Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Mitä on yrityksen taloushallinto?

Kirjoitettu 22.02.21
Esseen kirjoittaja: Roosa Tiainen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Mitä on yrityksen taloushallinto?
Kirjan kirjoittaja: Juha Kinnunen, Erkki K. Laitinen, Teija Laitinen, Jarmo Leppiniemi, Vesa Puttonen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tämä kirja oli suorastaan lyhyt ja ytimekäs. Sivuja oli 155 ja silti minulla meni melkein puoli vuotta lukea tämä. Olen tullut siihen tulokseen omalla kohdallani, että talouteen liittyviä kirjoja pitää lukea rauhassa ja antaa aikaa opitulle. Samalla voisi ja olen lukenutkin rinnalla jotain muuta kevyempää kirjaa.

Talouden asiat ovat olleet minulle aina haastavia, VARSINKIN VEROT! Minun pitää monta kertaa toistaa jo toistettuja asioita niin silloin ne jopa voivat jäädä mieleen. Silti minua kiinnostaa hurjasti talous ja olla talouspäällikkönä Cleveralla. Jos teistä joku on lukenut edellisen esseeni, missä vuodatin ajatuksiani Cleveran talouspäällikkyydestä ja siitä, kuinka haastavaa ja kuluttavaa se on tällä hetkellä. Se pitää edelleen paikkaansa, mutta en halua luovuttaa, koska perkele minähän hoidan sen pestin.

Vaikka talous on minulle haastavaa niin sen on ihan älyttömän mielenkiintoista. Minulla on niin suuri palo oppia siitä koko ajan lisää. Se siinä varmaan juuri kiinnostaakin niin paljon, kun se on haastavaa itselle. Nyt lisää näistä haasteellisista opeista.

 

Laskentatoimen perinteiset menetelmät eivät enää yksin riitä

Tämähän on sellainen asia, mikä on ollut jo pitkään tiedossa, ja talouspäällikön toimikuva on muuttunut paljon. Meilläkin koko Clevera osallistuu budjetin tulkitsemiseen ja ylipäätänsä seurailee sitä samanlailla kuin minä. Tai ainakin on mahdollisuus seurata. Ainakin olen jossain firmoissa kuullut, kuinka toimitusjohtaja on ainut, joka on tietoinen yrityksen numeroista. Minä yritän kovasti meidän yrityksessämme luoda sellaisen kulttuurin, että minä tai taloustiimimme ei ole sellainen laskutusnappula vaan meillä on ohjat käsissä johtaa toimintaa ja varmistaa, että tiimi osaa ainakin niitä perusjuttuja. Tarkoitus on myös pyrkiä pitämään taloustreeni viikkoja, missä olisi aiheena vain talous, missä pääsisi vielä konkreettisemmin tuomaan tietoa myös tiimille.

Pyrin talouspäällikkönä myös koko ajan kehittämään omaa toimintaani ja luomaan laadukkaita laskelmia ja tietoja yrityksemme tilanteesta. Pyrin poistamaan huonoja tapoja tai parantamaan niitä. Kuuntelen myös toisten toiveita. En nimittäin todellakaan usko, että kaikki tapani olisi vain oikea tapa toimia, jos ottaa esimerkiksi, vaikka investoinnit. Olen oppinut jo ihan pienestä pitäen huolehtimaan rahasta ja siitä, kuinka sitä ei tuhlattaisi mihin vain. Rahaa olisi hyvä jäädä aina pahan päivän varalle. Tiimini ei ole ihan tätä mieltä ja ymmärrän sen hyvin. Minun ajattelutapani ei kannusta niihin kuuluisiin rohkeisiin kokeiluihin. Olen painottanut tiimille, että sijoituksia varten täytyy luoda budjetti, jotta pystytään selvittämään, onko mahdollista saada sijoituksella katetta. Tämä meinaa olla todella vaikeaa yksilöille, mutta koen tarvitsevani niitä paljon. Uskon myös, että loppu peleissä tiimi kaipaa niitä myös, jos joku haluaa sijoittaa suuria määriä rahaan johonkin projektiin. Johtoryhmässä lopulta otimme ohjat käsiimme, koska eihän meidän tilanteemme nytkään ole hyvä taloudellisesti, vaikka olemme olleet tarkkoja rahan kanssa. Johtoryhmän avustuksella olemme luoneet taloustiimin kanssa uuden investointilaskelman, mikä kannustaisi rohkeisiin kokeiluihin. Tarkoitus on myös säästää mymmiä varten, mutta sen päätöksen teemme tällä viikolla, otammeko projekteista tulleista myynneistä osuuden vai suoraan kassasta.

