Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Mitä jokaisen johtajan tulisi tietää

Kirjoitettu 11.02.18
Esseen kirjoittaja:
Kirjapisteet: 2
Kirja: Asenne-Mitä jokaisen johtajan tulisi tietää
Kirjan kirjoittaja: John C. Maxwell
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Valitsin tämän kirjan koska kaikki toimintamme täällä tiimiakatemialla on johtamista. Johtamista tarvitaan joka puolella. On projektien johtamista, vertaisjohtamista tiimissä ja itsensä johtamista. Luin tämän kirjan koska johtaminen kiinnostaa ja teoria tietoa tarvitaan.

Tiimissämme on keskusteltu johtamisesta aina. Siitä mitä johtaminen on ja miten johtajuutta tulisi käyttää, on askarruttanut mieltämme akatemian alusta saakka. Johtajuutta on erilaista. Toiset johtavat ihmisiä ja toiset asiaa. Itsekin olen toiminut teamleaderina Wirelle ja se on kyllä haastava pesti. Koen itse olevani ihmisjohtaja. Koen että oma johtamistyylini on se, että johdan esimerkillä ja kannustamisen, sekä hyvän fiiliksen kautta.

Mielestäni tiimissämme ei ole ollut tarpeeksi johtamista oikeastaan koskaan. Toisaalta vertaisten johtaminen on todella vaikeaa, eikä minullakaan ole siihen oikeita vastauksia minkälaista se tulisi olla. Jokainen voi ottaa johtajuutta joka päiväisessä työskentelyssä. Se voi olla hyvinkin pieniä tekoja. Se että ottaa koppia asioista ilman, että kukaan käskee, on johtajuutta. Johtaminen on mielestäni asennetta ja toimintaa. Se että, tekee pyyteettömästi hommia muiden edun eteen, on todella tärkeää.

Olen aloittanut uudessa työpaikassa äskettäin. Tavoitteenani on johtaa omaa tiimiä syksyyn mennessä. Se on kova haaste mutta hyvin todennäköistä. Se tarkoittaa sitä, että minun täytyy hoitaa hommani niin hyvin, jotta saan vastuuta. Johtamisvastuuta voi hyvinkin olla tarjolla jo enne syksyäkin, joten minun täytyy olla siihen valmis.

 

Kirjan mukaan johtajuuteen kuuluu:

  • Kunnioitus
  • Kokemus
  • Tunne-elämän vahvuus
  • Ihmissuhdetaidot
  • Itsekuri

Huippujohtajaksi kehitytään. Ihmisillä voi olla luontaista johtajuutta ja karismaa, jotka auttavat mutta hyväksi johtajaksi tullaan vain opiskelemalla ja kehittymällä käytännössä. Kirja antaa esimerkit neljästä johtajuuskasvun vaiheesta

  1. En tiedä, mitä en tiedä

Tähän kuuluu, ettei uskota itseensä johtajina, eikä osata lähteä sitä kehittämään ja opiskelemaan. Ei osata tunnistetaan omaa johtajuutta ja mahdollisuutta vaikuttaa muihin ihmisiin joka päivä

  1. Tiedän, mitä en tiedä

Menestyvät johtajat ovat oppijoita. Täytyy tajuta, että oppiminen on jatkuva prosessi. Tähän kuuluu se, että luullaan osaavamme mutta kuitenkin tajuamme, ettemme vielä osaa. Tästä alkaa opiskelu.

Mielestäni johtaminen Tiimiakatemialla alkaa yksilöittäin, jostain ensimmäisen ja toisen kohdan välimaastosta. Motivaatiota ja halua löytyy mutta emme vielä tiedä välttämättä mitä johtaminen vaatii. Sitten tajuamme, että enhän minä mitään osaakkaan, vaikka luulin niin. Siitä alkaa sitten opettelu ja opiskelu teorian hankkimisella ja kokeiluja tekemällä.

  1. Kasvan ja tiedän, ja se alkaa näkyä

Tähän kuuluu vahva henkilökohtainen kasvu. Se tulee lukemalla, opiskelemalla ja käymällä seminaareissa. Kaikki vaatii tiukkaa itsekuria ja huomaat tulokset, kun jaksat tehdä töitä kärsivällisesti.

  1. Minä vain etenen oppiman varassa

Johtaminen tulee automaattisesti päivittäin. Tiedät mitä prosessi vaatii ja olet valmis maksamaan hinnan siitä. Tiedät siis mitä tehtävä vaatii ja osaat toimia sen mukaan. Jakaa vastuuta ja kouluttaa muita.

Eli kiteytettynä johtajaksi ei synnytä vaan se tulee kovalla työllä.

 

Hyvä johtaja osaa laittaa asioita tärkeysjärjestykseen. Hän osaa,

Arvioi: Vaatimukset, vastine, palkitsevuus

Poista tarpeeton: mitä sellaista teen, minkä joku muu voi tehdä. Eli tässä hyvä delegointi taito

Harkitse: Mitkä ovat keskeisiä asioita tässä kuussa ja tulevaisuudessa. On tärkeää hahmottaa tulevaisuus ja kokonaisuudet mistä se koostuu. Liika työ lamauttaa, jos et hahmota kokonaisuutta ja järjestystä, missä asiat tulee hoitaa.

Itse olen huomannut, että opintojen kirjaukset ovat ahdistanee minua viime aikoina. Opintojen kirjaukset tuntuvat kokonaisuutena todella isolta työmaalta. Sitä ne ovatkin, mutta kun ne jakaa pienempiin osiin, niin on helpompi hahmottaa mitä pitää tehdä, missäkin järjestyksessä. Näin ne ovat myöskin tehdä.