Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Luottamus tiimissä

Kirjoitettu 26.11.18
Esseen kirjoittaja: Vili Partanen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Luottamus
Kirjan kirjoittaja: Mikael Pentikäinen
Kategoriat: 1.3. Oppivan organisaation ja tiimiyrityksen kehittämistyökalut, 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 2.3. Yhteisöllisyyden kehittämisen työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Luottamuksen merkitystä ei usein nosteta esille, mutta se vaikuttaa suuresti kaikkeen mitä teemme ja kenen kanssa. Eritysesti luottamus korostuu toimiessa monien eri tahojen kanssa ja sen puute näkyy työskentelyssä. Halusin vähän pureutua luottamuksen merkitykseen esimerkiksi rakkaan tiimiyrityksemme ja tiimiakatemian yhteisön sisällä. Luottamuksella tarkoitetaan voimakasta tunnetta, joka vaikuttaa mielialoihin positiivisesti. Luottamus kohdistuu aina johonkin luottamuksen kohteena olevaan tahoon, esimerkiksi tiimiyrityksen sisällä toiseen tiimiläiseen. Luottamusta antaessa asettaa itsensä haavoittuvaiseksi ja luotetaan siihen, että toinen ei hyväksikäytä tilannetta. Yritysmaailmassa luottamus soveltuu esimerkiksi liikekumppanin rehellisyyteen, kykyihin ja tuloksentekoon liittyviin odotuksiin.

Itseluottamus

Luottamuksen alin taso on itseluottamus, joka meillä jokaisella on. Itseluottamuksella tarkoitetaan uskoa omiin kykyihinsä hallita elämäänsä ja sen tapahtumia, sekä voittaa ilmaantuvia vaikeuksia. Itseluottamus auttaa ottamaan riskejä ja se vahvistuu haasteiden kaatuessa. Terve itseluottamus auttaa rohkaisemaan muita. Minullakin on itseluottamus, vähän vaihteleva sellainen. Tuntuu kuitenkin, että se on nyt kahden viimeisen vuoden aikana ollut melko nousukiidossa. Olen selättänyt paljon uusia haasteita ja uskallan nykyään ottaa enemmän vastuuta enkä kammoksu uutta ja tuntematonta. Suurimman harppauksen ehkä viime keväänä, kun sain ensimmäisen videoprojektini. Tarkoituksena oli siis kuvata asiakkaalle videomainos, eikä minulla ollut yhtään hajua, miten edes kamera toimii sillä hetkellä kun myin tapaamisessa projektin. Olin sitten aivan uuden haasteen edessä, mutta mietin että ei se niin vaikeaa voi olla, osoittelee vaan kameralla ja varmistaa että se on päällä. No toukokuussa sitten mainos oli valmis ja olin ylittänyt itseni ja itseluottamukseni oli vahvistunut.

Olen huomannut, että ympäröivällä tiimillä on suuri vaikutus tiimin yksilöiden itseluottamukseen. En olisi ehkä itse ikinä uskaltanut ottaa sellaista haastetta, jossa olisin ollut täysin omillani. Tiesin että tiimissämme on osaavia videokuvaajia ja editoijia, joilta voi tarvittaessa kysyä apua, vaikka itse olin projektin valmistumisesta vastuussa. Olen myös huomannut muiden tiimiläisten itseluottamuksen kasvaneen. On todella hienoa nähdä miten on olemassa sellainen alusta kuin tiimi, josta voi ponnistaa ylittämään itsensä. Tiimiläisten henkilökohtaiseen itseluottamuksen avulla rakentuu myös luottamus tiimiläisten välille.

Organisaatioluottamus

Olen miettinyt tiimimme sisäistä luottamusta monelta eri kantilta ja olen tullut siihen tulokseen, että siinä olisi vielä kehitettävää. Tuntuu että välillä ainakin ammatillinen luottamus rakoilee meidän tiimissämme. Luotamme toisiin ihmisinä ja tunnemme toisemme jo melko hyvin. Silti tuntuu, että hommat luistaisivat paremmin jos luottamuksemme olisi täysin kunnossa. Toki tiimimme kehityskaari on vielä vaiheessa, ja täydellistä luottamusta on vaikea odottaa.