 

Cleveran investointilaskelma

Kassa                            +

Kulut                              –

3 kk puskurirahasto        –

Myyntien alv_____         –

Investointiraha             =

                   10 % yksilön investointiosuus =

 

Kirjassa oli laskelmia investointilaskelmia varten, mutta siellä oli käytetty apuna korkokantaa, ja rahan arvon muutosta niin en koe, että sellainen laskelma olisi validi meille, koska olemme niin lyhytaikainen yritys. Vaikkakin, mistä sitä tietää kuinka paljon tämä maailman tilanne vaikuttaa rahamme arvoon.

 

Talouspäällikkö ja myyntipäällikkö/asiakkuuspäällikkö

Monesti minulle tulee tunne, että näiden roolit ja työtehtävät sekoitetaan usein. Itse koen, että minun täytyy tuottaa dataa siitä, mitä liikettä meidän yrityksemme rahavirrassa on käynyt ja ennustaa myös tulevaa myyntiä. Minun tehtäväni ei mielestäni ole keksiä sitä, mistä saamme asiakkaita ja eikä suoraan sanottuna se, että saisin ihmiset innostumaan projekteista. Periaatteessa kuulostaa väärältä, kun sanon noin, mutta niin asian vähän koen. Tiedostan sen, että minun täytyisi tehdä vieläkin enemmän yhteistyötä Cleveran asiakkuuspäällikön kanssa. Meidän työmme ja ajatuksemme pitäisi mennä limittäin.

Tämä kuvio auttaisi minua ja asiakkuuspäällikköämme mittaamaan suoritustamme ja tukeakseen tavoitteisiin pääsyssä. Tajusin myös sen, että tämä voisi auttaa koko johtoryhmää. Voisimme panostaa kirjaimellisesti yrityksen strategiseen johtamiseen.

Taloudelliset mittarit mittaavat yrityksen talousprosessin suorituskykyä, esimerkiksi kannattavuutta tai maksuvalmiutta.

Ei-taloudelliset mittarit mittaavat taas reaaliprosessin suorituskykyä, kuten asiakkaiden tyytyväisyyttä tuotteisiin ja työntekijöiden motivaatioon.

Määrälliset ja laadulliset mittarit eroavat toisistaan niin, että määrälliset ovat esimerkiksi tilinpäätöstunnusluvut ja laadulliset mittarit ovat esimerkiksi asiakkaiden mielipiteet yrityksen tuotteista.

Olisi mahtavaa, jos saisimme kerättyä asiakkailtamme tietoa siitä kuinka tyytyväisiä ovat palveluumme niin voisimme luoda kattavampia raportteja tiimillemme numeroiden kera.

 

Voisimme myös taloustiimin kanssa seuraavan kerran mitata yksilöiden suorituskykyä, ja sitä kuinka se näkyy liikevaihtona. Tämä kuuluu myös yrityksen strategiseen johtamiseen. Nimittäin tällä hetkellä mietin sitä, kun monella meistä on kalenterit täynnä, mutta se ei näy kassassa. Meidän kassamme ei ole läheskään tursuamassa yli. Milloin se sopiva paine tulee heivata muut menot hiivattiin ja mennä pudottamaan niitä lumia, kun sellainen markkinarako olisi nyt tarjolla. Meidän täytyisi tiimissä suoraan sanottuna päättää yhdessä ketkä sinne menee ja tyhjentää kalenterit ja ketkä auttaa siinä, kun niillä ihmisillä hommat venyvät tuleville viikoille. Meidän tiimissämme ei löydy sitä heittäytymistä tällaiseen. Ehkä sitten kuin tilillä on enää vain muutama sentti.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!