Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa

Kirjoitettu 25.01.18
Esseen kirjoittaja: Anne Palmu
Kirjapisteet: 2
Kirja: Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa
Kirjan kirjoittaja: Dale Carnegie
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dale Carnegien kirjan nimi, Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa, tuntui itsestäni ensi alkuun luotaantyöntävältä. Koska olin kuullut kirjasta paljon kehuja ja se tuli vastaani äänikirjamuodossa, annoin sille kuitenkin mahdollisuuden ja yllätyin hyvin, hyvin positiivisesti. Nimestään huolimatta kirjaa ei ole suunnattu (ainoastaan) vallanahneille bisnesihmisille vaan se sopii ja sen tulisi kuulua ihan jokaisen kansalaisen lukemistoon. Kirja antaa inhimillisiä vinkkejä ihmistenväliseen kanssakäymiseen kaikilla elämän osa-alueilla. Positiiviset vibat vallitsevat koko kirjan ajan ja ”kolahduksia” tapahtui useissa eri kohdissa, joista mainitsen merkittävimmät.

Osa 1: Ihmisten käsittelyn perusmenetelmät eli miten saat tahtosi läpi

 • Älä arvostele, tuomitse tai valita

Valittaminen saa vastapuolen puolustuskannalle ja tekee tämän helposti katkeraksi. Kun vastapuoli on puolustuskannalla, pysyviä muutoksia haluttuun suuntaan ei voida saada aikaan. Puolustautuminen on ihan vaistomainen reaktio kiistatilanteisiin, jotka syntyvät takuuvarmasti ”tylyttämällä” vastapuolen työpanosta tai käytöstä. Itsekin olen huomannut, että jos joku tulee voimakkaan negatiiviseen sävyyn esittämään jotain asiaa, itse asia unohtuu ja tilalle astuu ärtymys, joka kohdistuu vastapuolen tapaan esittää asia. Siinä sitten helposti takerrutaan lillukan varsiin, kun toisen koko habitus alkaa pikkuhiljaa ottaa pannuun.

 • Herätä toisessa innokas halu

Tämä tapahtuu yksinkertaisesti sillä tavalla, että mietitään mitä vastapuoli ehdotuksesta hyötyy sen sijaan, että mitään mitä itse hyödymme. Tähän viitattiinkin vähän aikaa sitten treeneissämme, jolloin projektipäällikkyyden kerrottiin tuovan hyödyllistä kokemusta niille, joiden oppisopimukseen oli kirjattu kiinnostusta johtajuuteen. Tämä sai osan ihmisistä miettimään asiaa uudelleen ja ilmoittamaan halukkuutensa projektipäällikön rooliin. Tiimien keskuudessa projekteja osataan tarjota ”porkkana edellä”, mutta välillä tehokkainta on korostaa henkisen pääoman kasvua ja projektista saatavaa oppia rahallisen korvauksen sijaan.

Osa 2: Kuusi tapaa saada ihmiset pitämään sinusta

 • Ole aidosti kiinnostunut muista
 • Hymyile
 • Muista, että nimi on ihmiselle tärkein kaikilla kielillä
 • Ole hyvä kuuntelija. Rohkaise toisia puhumaan itsestään
 • Puhu toisia kiinnostavista asioista
 • Saa toinen tuntemaan itsensä tärkeäksi ja tee se vilpittömästi

Kaikki kuusi tapaa nivoutuvat tiukasti yhteen: Jos olet aidosti kiinnostunut muista, osaat myös kuunnella ja kun osaat kuunnella ja olla läsnä keskustelutilanteissa, mieleesi jää keskustelukumppanin nimi sekä ainakin suurin osa asioista, jotka hän sinulle kertoo. Jos osaat kuunnella ja olet aidosti kiinnostunut vastapuolesta, saat tietää mistä hän on kiinnostunut ja pystyt puhumaan näistä asioista tai ainakin kuuntelemaan tarkkaavaisesti, jos se ei ole ominta osaamisaluettasi. Nämä kaikki asiat yhteensä aikaansaavat sen, että vastapuoli tuntee itsensä tärkeäksi.

