Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Ongelmia_ratkaiseva_esimies

Miten Innomo saadaan sitoutumaan tiimisopimukseen?

Kirjoitettu 30.10.12
Esseen kirjoittaja: Suvi Marjanen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Ongelmia ratkaiseva esimies
Kirjan kirjoittaja: Havunen, Risto & Lavikkala, Anna
Kategoriat: 4.2. Johjajan / valmentajan taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Teimme Innomon kanssa toisen vuoden syksyllä hienon tiimisopimuksen. Sopimus tehtiin täydessä yhteisymmärryksessä ja jokainen sitoutui allekirjoituksellaan noudattamaan sopimusta. Siitä on nyt pari kuukautta aikaa.

Me, osuuskunta Innomo, teemme kuukaudessa vähintään:

52 asiakaskäyntiä

65 kirjapistettä

2080 työtuntia

32 ristipölytyspistettä

100 % osallistuminen tiimin ja Tiimiakatemian yhteisiin tapahtumiin

100 % yhteiskassa

Työt yhdessä hauskuutta unohtamatta

 

Sovimme yhdessä, että kellekään ei makseta palkkoja, ellei tiimisopimuksessa yhdessä sovittuihin tavoitteisiin päästä. Palkanmaksutilanne katsotaan siis joka kuukausi uudestaan. Seuranta tapahtuu joka kuukauden puolivälissä Innomon kuukautisissa.

Sopimuksen allekirjoittamisesta on noin kaksi kuukautta. Ensimmäisenä kuuna emme päässeet tavoitteisiimme. Oikeastaan kaikki tavoitteet menivät aivan päin prinkkalaa.

Nyt tiimisopimuksen toisena kuukautena parannusta on tapahtunut, mutta silti asiakaskäyntilukema taitaa olla ainoa, johon pääsemme tiiminä.

Nyt siis pohdinkin, miten saamme korjattua tilannetta Innomossa. Apuna siihen käytin kirjaa Ongelmia ratkaiseva esimies.

Kirjassa käytiin läpi konfliktin eri vaiheet. Innomossa onkin nyt konflikti: osa innomolaisista (surullista kyllä, mutta toistaiseksi vielä yksi ainoa henkilö) pystyy tekemään tiimisopimuksessa vaaditut tehtävät omalta osaltaan ja loput eivät pääse tavoitteisiin.

Henkilö, joka pääsee tavoitteisiin, on jo turhautunut toimintaan. Hän on monesti yrittänyt löytää ratkaisuja tilanteen korjaamiseksi. Keinoja eikä kiinnostusta tiimiltä ole löytynyt ratkaisumallien löytämiseen.

Konfliktin vaiheet:

1. Palokuntavaihe
– oman näkökulman pönkittäminen tyypillistä
– väärinymmärryksiä
– torjutaan palo ja estetään leviäminen

2. Ihmissuhdevaihe
-syyttelyä: mahdollisen ratkaisun sijaan etsitään syyllistä

3. Patologinen vaihe
– pyritään vain poistamaan ongelma

Innomo on mielestäni tällä hetkellä palokuntavaiheessa.

Ratkaisu palokuntavaiheen konfliktiin Innomon tiimisopimuksen ongelmassa:

1. Reagoi heti & täsmennä

 • Mikä on ongelma?

Ongelma on se, että innomolaiset eivät sitoudu tiimisopimukseen sataprosenttisesti. Sopimusta ei noudateta: liian vähän työtunteja, liian vähän ristipölytyksiä, liian vähän kirjapisteitä ja niin edelleen.

 • Keitä se koskee?

Tällä hetkellä vain yksi Innomon jäsen on pysynyt tavoitteissa omalta osaltaan. Ongelma koskee kuitenkin koko Innomoa, sillä tavoitteet on tehty koko tiimin yhteisiksi tavoitteiksi. Vaikka vain yksi lusmuilisi, koko Innomo epäonnistuu.

 • Miten se häiritsee työsuorituksia?

Jos joku ei hoida omaa tonttiaan kuntoon, se syö motivaatiota myös muilta. Esimerkiksi, jos joku ei tee riittävästi työtunteja, ja joku toinen taas tekee, työtunnit kunnolla hoitavalla voi tulla tunne, että ”ei munkaan tarvii tehdä mitään, jos toikaan ei tee”. Olen myös havainnut, että tiimisopimuksen rikkomisella on syyllistämisen ilmapiiriä kasvattava vaikutus. Ajatellaan, että henkilö on kotona lusmuamassa, vaikka hän olisi ihan oikeasti sairas.

 • Miten ongelmaa on yritetty ratkaista?

Ongelmaa on yritetty ratkaista monella tavoin. On kyselty toisilta työtuntien perään. On järjestetty yhteisiä lukupiirejä, joihin kaikki voivat tulla.  On sanottu kaverille, että hei, kävisit ristipölyttämässä.

