Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Munkki, joka myi ferrarinsa

Kirjoitettu 19.05.19
Esseen kirjoittaja: Annemari Autio
Kirjapisteet: 3
Kirja: Munkki, joka myi ferrarinsa
Kirjan kirjoittaja: Robin Sharma
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kirja alkaa tarinalla Julian nimisestä huippu asianajajasta, joka työskenteli kellon ympäri saavuttaakseen lakimaailman huipun. Hänen intohimonsa oli laissa ja lain avulla ongelmien ratkominen, mutta rahan ahneus alkoi viedä intohimolta voiton. Lopulta kasvavien paineiden ja töiden takia hän oli kuin tyhjiin puristettu märkä rätti, jolta ei enää irronnut pisaraakaan maailmalle. Lopulta kasvaneet paineet ajoivat hänet sydänkohtauksen partaalle ja siitä koitui hänen elämänsä käännekohta. Hänellä oli jäljellä enää tasan kaksi vaihtoehtoa: jättää työnsä tai kuolla työlleen, hän valitsi elämän. Hän myi aivan kaiken omaisuutensa ja lähti Intiaan vain reppu selässään.

Älä kadu menneisyyttäsi

Julianilla meni 7kk reissussaan oppia itsestään ja siihen tarvittiin toisen entisen lakimiehen joogi Krishnan sanat: “älä koskaan kadu omaa menneisyyttäsi vaan arvosta sitä opettajanasi, sillä sellainen se on.” Tämä lause aiheutti myös minulle kolahduksen sisäisessä maailmassani. Emme kykene koskaan muuttamaan menneisyyttämme. joten ainoa asia, jonka voimme tehdä on oppia omista virheistämme ja valinnoistamme. Voimme katua valintojamme, mutta se ei vie meitä mihinkään, se ei muuta asioiden lopputulosta. Meidän on uskottava, että valitsimme parhaamme mukaan juuri sen hetkisen elämäntilanteen ja viisautemme mukaan. Minua on usein harmittanut, että miksi en mennyt jo aikaisemmin korkeakouluun, kun ikä alkaa jo painaa päälle ja perhekuvioita täytyisi alkaa miettiä. Mutta minun täytyy muistaa se fakta, että valmiuteni opintoihin on parempi kuin mitä minulla oli 5v. sitten. Minulla on ollut enemmän aikaa kasvaa henkisesti ja oppia tärkeistä elämän osa-alueista sekä tärkeistä itsensä johtamisen taidoista. Eikö se ole sitten hyvä asia, että olen koulussa vasta nyt? Jokaisella asialla on aina puolensa, löytyy ne positiiviset asiat, sekä negatiiviset. Tietysti minulla olisi nyt aikaa tehdä itselleni jo uraa, jos olisin jo valmistunut, ja valmistautua perheen tekemiseen, mutta on minun valintani, keskitynkö asian positiiviseen puoleen vai negatiiviseen pohdintaan asioiden kulusta. Tämä lause pätee tietenkin elämässä jokaiseen hetkeen ja tapahtumaan. Meidän on miltei mahdotonta silti olla jatkuvasti positiivisia ja jokaiselle tulee hetkiä, jolloin ärtymys vie voiton, ellemme sitten ole Himalayan vuoristossa kasvaneita täydellisen viisauden löytäneitä munkkeja. Ärtymyksen vallatessa, voimme yrittää muistuttaa itsellemme, kannattaako antaa niille tunteille valtaa vai voisiko asioita miettiä muulta kannalta.

