Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Lokki Joonatan

Kirjoitettu 29.09.17
Esseen kirjoittaja: Anne Palmu
Kirjapisteet: 1
Kirja: Lokki Joonatan
Kirjan kirjoittaja: Richard Bach
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Haastavia luettavia tällaiset ns. lastenkirjat, jotka ensisilmäyksellä vaikuttavat yksinkertaisilta ja kevyiltä luettavilta, mutta ovatkin hurjasti syvällisempiä kuin monet aikuisille kirjoitetut. Lokki Joonatanin tarinassa on kyse uskaltamisesta seurata omia intohimoja ja kiinnostuksen kohteita vastoin totuttuja käytäntöjä ja yleisiä mielipiteitä. Lokki Joonatanin intohimo on lentäminen ja hän haluaa oppia siinä täydelliseksi, kun muut lokit pitävät lentämistä ikään kuin välttämättömänä pahana ruoan saamiseksi. Joonatan hakee jatkuvasti omia rajojaan ja pyrkii kehittämään itseään ylittääkseen ne. Lauman muut lokit, vanhoihin tapoihin jumittuneina, kokevat Joonatanin toiminnan huolestuttavana, jopa uhkana yhdyskunnalle ja yrittävät painostaa hänet lopettamaan. Joonatan jatkaa peräänantamattomasti ja saa häädön lokkiyhteiskunnasta.

Lokki Joonatanin tarinassa on lukuisia yhtäläisyyksiä nykyajan työ- ja muuhun elämään. Ajat muuttuvat ja monesti vanhemmilla ikäpolvilla on hankaluuksia ymmärtää, miksi työnteon pitäisi olla ”kivaa”. Riittää jos työ on ihan ok, kivaa voi sitten pitää vapaa-ajallakin. Työnteon tarkoitus on ollut saada rahaa, niin kuin lokit lentävät saadakseen ruokaa. Itsekin olen kohdannut ihmisiä, jotka ihmettelevät miksi lähteä opiskelemaan, jos on vakituinen työpaikka. Mentaliteetti on sellainen, että vaikka työ ei miellyttäisikään, niin pitää olla tyytyväinen, että ylipäätään on töitä. Onhan se tiettyyn pisteeseen varmasti tottakin, mutta jos ei pysty työssään lainkaan omia intohimojaan ja kiinnostuksen kohteitaan toteuttamaan, alkaa työmotivaatio ja –tulos laskea ajan myötä aika lailla. Itse ajattelen, että työ josta todella nauttii ja josta saa kohtalaista korvausta, on palkitsevampaa kuin työ, josta maksetaan hyvin, mutta joka ei tuota iloa. Ideaalitilanteessa on yhdistyneenä molemmat hyvät puolet!

Tiimityöskentelyn tärkeys tulee Lokki Joonatanin tarinassa ilmi, kun ”valaistuneet” lokit treenaavat keskenään ja sparraavat toisiaan toivottomuuden hetkinä. Kyseessä on enemmän oppilas vs. mentori –suhde, kuin tasa-arvoinen tiimi, mutta silti viestinä on selkeästi, että soolona ei pääse pitkälle. Yhteistyönä lokit päättävät auttaa sokkona kulkevia lokkeja näkemään lentämisen ihanuus ja laajentamaan maailmankuvaansa. Työelämässä jatkuva itsensä kehittäminen on aivan ehdotonta. Kuten akatemialla on todettu, ”oppimaan oppiminen” auttaa selviämään työelämän rakenteellisista muutoksista ja löytämään oman paikkansa systeemistä, jossa yhä vähemmän on tarjolla mitään valmista.

Hienoin kirjasta oppimani asia oli syvällinen ajatus läsnäolemisesta, siitä että nauttii matkasta, ei pelkästä päämäärästä. Sen voi ajatella niinkin, että jos riittävästi nauttii tekemästään asiasta, on tavallaan jo perillä. Lokki Joonatan yrittää päästä valmentajansa johdolla päästä ajattomaan ja paikattomaan tilaan, jonka voisi ajatella tarkoittavan myös tähän hetkeen keskittymistä. Kuten läsnäolemisen gurut sanovat, mennyttä ja tulevaisuutta ei ole, on vain tämä hetki ja tämä paikka. Suurinosa asioista, joiden itsekukin ajattelee tulevan ulkopuolelta, ovatkin oman pään sisässä. Maailma pysyy suhteellisen vakiona, vaikka tuntuisi että oma ärtymys tai hyvä olo on seurausta ympäristöstä. Useimmilla ihmisillä on samat mahdollisuudet ja resurssit tehdä asioita, ainoastaan päänsisäiset, kuvitellut rajoitteet muodostavat tekemiselle ja olemiselle esteitä. Tämä on erittäin tärkeä asia oivaltaa niin henkilökohtaisessa toimimisessa kuin tiimityöskentelyssäkin: suuressa osin kaikilla on yhtäläinen mahdollisuus kaikkeen ja hyvät ja huonot fiilikset ovat usein valintoja. Jokaisen hetken on mahdollisuus olla hyvä hetki. Mindset-juttuja, niin kuin sanotaan.

Lokki Joonatanin tärkein oppi on tehdä sitä mistä nauttii, tehdä se täysillä ja ottaa oppia paremmista tai levittää tietoa muille samasta asiasta kiinnostuneille. Kirjassa Lokki Joonatan lähestyi rohkeasti vanhinta lokkia ja pyysi tältä opastusta. Sama asia pätee tosielämässä: kaikkea ei kannata opetella kantapään kautta, jos voi ottaa mallia joltain, joka on asiassa onnistunut. Eikä ”ylempiä” kannata pelätä, usein suun avaamalla voi todeta, että kokeneetkin ovat suhteellisen normaaleja ihmisiä, jotka eivät närkästy kokemattomampien kysymyksistä.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!