Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Luottamus kaiken perustana

Kirjoitettu 06.10.17
Esseen kirjoittaja: Heidi Aittanen
Kirjapisteet: 4
Kirja: 5 Dysfunctions in a team / The speed of trust
Kirjan kirjoittaja: Patrick Lencioni / Stephen M. R. Covey
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Luottamus kaiken perustana

 

Päätin tehdä yhteisesseen kirjoista; Viisi toimintahäiriötä tiimissä (Patrick Lencioni) ja The speed of trust (Stephen Covey), sillä Covey kertoo luottamuksesta ja sen vaikutuksesta tehokkuuteen, kun taas Lencionin teoria pohjautuu luottamukseen. Aloin pohtimaan Aitoa näiden asioiden tiimoilta, siitä mistä me lähdimme silloin 3,5 vuotta sitten ja mihin olemme nyt päässeet. Millainen on ollut meidän matka tiiminä, ja miten esimerkiksi luottamus on vaikuttanut tähän kaikkeen. Ja erityisesti, miten minä olen muuttunut näiden vuosien aikana?

Minulla on ollut etenkin pinkkuvuonna aika suuriakin luottamusongelmia. Minulla on ollut vaikea luottaa muihin, heistä täysin riippumattomista syistä. Olen noista ajoista tehnyt jo pitkän matkan luottamusongelmieni kanssa, vaikka matka ei taidakkaan koskaan ihan täysin päättyä. En ole uskaltanut jakaa muille tarpeeksi vastuuta ja jos olen jakanut, olen sen jälkeen ollut myös niskassa hönkimässä ja vahtimassa että tuleeko homma minun mielestäni oikein tehtyä. Kaikista harmittavin asia on, että tuo luottamattomuus on johtunut minusta itsestäni, en ole uskaltanut näyttää ihan täysin todellista minääni, uskaltanut puhua tarpeeksi suoraan, tai uskaltanut näyttää miltä minusta oikeasti tuntuu. Olen näyttänyt muille kuoren, mutta en ole päästänyt muita kuoren alle.

Coveyn mukaan ihmistä motivoi eniten luottamus, olisikohan tässä syy miksi Kaltevaan kaktukseen on saanut mouruta väkeä paikalle paistamaan makkaraa. Kyllähän se itseänikin ärsyttäisi mennä keittämään nokipannukahvia jos joku höösäisi vieressä, että osaankohan varmasti keittää kahvia. (Se on kuitenkin _vain_ kahvia) En yhtään ihmettele sitä, että luottamattomuuteni muihin on syönyt heidän motivaatiota erinäisiin projekteihin. Onnekseni voin kuitenkin todeta, että vuoden sisällä olen oivaltanut tämän asian oikean laidan. Niinkuin AA-kerhossakin todetaan, ongelman myöntäminen on ensimmäinen askel ongelman ratkaisuun. Hyväksyin sen, että minun on vaikea luottaa ihmisiin. Puhuin tästä asiasta melkeimpä ensimmäistä kertaa täysin rehellisesti. Voisin jopa sanoa että minut pakotettiin puhumaan omista tunteistani ja kokemuksistani täysin avoimesti ja ennen kaikkea nopealla aikavälillä. Opin avaamaan oikeaa minääni, kaikkine heikkouksieni ja puutteideni kanssa. Alta paljastuikin se oikea Heidi, joka oivalsi monia uusia asioita itsestään ja siitä mitä on toisiin luottaminen. Olen siis melko vastikään alkanut oikeasti luottamaan muihin ja luottamaan siihen, että muutkin osaavat sitä hiton nokipannukahvia keittää. Ilokseni hoksasin että on muuten helkutin paljon vähemmän stressaavaa luottaa muille vastuuta, sen sijaan että alituiseen stressaisi kokoajan kaikesta. Niin kuin Coveykin sanoo, luottamus muuttaa ihan kaiken.

 

Coveyn “luottamusvero”

heryeuerhehr

Mitä vähemmän luottamusta, sitä hitaampaa eteneminen on, ja sitä enemmän se kustantaa tiimille esimerkiksi aikaa, rahaa ja vaivaa.

 

gwswgsgwf

Kun taas mitä enemmän luottamusta on ilmassa, sitä nopeampaa eteneminen on, ja sitä vähemmän se kustantaa tiimille.