Vastapuolen nimen muistamisen tärkeys on tietysti hyvä tiedostaa etukäteen, jotta osaa rekisteröidä sen heti keskustelun alussa. Käyntikortit tietysti jeesaavat tässä asiassa. Käyntikortit eivät kuitenkaan auta siinä tilanteessa, kun pitää muistaa asiat, jotka henkilö on kertonut. Siinä tepsii ainoastaan aito läsnäolo. Kokemuksestakin osaan sanoa, että se tekee vaikutuksen, kun joku jonka kanssa harvoin juttelee, muistaa seuraavalla juttelukerralla täsmälleen mitä edellisellä kerralla on puhuttu ja osaa kysyä jotain ajankohtaista, kuten miten ”koulu on lähtenyt sujumaan” tai ”mitä lapselle kuuluu” ja muistaa vielä lapsen nimenkin. Tässä kohdassa itselläni on hurjasti parannettavaa. En tiedä onko kyse läsnäolosta (tai –olemattomuudesta) vai lahosta päästä, mutta en millään muista ihmisten nimiä ja saatan kysyä kolme kertaa samalta ihmiseltä missä hän asuukaan. Toisaalta kirjassakin mainitaan, että nimien muistamiseen voi keksiä muistisääntöjä tai vaikka kirjoittaa ylös heti keskustelun jälkeen. Ns. tärkeilläkin ihmisillä kyse voi olla siis päätöksestä ja halusta muistaa nimi, eikä mistään skillistä. Tässä kohtaa tuleekin mieleen Brian Tracyn No Excuses -kirja, jossa sanotaan, että menestymiseen johtaa mieluummin päätös kuin taidot. Eli se, että tiedostaa tilanteen ja päämäärän ja alkaa systemaattisesti kulkea siihen suuntaan. Mutta siitä taas enemmän toisessa esseessä.

Kohdassa kuusi tarkoitetaan myös henkilöitä, joiden kanssa kohdataan lyhyesti pitkin päivää; on ystävällistä kiittää lounaspaikan työntekijöitä ripeästä palvelusta tai herkullisesta lounaasta. Tällä saattaa myös taata itselleen hieman parempaa palvelua ja jopa isomman annoksen. Toisaalta kirjoittaja sanoo, ettei ole ystävällinen siksi, että haluasi jotain, vaan siksi, että pieni sana voi pelastaa toisen päivän. Kirjassa kehotetaan käyttämään työntekijän etunimeä, mikäli se on nimikyltissä mainittu. Toisaalta olen Itse työskennellyt muutamassa eri tyyppisessä myymälässä ja kokenut hieman oudoksi, jos asiakas on käyttänyt nimeäni varsinkaan, kun en tiedä asiakkaan nimeä. Tässä kohdassa täytyy muistaa, että kirja on kirjoitettu vuonna 1936, jolloin ei ollut H&M-ketjua (se perustettiin vasta 1947).

Hymyileminen on itsestäänselvyys, joka silti unohtuu helposti. Itse hymyilen kaupoissa asioidessani, mutta en bussiin astuessani. En tiedä mistä se johtuu. Ehkä siitä, että bussikuskitkaan eivät koskaan hymyile. Tervehdin kyllä aina ja katson silmiin, sillä ärsyynnyn itse asiakkaista, jotka eivät katso silmiin. Niitä on yllättävän paljon! Aikuisia ihmisiä, jotka eivät katso silmiin kassa-asioinnin missään vaiheessa. Teineille se suotakoon, mutta aikuisten pitäisi osata paremmin.

Osa 3: Kuinka saat toiset omalle kannallesi

 • Ainoa keino väittelyn voittamiseksi on välttää sitä

Aivan mahtava oivallus. Olin ensin, että täh, mutta seuraava virke valaisi asiaa: ”Jos väittelet, jankutat ja panet vastaan, voit joskus jäädä voitolle; mutta voittokin on tyhjä, koska et milloinkaan pysty voittamaan puolellesi vastustajan suosiota.” Niin, mikä todellinen voitto sitten onkaan. Väittelyn voi voittaa, mutta vastapuolelle jää varmasti fiilis, että onpa ärsyttävä tyyppi. Kehittävämpää on keskittyä ensimmäisenä asioihin, joista molemmat puolet ovat samaa mieltä. Se tekee tilanteesta positiivisemman alustan neuvotteluille, jotka koskevat niitä asioita, joissa on erimielisyyksiä.

Kirjassa neuvotaan olemaan luottamatta ensimmäiseen vaistomaiseen reaktioon, sillä kiistatilanteissa ensimmäinen luonnollinen reaktio on asettuminen puolustuskannalle, kuten jo 1-osan 1-kohdassa oli puhe. Kannattaa pysyä tyynenä ja tarkkailla ensireaktioita, sillä se saattaa olla huonoin reaktio, ei paras. Puolustuskannalta on hankalaa poistua. Tässä täytyy olla aikamoinen zen-munkki, jotta saa pidettyä itsensä rauhallisena; kiistatilanteet etenevät usein niin nopeasti, ettei monikaan malta tehdä kovin syvällisiä pohdintoja ennen kuin kommentit ovat jo ilmoilla ja on jo liian myöhäistä.