Oragisaatioluottamus jakautuu kahteen eri osa-alueeseen, henkilöityvään ja ei-henkilöityvään. Henkilöityvä (leadership) tarkoittaa luottamusta oikeiden asioiden tekemiseen, eli esimerkiksi siihen että työkaveri, minun tapauksessani tiimikaveri, hoitaa oman osuutensa ja minä voin luottaa siihen tietoon. Toinen tarkoittaa asioiden tekemistä oikein. Ei henkilöityvä (management) luottamus voi tarkoittaa esimerkiksi luottamusta toimintamalleihin. Esimerkiksi kun luotamme tiiminä siihen, että tämänhetkinen tuloksenmittausjärjestelmämme motivoi meitä parhaalla mahdollisella tavalla.

Nyt kun luottamuksen jakaa kahteen eri osaan, luulen että tiimissämme on molempiin alueisiin kohdistuvia aukkoja luottamuksessa. En halua yleistää, että meillä jätettäisiin sovittuja asioita hoitamatta ajallaan tai petkuttaisimme toisiamme päivät pitkät toimistolla. Luottamuksemme rakoilu ehkä johtuu sitoutumisen puutteesta ja siitä, että kun yhteisiä tavoitteita sovitaan ja asetetaan, niin harvoin niihin kuitenkaan päästään. Mikään ei ole tiimissä yksin kenenkään syy, eikä meillä ole tällä hetkellä heikkoa lenkkiä tiimissä, jonka vetkuilu heikentäisi luottamusta.

Olemme kuitenkin menossa parempaan suuntaan koko ajan. Tiimin kollektiivinen luottamus on yhteisten haasteiden edessä aina koetuksella, mutta nyt se on vahvistunut, kun tiimin sisäinen itseluottamus on kasvanut. Selvisimme valmistuvien 24H-tapahtumasta kunnialla ja hieno huomata miten kaaos ja hermoilu muuttui onnistuneeksi tapahtumaksi. Tiimin itseluottamus oli kohdillaan ja se vain entisestään kasvoi, kun onnistuimme porukalla hyvin. Vaikka alussa näytti pahalta, niin selvisimme, miksemme siis selviäisi myös toisista haasteista? No haasteita tuli sitten lisää, esimerkiksi kaksi synnytystä, mitkä viime viikolla vedimme ja toisesta saimme jo asiakkaan palautteen. Sekin meni yllättävän hyvin. Olemme ehkä vihdoin pääsemässä jyvälle siitä, miten hyvin tiimi voi toimia, kun luottamus ja kaikkien ovat mukana pelissä.

Kun katsotaan ajassa noin puolisen vuotta taakse päin niin huomaan selkeä eron tiimin mentaliteettiin ryhmässä tekemisen osalta. Viime keväänä esimerkiksi tuntui, että tiimi oli jakautunut muutamaan osaan, kaikki täyttivät kalenterinsa omilla projekteillaan, eikä yhteiselle tekemiselle jäänyt mitään aikaa. Ainoastaan mittarina toisten tekemisestä oli viikkopalaveri, jossa aina vertailtiin viikon tuloksia. Nyt asia on täysin erilainen. Teemme yhdessä, hoidamme yhteisiä asioita ja yhteistyömme on saumattomampaa kuin koskaan. Olemme onnistuneet vielä sovittamaan nämä yhteiset projektit ja tekemiset niin, että oma tekeminen ei ole kärsinyt paljoa. Tällä viikolla keskiviikkona lähdemme vielä tiimin kanssa Amsterdamiin, jossa odotan meidän välisen luottamuksen kehittyvän vielä.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!