Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Minä valmentajana

Kirjoitettu 08.12.16
Esseen kirjoittaja: Paula Äijänen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Pajaohjaajan käsikirja - Työhön käsiksi
Kirjan kirjoittaja: Jukka Hassinen, Terhi Pitkänen-Nuortimo, Kirsi Kotonen, Jussi Rautalampi
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Olen ollut mukana valmentamassa ja saanut itsekin pitää muutaman valmennuksen. Kävin Tiimimestarit koulutus ohjelman, jossa opetellaan valmentamista. Tiimimestari valmennukseen osallistui ammattillisen koulutuksen opettajia. Valmennuksessa sain virikkeitä omalla ajatukselleni milloin mistäkin. Sain katsoa Tiimiakatemiaa ulkopuolisin silmin.

Olen ollut kiinnostunut valmentamisesta jo jonkun tovin. Se on mielenkiintoista ja innostavaa. Ryhmän, porukan ohjaaminen ja eteenpäin vieminen ja haastaminen antavaa ja opettaa paljon. On tiedettävä missä mennään ja mitä kohti. Valmentajan on osattava pitää ohjat käsissä, mutta antaa valmennettavalle porukalle kuitenkin vapaus tehdä. On mentävä yhdessä kohti tavoitetta, määränpäätä, suurta visiota. Ennen kaikkea valmentajan on tunnettava itsensä. Se on kaikkein tärkeintä. Se on tärkeää työn haussa ja niin se on tärkeää työnteossakin.

Mietin itseäni, itseäni valmentajana, kuinka toimin erilaisissa tilanteissa. Olen kuin sammakko, joka muuttaa lämpötilaansa tarpeen tullen. Osaan muovautua tilanteen niin vaatiessa. Kuitenkin menen kohti yhteistä päämäärää. Olen itse kinesteettinen oppija, joka oppii tekemisen ja kokemisen kautta, siksi Tiimiakatemialla ja valmennuksissa oleminen onkin ollut minulle erittäin toivottua. Tekemisestä minulle jää muisti jälki, jonka myöhemmin reflektoin tai visualisoin sen itselleni paperille. Innostun usein myös uusista asioista ja usein innostan tai ainakin yrittää innostaa muita.

”Innostuja hyppää mukaan yhteisen tavoitteen toteuttamiseen muitta mutkitta.” Jukka Hassinen 2001

Ihmiset ovat minun juttuni, ja se valmentamisessakin eniten innostaa minua. Yksilön onnistumiset, kehittyminen ja tiimin kehittyminen ovat suuria voimavaroja. Minulle tärkeä ajatus on ”Kuinka saan haastettua yksilöitä kohti tulevaisuutta ja omia unelmia”. Vahvuuksiani ovat ihmisläheisyys, ja taito kohda ihminen ihmisenä. Olen avoin, välillä liiankin. Minulla on lapsenmielinen ote tehdä töitä ja myyntiä. Kyselen asiakkailta rohkeasti sellaisia kysymyksiä, jotka minua kiinostavat. Usein kysymysten kautta löydänkin asiakasta kiinnostavan aiheen, josta hän itse haluaakin kertoa enemmän. Dialogin kautta saan paljon aikaiseksi. Sitä olen oppinut hyödyntämään niin valmennuksissa kuin myynti tilanteissa.

Omat kokemukset tuovat uskottavuutta. Tarinat innostavat ja inspiroivat. Kokemusten ja harrastusten kautta on helpompi samaistua ihmisiin ja rakentaa luottamusta. Olen tehnyt ja harrastanut paljon. Minulla on kokemusta erilaisita asiosita, ja usein niiden kautta rakennan luottamusta ja keskustelua. Tiiimiakatemia on antanut paljon perspektiiviä omaan tekemiseen ja ajatteluun.

Valmentaja olen ihmisten lähellä, haluan auttaa ja löytää ratkaisuja. Välillä etsin liikaakin ratkaisuja ongelmiin, jotka eivät kuulu minulle. Kaikkea en voi muutta tai parantaa. Kuitenkaan en halua kääntää selkääni, vaan etsiä ratkaisuja. Olen lapsenmielinen, hiukan tyhmä, mutta hyvällä tavalla. En halua miettiä asioita liian vaikeasti, haluasin mennä yksinkertaisella. Kaikki ei kuitenkaan ole yksinkertaista sen tulen huomaamaan vielä useammin, kun astun työelämään. Tällä hetkellä, näen asiat yksikertaisesti asioina. En osaa edes ajatella sitä byrokratiaa, jota joutuu käsittelemään, jotta saa asiat hoidetuksi! Minä menen yksinkertaisella, se on toimii ihan hyvin. Toimin myös kyseenalaistajana ja haastajana. Miksi me teemme näin?

Uudet asiat ja muutos koetaan usein pelottava. Pelätään muutos, mitä siitä seuraa. Ei tiedetä tulevaa, pelätään epäonnistumista. Uusi ei aina ole pahasta, uusi voi ollakin hyvä asia ja tuoda uutta ajattelua, uusia toimintamalleja tai toimintatapoja. Kaikkea ei tarvitse ottaa käyttöön heti, vaan pieni askel kerrallaan. Rohkeus kokeilla ja oppia uutta.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!