 • Onko ongelmaan jo ratkaisuehdotuksia?

Uskon, että ensimmäinen askeleen ratkaisemiseksi on ongelman saattaminen koko tiimin tietoituuteen. Haluan saada Innomosta pois asenteen, jonka mukaan ei ole pakko tehdä mitään, koska kukaan muukaan ei tee mitään. Teot vaativat jokaiselta heräämistä tilanteeseen. Jos jokaisen motivaatio tiimisopimukseen sitoutumisesta saadaan herätettyä, tavoitteisiin varmasti päästään.

2. Suhteuta ongelma toiminnan tavoitteisiin

Innomo haluaa tammikuussa Keniaan. Matkan edellytyksenä on, että jokainen on saanut opinnot kirjattua ajallaan. Innomon pitää myös saada 30 000 euroa liikevaihtoa, ennen kuin matkaan voidaan lähteä.

Jos emme sitoudu tiimisopimukseen, tunneista tulee vajausta ja tämä vaikuttaa automaattisesti ansaintamahdollisuuksiimme. Myöskin jos kirjapisteet kusevat, opintoja ei saada kirjattua ajoissa ja se on heippa vaan Kenian lennolle.

Sitten pitää tehdä päätös: haluammeko muuttaa toimintatapojamme? Haluammeko Keniaan?

Miten voimme muuttaa tilannetta omilla toimintatavoillamme?

3. Anna kaikille mahdollisuus tulla kuulluksi

Kaikki, jokaikinen innomolainen pitää ottaa muutosprosessin muovaamisvaiheeseen mukaan. Siksipä käynkin tämän teorian treeneissä läpi seuraavien Innomon kuukautisten yhteydessä (tai jos aika ei riitä, niin niitä seuraavissa treeneissä). Silloin jokainen saa sanoa oman mielipiteensä ratkaisuun pääsemiseksi.

4. Ratkaisuehdotukset työn kehittämisen kautta

Innomon pitää yhdessä täsmentää tavoitteet. Kaikilla pitää olla kirkkaana mielessä sekä päämäärä, että yhteiset pelisäännöt. Eli tässä tapauksessa porkkanana toimii Kenian matka, myöhemmin kuukausittaiset palkkapäivät. Jos tiimisopimus ei toteudu, palkasta on turha haaveilla.

Innomon pitää yhdessä miettiä, mitkä toimenpiteet tehdään tiiminä.

Meidän pitää yhdessä miettiä

 1. mihin toimenpiteisiin ryhdymme
 2. mitä tehdään eri tavoin kuin ennen
 3. mitä emme muuta, mikä on tärkeää säilyttää

5. Yhteinen toimintasuunnitelma

Viimeisessä vaiheessa yhteinen toimintasuunnitelma dokumentoidaan paperille ja sovitaan yhdessä, miten seuranta tapahtuu.

Uskon, että kun käymme tämän teorian treeneissä yhdessä läpi, jokaisessa herää ajatus, että jotain omassa toiminnassa pitää muuttua.

 

Vaikeat ihmistyypit

Toinen hyvä koppi kirjasta oli vaikeat ihmistyypit. On olemassa neljänlaisia vaikeita ihmisiä:

1. Besserwisserit

 • tietää kaiken
 • osaa tehdä kaiken paremmin itse

Ainakaan pahoja besserwissereitä ei Innomosta mielestäni löydy. Toki pieniä piirteitä on silloin tällöin havaittavissa, mutta mielestäni ne eivät riko Innomoa.

2. Ylisuorittajat

 • tekee liikaa töitä
 • on kokoajan tavoitettavissa

Innomosta löytyy muutamia ylisuorittajia, mutta he ovat tiedostaneet ongelman ja hakevat siihen apua.

3. Alisuoriutujat

 • ei tee tarpeeksi töitä

Näitä Innomosta tuntuu löytyvän. Kaikki eivät edes yritä tehdä parhaansa mukaan hommia.

4. Riidankylväjät

 • työyhteisön myrkyttäjä

Innomosta ei löydy riidankylväjiä, onneksi.

Innomon tiimisopimus vaikuttaa sekä yli- että ylisuorittajien toimintaan, sillä periaatteessa kaikilla pitäisi olla sama tuntimäärä. Innomossa ylisuorittajat ovat hienosti hoksanneet ongelmansa, ja etsivät ratkaisuja, joiden avulla he voivat vähentää työtaakkaansa. Koen, että alisuoriutujat ovat Innomossa enemmänkin ongelma. Uskon, että kun käymme tämän palokuntavaiheen konfliktin ratkaisumallin läpi yhdessä treeneissä herää hyvää keskustelua siitä, mitä toisilta voi odottaa. Löydämme varmasti myös yhdessä syitä ja ratkaisuja, miten voimme tukea alisuoriutujia haluamaan parempaa tulosta.

Tagit: , , , , , , , ,