Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Madventures – Kansainvälisen Seikkailijan Opas

Kirjoitettu 15.05.17
Esseen kirjoittaja: Heidi Aittanen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Madventures - Kansainvälisen seikkailijan opas
Kirjan kirjoittaja: Milonoff, Rantala, Lahdenmäki
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Madventures – Kansainvälisen seikkailijan opas

 

Luin Tuomas Milonoffin, Riku Rantalan ja Ari Lahdemäen kirjoittaman kirjan, Madventures – kansainvälisen seikkailijan opas. Olen reissanut harjoittelupaikkojen perässä edellisissä tutkinnoissani, käynyt asuntoautolla euroopassa ja jopa ihan parilla lomamatkallakin. Reissailuni on kuitenkin kohdistunut melko turvallisiin maihin, hotelli/hostelli/AirBnB –majoituksilla. Näin kolmannen vuoden tiimiyrittäjänä Mymmi alkaa tulla melkoisen ajankohtaiseksi. Mymmillä tavanomaista on tietenkin se, että Euroopan turvalliset maat jätetään usein syrjään ja kohteena on kaukaisemmat maat. Kulttuurishokit sekä turvattomuuden tunteet ovatkin pian meille ajankohtaisia. Toimin tiimiyritykseni, Ideaosuuskunta Aiton Mym-vastaavana. Tehtäviini kuuluu lähinnä yhteydenpito matkanjärjestäjään ja innostaminen reissuun. Jokaisen omalla vastuulla on ottaa selvää omista kohteista, maan tavoista, majoituksista, turvallisuustilasta sun muista, mutta tästä kirjasta on kyllä saanut heitettyä vinkkejä yhdelle jos toiselle Aitolaiselle.

Suurimmat opit ja kopit kirjasta aion kuitenkin hyödyntää omaan reissuuni, jotta turvalliseen matkailuun tottunut mieleni oppisi olemaan hieman varuillaan ja ennenkaikkea ennakoimaan mahdollista tulevaa. Tämänhetkinen reittisuunnitelmani käy halki ainakin Afrikan safarin, Indonesian, Filippiinien ja mahdollisesti jonkin väliamerikan maan. Tarkoituksenani on tehdä reppureissaajan tyyliin matka, joten rinkalla olisi pärjättävä koko reissu.

Se, mitä itse vien tästä käytäntöön, on hieman hankala reflektoida. Voisin toki kertoa minkälaisilla varusteilla aion lähteä matkaan, kuinka monet sukat ja kengät aion pakata? Mistä paikoista otan selvää kohdemaistani ja kuinka aion majoitukseni valita? Ketään tuskin kiinnostaa lukea mitä minun matkalaukkuuni tulee sisälle, ja mitä minun reissusuunnitelmissani nyt otetaan huomioon. Siitä syystä päätin kasata tähän esseeseen vinkkejä Aitolaisille.

Ennen reissua:

Ota selvää kohteista, joihin aiot matkustaa. Lue tai katso nettisaittien, matkaoppaiden ja muidenn turisteille suunnattujen kirjoitusten lisäksi myös paikallisten juttuja, blogeja tai vaikka runoja. Niistä saat lisää tietoa kohdemaan kulttuurista ja monesti ne saattavat kertoa sinulle enemmän, kuin mikään matkaopas. Maiden kulttuurierojen lisäksi, ota selvää milloin kohdemaassasi on parhaat kelit. On lähes mahdotonta saada kelit osumaan kohdalleen jokaiseen maahan, joten päätä missä haluat, että keli on otollinen, muodosta tämän maan ympärille reissusi. Muista, että kulttuurishokki saattaa tulla vastaan Euroopan ulkopuolelle matkustaessa. Älä hamstraa liikaa maita itsellesi, vaan mieti mitä haluat nähdä. Etäisyydet, pitkät lentoajat ja lyhyet lomailut kohteissa vievät yllättävän paljon energiaa. Mikäli aiot oikeasti lomailla, älä haukkaa liikaa kerralla. Reissaa mielummin kiireettömästi, kuin kiireessä.

