Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Minä olen Valonööri

Kirjoitettu 12.02.18
Esseen kirjoittaja:
Kirjapisteet: 4
Kirja: Valonöörit-Sisäisen motivaation käsikirja, Goal Mapping-Käytännön työkirja kuinka toteutat unelmasi
Kirjan kirjoittaja: Frank Martela, Brian Mayne
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Valitsin nämä kirjat lukuun koska molemmat käsittelevät tärkeitä aiheita. Martelan Valonöörit käsittelee sisäistä motivaatiota ja mistä osista ihmisen motivaatio ja hyvinvointi koostuvat. Kirja antaa käytännön esimerkkejä ja tehtäviä, joilla vahvistaa omaa henkistä hyvinvointia.

Maynen Goal Mapping kertoo Goal Mapping työkalusta, jonka avulla pystyy saavuttamaan omia tavoitteitaan. Kirjat ovat yhdessä hyvä paketti motivaatiosta ja sen kehittymisestä, sekä kehittämisestä, unelmista ja tavoitteista.

 

Viime syksy oli minulle jollain tapaa vaikeaa aikaa. Motivaationi Tiimiakatemiaa ja opiskelua kohtaan oli heikompaa kuin koskaan ennen. En tiedä mistä se johtui. Ehkä se vaan kuului prosessiin, että syksystä tuli se heikoin jakso akatemian aikana. Ehkä siinä oli jonkunlaista epävarmuutta tulevaisuutta kohtaan ja kyseenalaistin olemassa oloni tarkoituksen täällä akatemialla. Tällä hetkellä kuitenkin meininki on aivan toinen.  Olen iskussa taas!

Olen huomannut sen, että innostun asioista todella helposti ja lähden mukaan mitä erikoisempiin asioihin ja projekteihin. Siinä tulee sitten helposti vastaan se, että hommat eivät vastanneetkaan odotuksia tai en saa niistä sellaisia kiksejä, kun olisin halunnut. Kaikki lähtee kuitenkin omasta motivaatiosta ja omista tavoitteista. Ei ole järkeä tehdä mitään mikä ei motivoi sinua, halu tehdä lähtee itsestäsi. En tarkoita tällä, ettei pidä tehdä asioita mitkä eivät ole aina niin mielenkiintoisia tai eivät juuri sillä hetkellä tuota tulosta suoraan.

 

Mikä sitte on Valonööri?

”Valonööri on ihminen, jolla on vahva elämänhallinta että vahva elämän arvostus”(Martela, s.273)

Itse ainakin pyrin tulemaan Valonööriksi. Oma elämänhallintani voisi aina olla parempaa mutta tunnen niin että elämänhallintani on ihan hyvällä tasolla. Minulla menee elämässä kaiken kaikkiaan hyvin. Elän tasapainoista elämää ja olen tyytyväinen. Itseni johtamisessa on vielä kuitenkin paljon kehitettävää. Siinä on menty eteenpäin roimasti viime aikoina. Välillä en kuitenkaan ole tyytyväinen siihen mitä saan aikaan. Voisin olla vielä paljon tehokkaampi ja saamana itsestäni kaiken sen potentiaalin irti mitä on irti otettavissa. Välillä menen liikaa mukavuusalueilla. Elämän arvostus on mielestäni kohdallaan. Yritän aina olla positiivinen ja iloinen. Toivottavasti se tarttuu ympärillä oleviin ihmisiinkin. Pyrin aina ajattelemaan miten hyvin asiat loppupeleissä ovat.

 

Sisäisen motivaation neljä perustarvetta ovat

Läheisyys: Tässä ovat mukana kaikki ihmiset, jotka ovat ympärilläsi. Ihminen ei ole koskaan yksin vaan tekemisesi ja olemassa olosi vaikuttaa moniin ihmisiin. Käsitän tämän siten, että tulisi olla hyvä muille ja ainakin ymmärtää se, että itse vaikuttaa muihin. Pitäisi yrittää olla avoin ja kohdata ihminen ihmisenä. On tärkeää, että on sellainen tunne, että kuuluu johonkin yhteisöön ja että tulee arvostetuksi siinä. Se on myös sitä, tuntee kuuluvansa oikeaan yhteisöön, jossa koet olevasi kotona. Minulle akatemia edustaa tällaista yhteisöä. Täällä voin olla oma itseni.

Hyväntekeminen: Auttaminen on tärkeää. Itselleni toisten auttaminen tuottaa suurta mielihyvää. Ihan arjessa voi tehdä pieniä hyviä tekoja, joista tietää, että toinen ilahtuu. Kirjassa puhutaan esimerkiksi hyväntekeväisyydestä. Itse ajattelen sen pieninä hyvinä tekoina. Tähänkin voi muodostaa rutiinit. Pitää vaikka aina ovea toiselle auki, kun mahdollista.

Kyvykkyys: Olemme viime aikoina puhuneet flow-tilasta ja kuinka siihen tulisi pyrkiä. Arjessa pitäisi päästä sellaiseen tilaan jossa haastetta olisi tarpeeksi mutta ei liikaa suhteessa siihen mitä osaan ja mihin minulla aika riittää. Mielestäni tällä hetkellä on hyvä flow päällä.

Vapaaehtoisuus: Tässä kohtaa pitää tuntea itsensä. Pitää kiinnittää huomio omiin innostuksen, kiinnostuksen ja arvostuksen kohteisiin. Itse olen mielestäni aika hyvin kartalla tässä. Ne ovat karkeasti työnteko/työt/opiskelu, henkilökohtainen hyvin vointi ja ihmissuhteet. Kirjan mukaan itsestään oppii parhaiten heittäytymällä uusiin sosiaalisiin ympyröihin.

 

Goal Mapping kaaviossa omia tavoitteitani tulevaisuudessa. Kaikki lähtee päätavoitteesta. Kolme yläpalkkia ovat niitä, että miksi tehdään niitä asioita suuressa kuvassa. Seuraavat neljä palkkia ovat tavoitteita päätavoitteen ympärillä, jotka auttavat pääsemään siihen. Alhaalla oikealla ovat miten palkit. Eli miten päästään kohti tavitteita. Vasemmalla alhaalla ovat ne ihmiset, jotka auttavat minut pääsemään siihen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!