Mitä muuta tuo mahtava lause pitää sisällään omassa elämässäni, mitä olen oppinut kokemuksistani? Työkokemuksestani olen ainakin ottanut opikseni, että mieleni tylsistyy liian yksitoikkoisessa työssä, jossa ei ole mahdollisuutta kehittää itseään tai edetä urapolulla. Pisin yhtäjaksoinen työkokemukseni on ollut aulapalvelutyöntekijänä Voimala Business Parkilla, joka kesti melkein kaksi vuotta. Työ ei itsessään ollut mitenkään huonoa, ihmisten auttamista löytämään oikeaan paikkaan, asiakaspalvelua puhelimella ja sähköpostitse. Työ oli hyvin harvoin hektistä ja päivittäin koin tylsistymistä tekemisen puutteen vuoksi. Lisäksi ymmärsin, että hyvät työkaverit ovat ehdoton osa hyväksi koettua työpaikkaa sekä omasta hyvin tehdystä työstä saatu palaute. Istuin kopissani yksin ja vain lounaalla saatoin tavata yrittäjiä, joiden kanssa olin ystävystynyt. Koin alinomaa olevani huono tai riittämätön työssäni, koska minkään näköistä palautetta ei kuulunut. Se vaikutti työmotivaatiooni eikä työpaikalle ollut mukava mennä, se suorastaan ahdisti ja toivoin olevani kipeä, ettei vain tarvitse istua jälleen yhtä päivää kopissa, yksin. Muissa työpaikoissa minulla ollut todella hyviä ystäviä työkavereina ja töihin on ollut sen puolesta mukava mennä, vaikka työ on ollut itsessään paljon rasittavampaa kuin aulapalveluhenkilönä oleminen. Meidän ei tulisi tiimissämme missään tapauksessa väheksyä ystävyyden merkitystä työpaikalla, sen pohjalle luottamuskin rakentuu. Vasta viimeisenä työpäivänäni aulapalveluhenkilönä esimieheni kehuivat minut maasta taivaisiin ja sanoivat jäävänsä kaipaamaan minua työntekijänä. Missä nämä sanat olivat, kun minä istuin siellä kopissa ajatellen olevani riittämätön, huono? Miksi suomalaisille tuntuu olevan vaikea ymmärtää kehujen tärkeys, miksi meillä on tapana vain huomauttaa asioista, silloin kun joku menee suoraan päin puuta? Haluaisin luoda meidän tiimiimme ilmapiirin, jossa muistamme ja kehumme toisiamme aina kun siihen on mahdollisuus. Kyllä tätä tapahtuukin jo, mutta ei siinä määrin, kuin olisi oikeasti tarve. Uskon, että moni meidän tiimistämme ajattelee samoin, kuin minä istuessani siellä hikisessä aulakopissa täysin yksin omien ajatusteni kanssa. Se syö motivaatiota sitoutua työpaikkaan ja haluun olla tiimimme täysi jäsen.

Kirjassa suuren valaistumisen kokenut munkki kertoo opeistaan ja mielestäni ne ovat enemmän ja vähemmän itsestäänselvyyksiä ainakin omassa elämässäni. Tiedän että vaikeat asiat opettavat eniten elämässä ja että itse valitsemme suhtautumistapamme asioihin. Itse pyrin valitsemaan aina sen positiivisemman näkökulman, jos on asia johon en itse pysty vaikuttamaan, ei se hyödytä ketään, että käyttää energiansa vain murehtimiseen. Silti, tragedian kohdatessa, emme voi siirtää noita negatiivisia tunteita syvälle mielemme laatikkoon käsittelemättä niitä. Tämä on mielestäni ristiriidassa kirjan sanoman kanssa. Käsittelemättömät tunteet vaikuttavat alitajunnassamme ja ne puskevat ennemmin tai myöhemmin esiin ja voivat aiheuttaa erilaisia mielen vääristymiä ja epätervettä ajattelua. Uskon, että suurempien tragedioden kohdatessa, paras tie on antaa tunteiden tulla, käsitellä ne ja jos tuntuu, että et itse pysty siihen, pyytää apua. Uskonsa säilyttäminen positiiviseen lopputulokseen on myös tärkeää, vaikka se voi käydä ajoittain vaikeaksi.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!