Samalla kun otat selvää kohdemaista, käy tsekkaamassa myös ulkoministeriön matkustustiedotteet. Useissa maissa saattaa olla levottomuutta tai vaikka poliittista epävakautta, joka johtaa mellakoihin ja rikollisuuden yleistymiseen joillakin alueilla. Matkustustiedotteesta näet ajantasaiset suositukset matkusteluun, ja mikäli joitain alueita on hyvä välttää. Näin säästyt reissun päältä yllätyksiltä ja osaat suhtautua tarvittavaan valppauteen. Älä kuitenkaan unohda matkailijan valppautta vaikka maa olisi kuinka turvallinen. Rikoksia, pahoinpitelyjä ja ryöstöjä tapahtuu myös täällä meidän koto-Suomessa.

Suunnittele mitä aiot tehdä reissusi aikana? Aiotko lähteä trekkailemaan, vaeltamaan, kiipeilemään tai aiotko muuhun urheilulliseen suoritukseen? Mikäli et kohota fyysistä kuntoasi ajoissa saattaa aktiviteetista tai liikkumistyylistä tulla ihanan sijaan helvetillinen. Tiedän, että omalla kohdalla aerobinen liikunta on niin vähäistä että ilman kunnon kohottamista yksinkertainen rinkkakävely saattaa käydä tuskaiseksi, eli Aitolaiset kaikki nyt vaikka yhteiselle lenkille. Rinkasta puheenollen, ota se mukaan kävelylenkille, mieluiten siten, että siellä on painoa joka vastaa todellista rinkan painoa reissun päällä. Rinkka saattaa hiertää tai painaa, joten siihen on hyvä totutella jo etukäteen. Lisäksi, jos rinkkasi on uusi, niin lenkille mukaan ottaessa se muotoutuu mukavammaksi jo ennen reissua. Mikäli matkasuunnitelmiisi kuuluu extreme aktiviteetteja, sukeltamista yms. ota se huomioon matkavakuutusta ottaessasi. Kaikki vakuutukset eivät kata sellaisia aktiviteetteja, joten up to you, maksatko itse enemmän vakuutuksesta joka korvaa mahdollisen vahingon, vai menetkö riskillä ja pahimmassa tapauksessa maksat kymmenien tuhansien sairaalakulut.

Etukäteisvalmisteluihin matkavakuutuksen ja viisumien hankkimiseen tietysti oleellinen asia on rokotteet. Hoida ne ajoissa kuntoon, ja ota hyvissä ajoin selvää mitä rokotteita tulet tarvitsemaan. Yksi vinkki matkalle on myös luottokortin hankinta. Pankkikortin lisäksi luottokortti on hyvä vara, jotkut majoitukset vaativat luottokorttia, sekä mikäli matkavakuutuksesi ei ole käypä, luottokortilla saat ainakin hoitoa. (Pro tip. opiskelija voi hakea luottokorttia mikäli opintopisteitä on yli 90.)

Mieti mitä teet kämpällesi matkan aikana, mihin käännät postin, mihin tavarat säilöön ja mitä aiot tehdä reissun jälkeen? Elämää on myös Mymmin jälkeen, joten on hyvä jättää vähän pesämunaa myös siihen aikaan. Mikäli pelkäät tuhlaavasi rahulit reissulla, siirrä ne vaikka porukoillesi jemmaan,  jotta sinulla on jotakin millä elää takaisin Suomeen saapuessasi. Jos irtisanot kämppäsi, mieti etukäteen vapautuvia asuntoja yms, jotta takaisin tullessa ei tarvitse kuukausia loisia porukoiden tai kaverien luona.

Mieti tarkkaan mitä pakkaat mukaan reissuun, jos menet rinkkameiningillä, niin joudut sitä oikeasti kantamaan paikasta A paikkaan B. Melkein kaikkea saa ostettua reissunpäältä ja todennäköisesti reissussa olevat tavarasi rähjääntyvät melkoisesti. Mieti tarvitsetko oikeasti kolmea biletoppia tai kivoja kenkiä mukaan, vai panostatko käytännöllisyyteen? Tee ajoissa lista mukaan pakattavista asioista, jotta kerkeät miettiä rinkan sisältöä kunnolla. Passin lisäksi on hyvä ottaa mukaan myös ylimääräisiä passikuvia, sillä niille saattaa löytyä ulkomailla yllättävää tarvetta.

Suosittelen lämpimästi vielä tutkiskelemaan Madventuresien opasta ennen reissua, sieltä löytyy suoria checklistejä mukaan otettaviin tavaroihin.