Samantapainen kaava pätee myös energiatasoihin ja iloisuuteen ja lennokkuuteen. Mitä vähemmän luottamusta, sitä enemmän se syö energiaa ja iloa. Mitä enemmän luottamusta, sitä energisempää ja iloisempaa työskentely on.

Ensimmäisinä vuosina Aitossa vallitsi aikamoinen aikaansaamattomuus ja turhautuneisuus. Meillä ei ollut luottamusilmapiiriä, jossa olisi ollut ok myöntää omat heikkoudet. Näinpä velloimme paikallamme ja turhauduimme pienistäkin asioista. Toki asiaan vaikutti se, että tiimissä oli ihmisiä jotka eivät ehkä kuuluneetkaan tiimiakatemialle. Nyt kun niinsanottu paska on tippunut rattaista, toimii tiimimmekin paremmin. Kaikkien yksilöiden välille emme ole kuitenkaan vieläkään saaneet täydellistä luottamisympäristöä. Käytännössä sen voi huomata niinkin yksinkertaisessa asiassa, kuin lapputalkoissa. Lapputalkoissa ideana on tuottaa mahdollisimman paljon ideoita lyhyessä ajassa. Aiton lapputalkoissa perinteenä on se, että hullummatkin ja villeimmätkin ideat käydään tasapuolisesti läpi, ja niitä on lupa tuottaa. Meillä ei ole väliä, onko idea realistisesti toteutettavissa vai ei.

Teimme hiljattain synnytyksen, jossa käytimme innovointimenetelmänä lapputalkoita. Jokainen meistä tuotti 7 minuutin aikana ideoita. Tässä huomasin, minkä takia kaikinpuolinen luottamus on tärkeää tiimiyrityksessä. Ne henkilöt, ketkä kokevat olevansa tiimissä täydessä luottamusympäristössä tuottivat monen monia ideoita ja aivan hullujakin ideoita. Luottamusympäristö oli tarpeeksi korkea siihen, että lapuista löytyi naurunalaisiakin ideoita. Tiettyjä henkilöitä ei pelottanut se, että ideat saisivat tiimissämme muutaman naurunröhähdyksen jos toisenkin. Harmiksi ihan jokaisen kohdalla ei kuitenkaan ole näin. Yksilöistä pystyy erottamaan sen, jos joku ei koe luottamusta tiimiin, tai kokee että häneen ei luoteta. Silloin ideoita syntyy huomattavasti vähemmän ja ne ovat myös melko “tavanomaisia”. Perushyviä ideoita jotka ei herätä erityisiä tunteita. Tämä on yksi asia mikä on hyvä ottaa huomioon tulevia 24sia varten. Jos saisimme luotua kaikille ympäristön, jossa on helppo  luottaa, voisimme synnyttää vieläkin paremmin. Luottamus on tärkeää, se että koet, että sinuun luotetaan ja se että uskallat luottaa muihin.

Luottamuksesta päästäänkin aasinsiltana Lencionin 5 kohdan pyramidiin, jossa esitellään toimintahäiriöt tiimissä.

Kaavio

 

Ylläolevassa pyramidissa siis näkyy 5 tiimin toimintahäiriötä. Tämä kuvaa mielestäni aika hyvin valetiimivaihetta. Kuinka tiimi voisikaan toimia jos ei ole luottamusta, pelätään puhua vaikeistakin asioista, ei olla sitoutuneita, vältellään vastuuta eikä oteta tuloksia huomioon. Me olemme Aiton kanssa polkeneet noissa vesissä todella pitkään. Olemme käyneet lävitse kaikki vaiheet missä voi mennä mönkään. Toisaalta samaan ansaan astuu varmasti moni muukin tiimi tai yritys. En oiken osaa kertoa millä tavoilla Aito on napsahtanut noihin sudenkuoppiin. Esimerkkejä on varmasti lukuisia, mutta mieleni kääntyy kokoajan syyhyn, miksi olemme noissa pyörineet. Kirjoitin luottamuksesta jo ylempänä, mutta se on vain se karu totuus, että LUOTTAMUS on kaiken tuloksekkaan toiminnan perusta.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!