Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Menestyksen portaat

Kirjoitettu 11.12.18
Esseen kirjoittaja: Olavi Hytönen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Menestyksen portaat
Kirjan kirjoittaja: Melina Niemi
Kategoriat: 1. Oppiminen, 5. Valmentaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Menestyksen portaat

 

Kirjassa käydään läpi sitä, miten tehdä itselleen portaat menestykseen. Tarkoituksena on palastella iso päämäärä pienempiin osiin, jotta tekeminen tulisi niin konkreettiseksi, että sitä on oikeasti mahdollisuus lähteä toteuttamaan. Seuraavaksi mietitään todellisia uhkia, joiden takia ei päästäisi haluttuun lopputulokseen. Kun päämäärä on selvillä ja uhkat otettu mahdollisimman hyvin huomioon, aloitetaan ideointi siitä, millä uhkat saadaan taklattua heti, kun niitä ilmenee. Uhkien torjuntaan käytettäviä ideoita ja tekemisiä pitää olla huomattavasti enemmän kuin uhkia. Tällöin päästään varmemmin tapaukseen, jossa uhkat pystytään eliminoimaan kaikista todennäköisimmin. Pitää kuitenkin muistaa, että kaikki ei aina mene suunnitellusti. Epäonnistumisesta ei saa lannistua, vaan on vain jatkettava eteenpäin.

Kirjassa myös pureudutaan hieman siihen, miten muut ihmiset ympärillämme käyttäytyy. Siinä käydään läpi persoonien eri värejä ja sitä, mikä millekin värille on luontaista. Niistäkin kun oppii, niin pystyy itse huomioimaan toisia ja heidän käyttäytymistään paremmin. Oppii myös itsestä, jolloin on helpompi reagoida toisen ihmisen tekemisiin. Johdettaessa kannattaa myös huomioida ihmisten erilaisuus. Kirjassa kerrotaan esimerkkinä jääkiekkojoukkueen pelistä ja siitä, miten valmentaja saisi itse helpotettua omien pelaajien onnistumista.

 

Omia mietteitä

Kirjassa kerrottuja ajatuksia päämäärän palastelemisesta olen jo hieman käyttänyt. Se helpottaa rakentamaan isoakin kokonaisuutta, kun kokonaisuus on jaettu pienempiin ja toteutettavissa oleviin palasiin. Jos kyse on projektista, niin pienempien palasten aikataulutus on myös asia, jolla saan ainakin itse tehtyä asioita valmiiksi.

Pitää taas itse opetella siihen, että tekee jonkinlaisen suunnitelman, vaikka keväälle eri asioista, joita pitää kevään aikana tehdä. Sillä voisi päästä lopputulokseen, että tekeminen ei kasaannu liikaa loppuun. Esimerkiksi kirjapisteitä olisi muutenkin hyvä saada tehtyä tasaisesti, jotta saisi lukemisesta rutiinin omaan elämään.

Itse olen aika luottavainen sen suhteen, että saan tehtyä kaiken mitä pitääkin. Ehkä liiankin luottavainen, kun kiireentuntua ei tekemiseen meinaa saada. Kyllä sekin löytyy jossain vaiheessa, viimeistään sitten, kun on ihan oikeasti kiire. Tämän haluan välttää jatkossa. Vaikka kiireisiä yllättäviä asioita tulisi, ja kaikki ennakkoon tiedossa oleva tekeminen kulkee vähän etuajassa, ei pienet yllätykset tunnu missään. Niin sen kuuluisikin olla, koska yllätyksiä tulee aina.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!