Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Miksi nukumme?

Kirjoitettu 17.02.21
Esseen kirjoittaja: Sasha Vilenius
Kirjapisteet: 3
Kirja: Miksi nukumme?
Kirjan kirjoittaja: Matthew Walker
Kategoriat: 1. Oppiminen, 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Miksi nukumme?

 

Nukkuminen ja uni. Aika yksinkertaisia asioita eikö vain? Oma suhtautumiseni uneen on lähentynyt vasta viimeisen vuoden aikana sillä olen tehnyt pieniä ihmiskokeita oman nukkumiseni kanssa. Siitä innoittamana paneuduin Matthew Walkerin kirjaan Miksi nukumme.

 

Olen lähes aina omannut suhteellisen tasaisen unirytmin eikä minulla ole ollut unen kanssa vaikeuksia. Toki aamun starttaaminen kestää aina hetken mutta useimmiten koen nopeasti olevani hyvinkin virkeä. Taikasana aamun starttaamiseen taitaakin olla monelle rakas kofeiini. Viimeisen vuoden aikana olen huomannut ajoittain nukkuvani liian vähän joka on suoraan näkynyt omassa hyvinvoinnissani. Olen kärttyinen koko päivän ja paikkaan väsymystä ruoista ja juomista joista saan nopeasti energiaa. Myös motivaatio urheiluun on laskenut unen laadun heikentyessä. Olen myös huomannut että näen vähemmän unia joka johtuukin REM-unen vähäisestä määrästä. On outoa huomata että vaikka tajuan huonon olon johtuvan väsymyksestä ja unen puutteesta, en oikein tee asialle mitään vaan koitan paikata sitä muilla asioilla. Eikö olisikin vain helpompi nukkua enemmän?

 

Kun lähdin syvemmin tutkimaan mitä vaikutuksia sillä olisi jos en korjaisi unirytmiäni, säikähdin hiukan. Olen aina pitänyt paskapuheena sitä kuinka joka viikko iltapäivälehtien kannessa on iso otsikko siitä kuinka nukkuminen parantaa vaikka mitä tauteja. Mutta asia onkin toisin. Nukkuessamme aivojen glymfaattinen järjestelmä tehostuu ja poistaa aineenvaihdunnan tuottamaa kuona-ainetta. Esimerkiksi juuri Alzheimerin tautiin liitetyn beeta-amyloidin poistuminen aivoista tehostuu unen aikana. Kirjan mukaan uni on yksi elämän tärkeimmistä peruspilareista ja pohja sille mikä kannattelee kaikkia muita elämän osa-alueita. Unettomuus tappaa yhtä nopeasti kuin syömättömyys. Sikiöt ja vauvat, joilta unen saanti ja varsinkin REM-uni on jostain syystä estynyt voivat kärsivät erilaisista kehityshäiriöistä.

 

Kirja itsessään on todella asiarikas ja sisällöltään mielenkiintoinen. Aihetta pystyy peilaamaan helposti myös omaan elämään ja saa ajattelemaan mahdollisia muutoksia mitä tekisi. Olenkin pohtinut että lähtisin tulevaisuudessa korvaamaan päivittäisiä kofeiiniannoksia lyhyillä päiväunilla. Uskon että tämä toisi olooni huomattavia terveysvaikutuksia positiiviseen suuntaan. Myös säännöllisemmän unirytmin löytäminen olisi tarpeen vaikka olenkin jo sitä petrannut esimerkiksi viime vuodesta. Todennäköisesti aion hankkia jonkin laitteen jolla pystyn seuraamaan untani, esimerkiksi Oura-sormus. Tämäkin kirja on yksi niitä joita voisin suositella kenelle vain sillä vaikka kyseessä onkin niin yksinkertainen asia kuin uni, emme me ymmärrä sen kaikkea todellista hyötyä ja tärkeyttä. Lopuksi vielä kirjassa mainitut 12 ohjetta hyvään uneen.

 

 1. Noudata säännöllistä nukkumisaikaa.
 2. Kuntoliikunta on hyväksi, mutta ei liian myöhään.
 3. Vältä kofeiinia ja nikotiinia.
 4. Vältä alkoholijuomia ennen nukkumaanmenoa.
 5. Vältä raskaita aterioita ja runsasta juomista myöhään illalla.
 6. Jos mahdollista on, vältä lääkkeitä, jotka viivyttävät nukahtamista tai häiritsevät unta.
 7. Älä nuku nokkaunia iltapäivällä enää kello 15 tai sen jälkeen.
 8. Rentoudu ennen nukkumaanmenoa.
 9. Käy lämpimässä suihkussa ennen nukkumaanmenoa.
 10. Makuuhuoneesta pimeä, viileä ja ei teknisiä laitteita sinne.
 11. Ole sopivasti päivänvalossa
 12. Älä makaa vuoteessa valveilla.
Tagit: , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!