Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Mandelan tie

Kirjoitettu 13.05.14
Esseen kirjoittaja: Jaana Fager
Kirjapisteet: 2
Kirja: Mandelan tie – 15 oppituntia elämästä, rakkaudesta ja rohkeudesta
Kirjan kirjoittaja: Richard Stengel
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Nelson Mandela 15 oppituntiaelämästä

Kirjaa lukiessani tajusin, kuinka merkittävä henkilö Mandela oli ollut. En tiennyt kovin paljoa hänestä, ennen kuin tartuin kirjaan. Minun täytyy todella kunnioittaa ja ihmetellä hänen viisauttaan sekä kärsivällisyyttään. Mandelan vankilassa viettämät vuodet muovasivat hänestä sellaisen kun hän oli.

Usko hyvään

Kirjasta mieleeni jäi vahvasti kohta, jossa kerrottiin Mandelan pyrkineen näkemään kaikissa jotain hyvää. Hänen aatteenaan oli, että kaikista ihmistä löytyy jotain hyvää, eikä heitä tule tuomita. Tätä lausetta olen jäänyt miettimään. Olen myös miettinyt millä perusteella tuomitsen jotkut ihmiset ärsyttäväksi tai epämukaviksi. Tiimissä olen ymmärtänyt, että kaikkien kanssa ei tarvitse olla ystäviä, mutta toimeen on tultava. Olen todennut, ettei pidä tuomita sen takia, ettei huumorintaju tai jutut mene yksiin. Olen myös soveltanut tätä muuten elämään. Kun olimme tyttöjen kanssa reissussa, tapasimme avuliaita ja ihania ihmisiä. Ajattelen, että ihmiset ovat luonnostaan hyviä, paikka ja ympäristö muovaavat heistä sellaisia joita he ovat.

 

Pidä vihamiehet lähellä – huomaat mitä he suunnittelevat

Yksi Mandelan opeista oli pitää vihamiehet lähellä. Hän käytti tätä omassa johtajuudessaan hyvin. Mitä lähempänä vihamiehet ovat sinua, sitä helpommin pystyt huomaamaan mitä he suunnittelevat. Hän loi vihamiehilleen tärkeitä tehtäviä lähellään, jolloin pystyi pitämään heitä silmällä kokoajan ja huomaamaan, jos he suunnittelivat jotain häntä vastaan.

 

Uskalla sanoa ei

Ali lupaa ja yli suorita on todella hyvä neuvo. Älä lupaa mitään, mitä et pysty tekemään. On paljon helpompi sanoa heti ei, kun ruveta vasta jälkikäteen selittelemään ja peruuttamaan sovittua juttua. Itse taivun helposti ylilupaamiseen ja alisuorittamiseen. Se kerää kauheasti paineita ja lisää työtunteja paljon. Ei:n sanominen on minulle vaikeaa, koska olen luonnostaan tyyppiä, joka haluaisi, että kaikki ovat tyytyväisiä. Sorrun tähän ylilupaamiseen helposti akatemialla, sekä vapaa-ajalla. Nyt olen pyrkinyt opettelemaan sanomaan pienissä ja vähäpätöisissä asioissa ei. Varsinkin silloin, jos minua pyydetään tekemään asioita, joita toinen pystyisi tekemään, mutta ei halua tai viitsisi. Nämä asiat huomaa helposti ja ein sanominen ei tunnu niin pahalta.

Aina on aikaa ihmisille

Hienointa Mandelassa oli se, että hänellä oli aina aikaa ihmisille. Ei väliä kuinka tärkeä kokous oli menossa, Mandela keskeytti sen tavatakseen uusia ihmisiä. On surullista kuinka ihmiset luovat itselleen kiireen tunnun ja heillä ei ole aikaa. Ei ole aikaa auttaa tai neuvoa kaveria kun on kiire joka paikkaan.

Itsekuri

Mandela oli itsekurin pitämisessä todella hyvä. Hän oppi itsekuria ja mielenhallintaa vankilassa ollessaan.   Mandela teki pitkiä kävelyitä aamulla, hoiti työnsä tunnollisesti ja niin hyvin kuin mahdollista. Hän ei koskaan antanut itsensä luistaa mistään, saati lykännyt päätöksiä tai töitä. Häntä ja hänen viisauttaan ei voi muuta kuin ihailla. Huomaan, että itselläni on paljon töitä itsekurin kanssa. Akatemian aikana se on parantanut, mutta tehtävää on vielä paljon. Olen ottanut sellaisen käytännön, että kotiin lähdetään vasta kun työt on tehty, koska kotona en saa keskityttyä tai tehtyä hommia. Olen myös joustanut kotiin lähdöstä viikonloppuna, joskus olen lähtenyt vasta lauantaina aamujunalla, koska en ole ehtinyt perjantai illan viimeiseen junaan. Akatemialla ja toimistolla on välillä todella vaikea keskittyä tekemään töitä. Se johtuu jo siitä, että ilma Savelassa on todella huono, toimistolla on paljon hälinää ja meteliä. Akatemialla täytyisi olla ns. hiljainen toimisto, jonne ei saisi tulla häiritsemään toista. Töitä siellä täytyisi tehdä hiljaisuudessa ja keskustelut täytyisi suorittaa mahdollisimman hiljaa. Silloin pystyisi keskittymään sähköpostien, sopimusten ym. kirjoittamiseen ja tekoon.

Hallitse pelkosi

Mandela oli todella hyvä hallitsemaan tunteitaan. Hänellä oli hyvä neuvo pelkoa kohtaan, hän kertoi tunteneensa pelkoa monessakin asiassa, mutta päätti olla näyttämättä sitä. Kun muut panikoivat Mandela pysyi aivan rauhallisena, tämä rauhallisuus tarttui helposti myös muihin. Mandelan sanojen mukaan rohkean esittäminen voi muuttua todelliseksi rohkeudeksi ja sonnustautuminen ihmiseksi jollainen haluamme olla, auttaa meitä tulemaan sellaiseksi. Koko elämänsä Mandela on näyttänyt aina näyttänyt roolihahmoltaan – ja esittänyt sitä.

Johtamisesta

Mandela oli lapsuudesta asti ymmärtänyt, että kollektiivisessa johtajuudessa oli kyse kahdesta asiasta: ryhmän suuremmasta viisaudesta yksilöön verrattuna, sekä ryhmän suuremmasta panostuksesta mihin tahansa sellaiseen päätökseen, joka oli saavutettu yhteisymmärryksessä. Se oli kaksoisvoitto. Takaapäin johtaminen toimii samalla tavalla.

”Kun halutaan saada karja liikkumaan tiettyyn suuntaan, seistään lauman takana sauvan kanssa. Sitten pannaan pari fiksumpaa nautaa kävelemään lauman johdossa siihen suuntaan, mihin halutaan lauman menevän. Muut naudat seuraavat noita paria edessä kulkevaa energisempää yksilöä, mutta todellisuudessa niitä johdetaan lauman takaa.”

 

Keskustele artikkelista

1 kommentti to “Mandelan tie”

  1. Maiju Kuitunen sanoo:

    Hyviä pohdintoja, olisi mielenkiintoista kuulla lisää. Hallitse pelkosi: julkaise vain rohkeasti enemmän esseitä täällä :).

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!