 

Reissun päällä:

Maassa maan tavalla, eikö niin? Muista kunnioittaa paikallista kulttuuria. Länsimaalainen 1 metri joka suuntaan oma tila ei välttämättä päde ulkomailla. Koita sopeutua näihin kulttuurieroihin avoimella asenteella. Paikalliset kunnioittavat sinua varmasti enemmän, kun sinä kunnioitat heitä. Ole kuitenkin valppaana kokoajan taskuvarkauksien varalta. Jemmaa käteistä pahan tilanteen varalle vaikka rintsikoihin, boksereihin taikka sukanvarteen. Ole muutenkin tarkka rahan kanssa, älä käytä yli budjettisi ja tarkkaile jatkuvasti rahan käyttöä. Ole tietoinen käteisvaroistasi, äläkä rällää kaikkia rahoja alkumatkasta. Bailuuttaminen on tietysti kivaa, mutta sitäkin voi suorittaa budjetilla. Ota myöskin etukäteen selvää kohdemaan hinnoista, esimerkiksi taksista, majoituksesta yms. Kun tiedät ennakkoon missä luokissa summien tulisi pyöriä, vältät todennäköisemmin joutumisesi huijauksen uhriksi. Turisteille monesti tarjotaan kalliimpia hintoja, kuin paikallisille.

Muista, että olet lomalla. Älä hötkyile jokapaikkaan pää kolmantena jalkana, vaan ota aikaa myös ajatuksille, rentoutumiselle ja hengailulle. Haluatko muistaa Mymmin reissuna jolloin matkustettiin niin paljon että muuta ei jäänyt mieleen, vai haluatko muistaa kauniit paikat jotka vahingossa löysit? Kukin tavallaan, mutta liiaksi suunniteltu reissu saattaa käydä myös liian raskaaksi. Hyväksy se, että matkailu on rankkaa.

Tutustu reissuilla paikallisiin, muihin matkailijoihin ja ylipäänsä myös muihin ihmisiin matkailuseurueesi ulkopuolella. Muilta ihmisiltä saat usein hyviä vinkkejä hienoihin paikkoihin, kivaan tekemiseen tai vaikka edulliseen majoitukseen. Sen lisäksi tekee varmasti hyvää kohdata myös muita ihmisiä, ettei matkaseura ala kyllästyttämään. Seurueessa matkustaessasi muista, että jokainen kaipaa varmasti myös omaa aikaa, muista myös antaa sitä heille. Muista reissun päällä myös kaverit ja perhe suomessa. Muista myös kysellä heidän kuulumisia, jotta kuulumisten vaihto ei mene pelkästään omaan hypetykseen huippukivasta reissusta.

Oma matkustuspersoonasi saattaa vasta valjeta matkan aikana, jotkut saattavat jo tietääkkin sen etukäteen. Pidä mielessä että olet kuitenkin vain ihminen, eikä odotukset aina kohtaa todellisuutta. On ihan ok, että välillä ärsyttää, koti-ikävä iskee, tai matkaseura ärsyttää. Anna itsellesi myös aikaa kohdata ikävätkin tunteet ja tottua uudenlaiseen elämäntapaan reissun päällä. Yhtenä vinkkinä on matkapäiväkirjan kirjoittaminen, johon voi matkamuistojen lisäksi tallettaa myös ne pahat fiilikset. Kaiken ei tarvitse mennä niin kuin Strömsössä.

 

Reissun jälkeen:

Varaudu pieneen kulttuurishokkiin myös takaisin Suomeen matkustaessa. Paras tilannehan on, että olet jo etukäteen pedannut paluusi. Majapaikka on tiedossa, pientä pesämunaa jätetty, ehkä työpaikkakin jo odottelee. Suomi saattaa tuntua tylsältä ja tavalliselta huikean ja menevän reissun jälkeen. Varaudu pieneen masisteluun, sekin on ihan ok. Muista moikata kavereita ja perhettä ja reissun lisäksi kysele myös heidän kuulumisia. Heilläkin saattaa olla huippujuttuja sattunut ihan täällä Suomen kamaralla.

 

Jokaisen reissu tulee varmasti olemaan erilainen, riippuen mitä reissulta hakee. Madventuresin kirja tarjoaa oikeasti paljon käytännönläheisiä vinkkejä matkustamiseen. Suosittelen jokaiselle kirjan lukemista, mutta nämä vinkit jäivät ehkä itselleni eniten hyödyllisiksi. #Munmymmi

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!