Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Lopeta napina ja nouse

Kirjoitettu 09.08.17
Esseen kirjoittaja: Aleksi Suomala
Kirjapisteet: 2
Kirja: Jari Sarasvuo radiokuunnelmat 1.Huippurheilija voittaa aina, Imperimista tärkein on se, jolla hallitset itsesi. 2.Onko ihminen kohtalonsa kapteeni. 3.Kutsumus on kaunis sana, kauniimpi kuin menestys. Yle areena
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tyydy osaasi ja nosta tasoa

Ehkäpä suurimpia anteja mitä jarskin koko radio kuunnelmasta sain. Jos elämässä haluaa menestyä niin sinulla pitää olla osaamista ja sitä on yksinkertaista muttei helppoa saada. Se lähtee oikeastaan asenteesta, minä en tiedä vielä mitään haluan oppia tai minä tiedän jo tuosta kaiken ja yritän kumota kaiken sanomasi minun kokemuksen perusteella. Kaikki tunnistaa kouluajoiltaa molemmissa rooleissa loistaneita yksilöitä. Sarasvuo jakaa roolit vielä subjektiin ja objektiin. Tyydy osaasi tarkoittaa objektiksi tyytymistä. Sinun pitää olla tekemisen kohteena antennit pystyssä, et pysty vielä muuttamaan peliä ammattitaidottomuuden takia.

 

Tiimiakatemia on siinä mielessä hauska paikka, että taso on toisaalta kova, mutta toisaalta niin autuaan vaatimaton. Siellä heikko ihmismieli saattaa luulla, että tässä aletaan olemaan subjektin eli tekijän roolissa. Kun puhumme peliä muuttavasta ammattitaidosta, niin emme ole kyllä oikeastaan lähelläkään subjektia. Tyydy osaasi ja nosta tasoa! Tason nostaminen ei onnistu, jos luulet että osaat jo. Paras tapa on herätellä realistista itseään, on käydä morottamassa tai etsiä tietoa maailman kärjestä tai sitten ihan vaan suomen kärkiosaajilta. Aika äkkiä selviää, kuinka kaukana se kärki vielä onkaan. Elämässä pitää aina pyöriä itseään pätevämpien ihmisten kanssa, jotta pysyy nöyränä taidon edessä.

 

Miksi huippuurheilija voittaa aina

Edellä puhuin siitä miten saa tekemisen oikean perspektiivin, eli ensin pitää nöyrtyä ja oppia, sitten joskus odottaa pelin muuttava taito. Jari sivuaa niin monessa asian yhteydessä noussutta asiaa, eli pitääkö keskittyä lopputulokseen vai itse tekemiseen. Asiahan on tavallaan aika helppo. Huippuurheilijoilla on tekeminen niin kovalla tasolla että se potentiaalin maksimi tulee jossain vaiheessa esille, sen sijaan jos alkaa liikaa keskittyä lopputulokseen niin tulee monesti tehtyä huonoja ratkaisuja.

 

Olen itse yrittänyt mieltää asian näin, että yritän täyttää arjen hyvällä tekemisellä. Sijoittaminen on helpoin esimerkki tähän. Seuraan viikoittain blogeja, olen suomen piensijoittajien sisäpiirissä varapuun kautta, käyn seminaareissa ja opiskelen muutenkin sijoittamisen psykologiaa. Hankaluus on siinä, että vaikka tiedän ja uskon että tekeminen on kohtuullisella tasolla, niin haluan kurkkia lopputulosta kokoajan. Paljonko on pääoman tuotto prosentti, paljonko saan säästöön tässä kuussa, miten voisin saada enemmän nopeammin. Tiedän erittäin hyvin että pääasia on että on lähtenyt matkalle ja taidot kehittyvät ja tulostakin tulee aikanaan. Tässä astuu osaan se tosi asia etten ole vielä aivan varma mihin olen menossa. Miten voi hakeutua oikeiden ihmisten joukkoon ja mistä tietää että nyt ollaan perillä jos ei ole mitään tarkkaa visiota.

 

Menestys vai intohimo?

Kovaa tekeminen ilman tuloksen kyyläämistä vaatii mun mielestä todella paljon. Toinen ääripään esimerkki löytyy kievarilta. Siellä taas ollaan tekemässä lähinnä tulosta, saan innostettua itseäni seuraamaalla todella tiiviisti mitä jää viivan alle. Ehkä se kertoo siitä, että kievarilla olen tekemässä enimmäkseen rahaa. Voiko asia olla noin mustavalkoinen, joko tai? Iskä on saanut iskostettua minuun aika hienon ajatuksen, mikä sopii hyvin kievarin arkeen. Ihan sama missä oot ja mitä teet, yritä tehdä aina parhaasi. Kuulostaa todella kliseeltä, mutta sen tajuaminen on auttanut minua paljon kievarilla arjessa. Mitä hyötyä on tehdä asiat huonosti, jos ne on tehtävä joka tapauksessa. Vaikka kievarilla tehdään kovaa duuni rahan takia, on siitä tullut niin paljon muutakin.

Taas toisaalta olen saanut kievarin arjesta merkityksellistä, tavoitteen asettelun avulla. Mymmi on seuraava isompi tavoite mitä varten teen paljon töitä ja kievari on siinä isossa roolissa.

 

Olen miettinyt tänä kesänä paljon että kievari voisi sopia hyvin mymmin jälkeiseksi kesäprojektiksi. Tuskailen vain että sopiiko se minun suunnitelmiini oikeasti, voisinko saada siitä vielä paljon enemmän irti henkilökohtaisella tasolla. Ottaisinko asian enemmän johtamishaasteena, vai pitäisikö tehdä vielä enemmän töitä tapahtumien suhteen. Asia hautuu mielessä vielä, mutta olen varma siitä että minun pitää löytää enemmän merkitystä kievarista kun mietin tulevaisuuden haasteita. Haluaisin kyllä nähdä missä on Kivisalmen Kievarin katto.

 

Joka tapauksessa tiedän että olen oikealla polulla kun teen kovasti töitä ja yritän täyttää arjen hyvillä tavoilla jotka vievät minua eteenpäin. Oman elämäni huippu urheilija koen olevani kyllä, mutta laji on vielä hämärän peitossa, ehkä kymmenottelija.