Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Miten johtaa ihmistä – 102 ohjetta esimiehelle

Kirjoitettu 04.01.21
Esseen kirjoittaja: Alek Korpinen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Miten johtaa ihmistä – 102 ohjetta esimiehelle
Kirjan kirjoittaja: Pekka Järventie
Kategoriat: 1. Oppiminen, 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut, 4. Johtaminen, 4.3. Johtamisen ja organisaation kehittämisen työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Miten johtaa ihmistä – 102 ohjetta esimiehelle

 

Kirja on julkaistu tänä vuonna (2020) eikä kukaan ole tainnut ehtiä tätä vielä reflektoida. Kirjasta en ollut kuullut ikinä mitään enkä tiennyt minkälainen kirja on kyseessä. kirja sisältää esimiestyön tärkeimmät nyrkkisäännöt, johtamisen perusperiaatteet, jotka ovat muuttumattomia. Ne auttavat esimiestä onnistumaan ihmisen johtamisessa ja herättävät tarkastelemaan omaa esimiesroolia ja siinä onnistumista.

Kirjaa suositellaan yleisesti kaikille esimiestyön tekijöille, tiiminvetäjille, johtajille ja johtotehtäviin aikoville. Kirja sopii myös hyvin moniin johtamiskoulutuksiin kurssikirjaksi, jossa esitellään keskeisiä ihmisten johtamisen periaatteita.

Kirjan kirjoittaja Pekka Järvinen on arvostettu organisaatiopsykologi, psykologian lisensiaatti ja ryhmäpsykoanalyytikko. Hänellä on pitkä käytännön kokemus yritysten ja julkisen hallinnon esimiesten ja työyhteisöjen koulutuksesta ja konsultoinnista erilaisissa muutos-, kehittämis- ja konfliktitilanteissa. Järvisen kirjat ovat esimiestyön bestsellereitä.

 

Kirja on mielestäni todella helppo lukuinen koska yhdellä aukeamalla avattiin aina yhtä ohjetta. Kirjan ohjeet oli otsikoitu todella hyvillä lauseilla ja ne herätti heti mielenkiinnon ohjeen lukemiseen. Muutama otsikoinnin esimerkki:

 

Luku 19. Kun kissa on poissa, hiiret hyppivät pöydillä

Luku 45. Sen sijaan, että aukaiset suusi, aukaise silmäsi.

Luku 72. Anna miehelle kala ja ruoki hänet päiväksi. Opeta miestä kalastamaan ja ruoki hänet loppuelämäksi.

Luku 83. Pahinta, mitä yritykselle voi tapahtua, on, että se menestyy.

 

 

Esimerkkejä johtajalle

 

-Mitä useampi kokki sen huonompi soppa.

 

Tiimeissä pitää korostaa johtoryhmää, vastuita ja rooleja usein ja selkeästi. Jos kaikki tekevät kaikkea ja kaikki vastaavat kaikesta, silloin kukaan ei tee mitään eikä kukaan vastaa mistään. Jos roolitus jää puutteelliseksi, vaikeudet ilmenevät viimeistään ongelmatilanteissa, kun kukaan ei halua tai uskalla ottaa johtajuudesta vastuuta.

 

-Olet osa toisten ilmapiiriä.

 

Tiimeissä viihtymiseen vaikuttaa kaikkien tiimiläisten olemine ja tekeminen. Jos joku käyttäytyy epäystävällisesti, tahdittomasti tai räplää kännykkää palavereissa, se herättää muissa kielteisiä tuntemuksia. Kaikille hyvät käytöstavat eivät ole itsestäänselvyys ja heidän tulee oppia se tiimin arjessa. Esim myöhästely vaikuttaa muiden työhön ja häiritsee tehokasta toimintaa. Johtajan on tärkeä luoda yhteiset pelisäännöt hyvään ja ammatilliseen käytökseen. Johtajan tulee huomauttaa jos sääntöjä ei noudateta ja saamaan muut oppimaan virheistään.

 

-Työ laajenee, kunnes se täyttää kaiken sen ajan, joka on käytettävissä sen toteuttamiseen.

 

Tehtävien tekemiseen menee yleensä siihen varattu aika, ei sen enempää eikä vähempää. Tehokkaan toiminnan näkökulmasta johtajan on tärkeä määritellä tehtävien ja palaverien aikarajat riittävän tiukoiksi. Tämä takaa johtajan ja koko tiimin tuloksellisen ajankäytön ja minimoi energia hukkaamisen turhanpäiväisiin asioihin.

 

 

 

Käytäntöön?

 

Haluan tuoda kirjasta oppeja tiimillemme (Sawake) ja saada niiden kautta perusasiat kuntoon. Uuden johtoryhmän pitää selkeämmin tuoda esille tiimin johtajuus ja pistää koko kaikki hommiin. Keskitymme jatkossa käytöstapojen ylläpitämiseen ja vaatimiseen. Itse pyrin parantamaan aikataulutusta ja asettamaan enemmän deadlineja, jotta asiat tulee hoidettua nopeammin ja saa siirryttyä eteenpäin.

 

 

Lopuksi

 

Kun palaan kirjaan uudelleen, nousee eri ohjeet esille ja kirjasta on paljon hyötyä pidemmällä tähtäimellä. Kirjaa on helppo suositella niille, jotka haluavat ottaa johtoroolia ja löytää hyviä huomioita tekemiseen.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!