 • Jos olet väärässä, myönnä se heti ja painokkaasti

Selittely siinä vaiheessa, kun huomaa olleensa väärässä vie tilanteen vain huonompaan suuntaan. Tiimiakatemia kirjan esseessä oli puhetta siitä, että selittely ja syyn siirtäminen muille vie mahdollisuuden ottaa oppia omista virheistä. Myönnä reilusti olleesi väärässä ja voit saada samalla tärkeää oppia jatkoa ajatellen.

 • Anna toisen pitää huoli puhumisesta

Kyse ei ollut pelkästään kuuntelemisen tärkeydestä vaan tilanteen rentouttamisesta niin, että rohkaisee vastapuolta puhumaan jostain itselleen tärkeästä asiasta. Työhaastatteluesimerkissä työnhakija oli ottanut selville työnantajan faktoja ja muutamalla kysymyksellä saanut työnantajan kertomaan yrityksensä alkutaipaleesta. Ihmiset kertovat mielellään itsestään ja sama pätee yrittäjiin. Työnantajalle tulee hyvä fiilis ja varmasti positiiviset vibat kiinnostuneesta hakijasta, jolla on taustatiedot hallussa.

 • Yritä vilpittömästi katsella asioita toisen näkökannalta
 • Suhtaudu myötätuntoisesti toisen ajatuksiin ja tuntemuksiin

Nämä kaksi kohtaa liittyvät voimakkaasti toisiinsa. Lukuisat ristiriidat niin kotona, työssä kuin koulussakin olisivat vältettävissä, jos nähtäisiin hieman vaivaa yrittämällä asettua toisen asemaan. Muistettaisiin, että harva ihminen tekee asioita ilkeyttään vaan kyse on useammin ajattelemattomuudesta, väsymyksestä, nälästä tai jostain muusta vastaavasta. Ihmisten elämäntilanteet ja haasteet yksityiselämässä saattavat heijastua päivittäiseen käyttäytymiseen ja koska ikinä ei voi olla varma vaikuttimista käyttäytymisen taustalla, varminta olisi hengittää rauhallisesti ja yrittää torjua tunteiden kuumeneminen.

 • Esitä haaste

Alaisten ja työkavereiden innostaminen saattaa onnistua järjestämällä kilpailutilanteen eri osastojen, toimipisteiden tai, Akatemian tapauksessa, tiimien välille. Samalla periaatteella toimivat myyntikilpailut, joissa parhaiten ansioitunut henkilö tai tiimi vastaanottaa jonkun palkinnon. En osaa sanoa onko tiimien välinen kilpailuasetelma antanut meidän tiimille lisäpotkua, ehkä ei kuitenkaan. Kilpailun vaikutus motivaatiotekijänä riippuu varmasti paljon ihmisten persoonasta ja kuinka inspiroivana he kilpailemista pitävät. Uskoisin silti, että tiivis ryhmähenki saattaa nostattaa koko ryhmän kilpailuviettiä mukaan lukien myös vähemmän kilpailuhenkiset yksilöt.

Dale Carnegiesta tuli mielenkiintoinen fakta vastaan: hänen alkuperäinen sukunimensä oli Carnagey, jonka hän 1922 34:n vuoden iässä vaihtoi Carnegieksi, kuuluisan amerikkalaisen bisnesmiehen Andrew Carnegien mukaan. Bisnesmies Carnegie oli skotlantilaista syntyperää ja kuollut kolmea vuotta aikaisemmin. Dale myös tiettävästi esiintyi Carnegie Hall -konserttitalossa, joka oli Andrew Carnegien rakennuttama. Tuo kertoo hieman erikoista kieltä herran itsensä aitoudesta, vaihtaa nyt nimensä samaksi kuin maankuululla teollisuusporholla ja esiintyä samannimisessä konserttisalissa! Ottaen vielä huomioon, että kyseinen sukunimi oli Skotlannista ja Dale itse Missourista, Pohjois-Amerikasta. Niin tai näin, Miten saat ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa on vaikuttava kirja, jonka jokaisen olisi hyvä lukea ammatista, iästä tai elämäntilanteesta riippumatta.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!