Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Läpi Helvetin

Kirjoitettu 26.04.19
Esseen kirjoittaja: Tino Parhiala
Kirjapisteet: 2
Kirja: Läpi helvetin - Marko Jantusen tarina
Kirjan kirjoittaja: Marko Lempinen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Keväällä 2015 Marko Jantunen katsoi pistoolin piippua silmään. Raju huumehelvetti ja siitä aiheutunut paha velkaantuminen olivat sysänneet entisen jääkiekkotähden kuilun partaalle. Kodittomalla ja pelokkaalla narkkarilla ei ollut pakopaikkaa, kaikki oli mennyt. Loppu oli enää yhden painalluksen päässä.

Lahtelaisen kiekkokoulun kasvattiJantunen pelasi pitkän ja hienon uran, mutta joutui vuosia salailemaan ja peittelemään päihteidenkäyttöään.

Elämäkerrassa ei enää salailla, vaan “Jarna” kertoo avoimesti päihteiden ja muun holtittoman elämän vaikutuksesta itseensä, uraansa, perheeseensä ja ystäviinsä.

Olen aina ollut kiinnostunut jääkiekosta ja seurannut sitä pienestä pitäen. Jantusen uran huippuhetkinä olen ollut vielä niin nuori, ettei Markon edesottamukset ole jääneet mieleen. Halusin kuitenkin lukea kirjan, koska päihdeongelmat oli kiinnostava aihe. Tunnen myös muutaman ihmisen, jolla on tai on ollut päihderiippuvuus. Päihteiden liikakäyttö ja sen tuomat ongelmat ovat liian yleisiä nykypäivänä. Alkoholismi saattaa satuttaa enemmän läheisiä kuin itse sairastunutta. Arvioiden mukaan noin viisi prosenttia nuorista kärsii diagnoositasoisesta päihdehäiriöstä, tavallisimmin alkoholin käyttöön liittyen. Eriasteisia päihdeongelmia on huomattavasti tätä useammalla.

 

Harjoittelu

Koko uransa Jantunen teki asioita omalla tavallaan, muun muassa säästellen harjoittelussa ja pelaten enenevässä määrin krapulassa. Hän tuli useasti aamutreeneihin myöhässä ja se vaikutti koko joukkueen tekemiseen. Jossain vaiheessa Jantunen jätti treenejä myös väliin edellisen illan juhlinnan takia. Jarnalla oli kova työmoraali ja pyrki kyllä siihen, ettei tuottaisi pettymystä joukkueelleen. Päihteet vain veivät mennessään ja siitä sai kärsiä koko lähipiiri.

Omassa tiimissämmekin olemme enemmän alkaneet miettimään, miten kaikkien yksilöiden tekeminen vaikuttaa Potentiaan. Synnytimme pelisääntöjä, joissa on porkkanoita, mutta myös raippaa, jos joku ei noudata yhdessä sovittuja sääntöjä. Myöhästymiset ja poissaolot ovat puhuttaneet jo pitemmän aikaa treeneissä. Muiden tekeminen keskeytyy aina, kun joku saapuu myöhässä. Myöhästymisen syy voi joskus olla inhimillinen, mutta tuntuu, että tiimissämme ei usein edes yritetä tulla ajoissa.

Uskon, että se johtuu asennevammasta ja kunnioituksen puutteesta muiden aikaa kohtaan. Olikin puhetta, että lisäisimme myöhästymisestä jonkinlaisen kohdan pelisääntöihimme. Poissaolot treeneistä vaikuttavat tiimin kehittymiseen mutta mielestäni vielä enemmän kyseisen yksilön kehittymiseen. Paska tippuu rattaista aina jossain vaiheessa.

Ennen ulos potkimista voisimme kuitenkin yhdessä palata perusasioiden äärelle. Emme ole sisäistäneet Tiimiakatemian teorioita. Omalla kohdallani Partasen käynti tiimiakatemialla sai itseni heräämään ja loistavana jatkumona Ulla otti hieman ohjia käsiinsä ja aloimme käymään paalutusta uudestaan läpi. Jouduin itsekin hieman mukavuusalueen ulkopuolelle, kun jouduin selittämään tiimiläisilleni Johanneksen kääröjen sisältöjä. Sain esityksestä hyvää palautetta ja se rohkaisee jatkossakin avaamaan suunsa useammin ja ottamaan vastuuta, kun sitä kysytään.

 

Potentiaalin hyödyntäminen

Teemu Selänteen luonnehdinnan mukaan todennäköisesti kukaan muu kuin Jantunen ei olisi pystynyt pelaamaan niin menestyksekkäästi vastaavilla elämäntavoilla. Selänne myös korostaa, että Jantunen ei ollut henkisesti yhtä lahjakas kuin pelillisesti, vaan hän jätti potentiaaliaan käyttämättä. Omatoimijaksot kesällä Espanjassa kuluivat treenaamisen sijaan kalja kädessä ja kokaiiniviivat sieraimissa. Kauden aikana peleissä oltiin loppuvaiheessa useammin krapulassa kuin täysissä voimissa. Siitä huolimatta mies vielä viimeisellä kaudellaankin 39-vuotiaana pystyi takomaan lähes 40 pistettä.

Miten minä olen käyttänyt lahjojani ja taitojani? Tällä hetkellä tuntuu, etten ollenkaan. Joitakin kauppoja on solmittu, mutta siltikään en koe, että olisin käyttänyt potentiaalistani edes puoliakaan. Tärkeämpi kysymys onkin, että miten alan hyödyntämään niitä jatkossa.  Johannes ja Ulla saivat minut tällä viikolla miettimään omaa tarkoitustani tiimiakatemialla ja pystyisinkö hieman parantamaan. Yllätyin hieman itsekin, kun aloin miettimään mahdollista VTL-pestiä. VTL:n työssä pääsisin ottamaan harppauksen eteenpäin ja kehittymään henkilöstöjohtamisessa enemmän. Tämän olen raapustanut oppimissopimukseenkin ja kyseinen haaste olisi hyvä mahdollisuus.

Tavoitteenani on LC:n jälkeen aloittaa jokin itseä motivoiva projekti. Ajatus oli pitää isommalla porukalla ideariihi, jossa pohtisimme mitä suurta alamme seuraavaksi tekemään. Tiimissämme on tällä hetkellä useampi henkilö, jolla ei ole tarpeeksi tekemistä, joten tämä ryhtiliike on tehtävä viimeistään nyt. Tekemättömyys saa ihmiset miettimään turhia ja kinastelemaan pienistäkin asioista. Valmentajat ovatkin monesti sanoneet, että kun tekemistä on tarpeeksi, ei kerkeä edes riitelemään.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!