Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Liika on liikaa

Kirjoitettu 31.10.17
Esseen kirjoittaja: Tanja Jämsä
Kirjapisteet: 2
Kirja: Alisuorittajan manifesti - Opas vaatimattomiin saavutuksiin ja hyvään oloon
Kirjan kirjoittaja: Ray Bennett
Kategoriat: 1. Oppiminen, 1.4. Uusia tuulia oppimiseen, 7.4. Tulevaisuuden mahdollisuudet, 8.1. Filosofiaa, ajattelua ja mielikuvitusta yrittäjälle, 8.4. Ihmisen tulevaisuus

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Alisuorittajan manifesti

Opas vaatimattomiin saavutuksiin ja hyvään oloon

 

Tässä oli kirja, mitä suosittelen käytännössä kaikille. Valmiiksi laiskoille ja aikaansaamattomille tämä voi olla joko huono tai hyvä kirja, riippuen siitä, miksi he ovat alkujaan laiskoja.

Otin tämän kirjan kirjastosta matkaan ihan vain, koska se näytti hauskalta. Sitä se olikin, mutta ihan eri kantilta katsottuna kuin mitä arvelin sen olevan. Kirjassa käsitellään sitä, miksi ylisuorittaminen ja täydellisyyden tavoittelu ei kannata. Oli kyse sitten urheilusta, työnteosta tai mistä vain minkä kautta ihminen hakee päättömän putkinäköisesti kirkkaita onnistumisia ja menestystä, se ei pidemmän päälle kannata. Täytyy ymmärtää, miksi asioita tekee ja huomioida, ettei elämässä ole kyse ainoastaan menestymisestä.

 

”Ylisuorittaminen johtaa uupumukseen”

 

Meidät opetetaan pienestä pitäen pyrkimään täydellisiin tuloksiin ja menestykseen. Kuitenkin kaikin puolin järkevintä on toimia hieman riman ali, kuin mitä itsellä olisi panoksia toimia. Tämä mahdollistaa sen, ettei tule burn out ja aikaa jää muullekin kuin suorittamiselle. Ei läheisiäsi kiinnosta menestyksesi, jos et kerkeä muuten viettää aikaa heidän kanssaan kuin vain kertoessasi saavutuksistasi. Läheisesi arvostavat aikaa, minkä annat heille ihan muuten vain jutteluun ja olemiseen.

Itse olen hieman nyt syksyllä taipunut pyrkimään ylisuorittamiseen. Toki ajankäytön hallinnan opittuani voin korjata tilannetta, mutta tärkeintä on kuitenkin jatkuvasti muistaa oma terveys ja suhteet lähimmäisiin. Itse elämä on kuitenkin suorittamista tärkeämpi asia. Näiden välille tulisikin löytää tasapaino. Töiden ja opintojen tulisi hoitua ilman liiallista painetta ja suorittamista ja energiaa tulisi jäädä paljon enemmän töiden jälkeiselle arjelle.

Käytännössä kaikessa liika on liikaa. Ylisuorittaja tekee liikaa. Miten moni lahjakas ihminen polttaa liikaa, liikkuu liian vähän ja juopottelee viikoittain? Miten moni huippu-urheilija kärsii vammoista, joita urheilu on heille tuonut? Keskiverto ihminen joka liikkuu kohtuudella ja muistaa tehdä kaikkea kohtuudella, omaa luultavasti kaikista terveimmän kehon näihin aikaisempiin esimerkkeihin verraten.

 

”Riittävän hyvä on tarpeeksi hyvä”

 

Tämä on neuvo, mitä minä olen alkanut noudattaa. Varsinkin piirustellessa on tärkeää tietää, että ei haittaa jos ympyrä ei ole täysin pyöreä, sillä kaikki näkevät kuitenkin sen olevan ympyrä. Kukaan ei tuomitse sitä, ettei ympyrä näytä harpilla piirretyltä. Luultavasti ainoat ihmiset jotka sen saattavat huomata ovat ylisuorittajat ja täydellisyyden tavoittelijat, mutta hekin välittävät enemmän omasta itsestään kuin minun epätäydellisestä ympyrästäni. Tämä ajatusmalli on mahdollistanut minulle uskalluksen tehdä enemmän ja näkyvimmin. Se että teen, on tärkeintä. Täydellisyys on niin epämääräinen käsite, mitä olen tavoitellut aivan liikaa, että voinkin jatkossa tavoitella tyytyväisyyttä, rauhaa ja terveyttä.

Alisuorittaja tai keskiverto on ihmisten keskuudessa suositumpi kuin ylisuorittaja. Ainakin useasti asia on näin, ellei toinen hyödy toisen ylisuorittamisesta. Aika usein ylisuorittaja kuitenkin aiheuttaa katkeruutta, kateutta tai pelkoa muissa täydellisyyttä tavoittelevissa. Ylisuorittaja voidaan nähdä uhkana. Alisuorittaja hyväksyy sen, että joku toinen voi olla parempi kuin mitä itse on ja se on ok. Kukaan ei myöskään pidä alisuorittajaa uhkana, jolloin työilmapiiri pysyy helpommin hyvänä ja työpäivistä pystyy nauttia.

Meillä on sanonta, Hiljaa hyvä tulee. Aika monesta kulttuurista tämä sanonta puuttuu. Kuitenkin usein tämä sanonta on paikallaan ja tulisi pitää mielessä. Hätiköinti ja liika suoritus ei välttämättä kanna niin pitkälle kuin rauhassa ja harkitusti tehdyt päätökset ja suoritukset. Näinhän se on, että jänikset elävät kolme tai neljä vuotta, kilpikonnat jopa sata.

Ja koska alisuoritan ja säästän energiaa, en tarkista kirjoitustani jälkikäteen, vaan hyväksyn sen sellaisena, kuin se minulta ensi kosketuksella muodostui.

Vielä hauska fakta kirjasta, joku on merkinnyt tänne kynällä pilkut jokaiseen kohtaan, mistä ne ovat puuttuneet. Koko hiton kirjan jokainen sivu on tarkistettu. Selkeä esimerkki ylisuorittamisesta. Mihin kaikkeen sekin aika ja energia olisi voitu käyttää paremmin.

 

Tagit: , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!