhtä tärkeää, kuin yksilön ja tiimiyrityksenkin oppiminen. Sitoudumme yhteisiin päätöksiin, vaikka ne eivät aina olisikaan täysin omia valintojamme.

 

Älä ole piittaamatta paskaakaan mistään, piittaa vain tärkeistä asioista.

 

”Hyvän elämän salaisuus ei ole välittää niin helvetisti entistä useammista asioista, vaan välittää niin helvetisti entistä harvemmista asioista – niistä jotka ovat aitoja ja tärkeitä, tässä ja nyt.”

Tämä lause on tärkeä omalle kohdalle. Keskittyminen kaikkeen ja jokaiseen mahdolliseen asiaan ei vie ketään eteenpäin. Se tuo mielestäni enemmän sekavuuden ja kiireen tunnetta elämään. Olen aina pyrkinyt keskittymään harvempiin asioihin ja oikeasti tärkeisiin. Esimerkiksi minua ei voisi vähempää kiinnostaa tiimimme logo. Sillä ei tehdä yhtään kauppaa. Asiakkaisiin meneminen on tärkeää kaupan kannalta. Myöskään jokaisessa projektissa ei kannata olla mukana, jos ei oikeasti aio keskittyä siihen satasella.

”Halu olla onnellisempi on kielteisiä tunteita herättävä olotila. Ikävän olon hyväksyminen on myönteinen kokemus jo itsessään”, kirjoittaja valistaa. Tällä hän tarkoittaa, että jatkuva paremman olotilan tavoittelu tekee ihmisestä onnettoman, koska kukaan ei kuitenkaan koskaan pääse riittävän onnelliseen tilaan. Silti Mark Manson tähdentää, että koko kirjan idea, siis se, että ei piittaa paskaakaan, ei tarkoita välipitämättömyyttä vaan oikeista asioista välittämistä.

 

”Minuuden määrittelevät tavoitteet, joiden saavuttamiseksi suostuu ponnistelemaan.”

Minkä asian puolesta minä olen valmis näkemään vaivaa? Minä haluan työmaailmassa nousta askel kerrallaan kohti johtoporrasta. Tiimiakatemia on hyvä alusta opetella yrittäjyyttä ja yrittäjyys tuo mahdollisuuden olla oman työnsä herra. Kun muistan tämän tavoitteeni arjen tekemisessä niin Potentiakin hyötyy työnteostani. Tiimiyrityksessämme ei ainakaan minun takiani jää jarru päälle.

Alkuajatus on, ettei aina voi valita kohtaloaan, mutta aina voi valita sen, miten siihen suhtautuu. Itselleni jää asiat aina paremmin mieleen, kun muistaa tarinat. Elämä on valintoja, jotka itse teet.

Itselleni kirja antoi hyvää fiilistä ja sitä oli kiva kuunnella. Jotain ajateltavaakin se jätti takaraivoon mutta odotin hieman enemmän, koska muut olivat saaneet kirjasta enemmän irti. Ehkä tosiaan täytyy myöntää se tosiasia, että kaikkia eivät saa opuksista samoja asioista irti. Tai sitten kuuntelen kirjan vielä uudestaan.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!